מועדי הבדיקות הגנטיות בהריון, מה בסל?, מרכזי מידע בגנטיקה, ואינטרנט
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
מועדי הבדיקות הגנטיות בהריון (לפי שבוע ההריון):
מתי הבדיקות בסל הבריאות? - קישור זה מפרט את התנאים לביצוע הבדיקות הבאות במסגרת הסל:
- בדיקות סקר ביוכימי (המכונות חלבון עוברי):
- שקיפות עורפית
- בדיקות סקר מולקולריות (X שביר, סיסטיק פיברוזיס וכו')
- בדיקת נשאות הגן לטאי זקס
- בדיקת אולטרה-סאונד (סקירת מערכות):
- אקו לב עובר:
- בדיקות ציטוגנטיקה פלורסצנטית (FISH):
- בדיקות אבחון מולקולריות:
הילוד במהלך הלידה ומיד אחריה - חיסונים, בדיקות וכד' בקישור זה פרוט על:
- חיסונים לילוד בחדר תינוקות אחרי הלידה.
- בדיקות דם למחלות גנטיות המבוצעות לילוד אחרי הלידה.
- הבדיקות הגנטיות השגרתיות אחר הלידה (פנילקטונוריאה ותת-תריסיות (היפוטירואידיזם)).
- המשך הטיפול לאחר השיחרור מבית החולים.
מרכזים למידע על שימוש בתרופות (או קרינה) בהריון: - בקישור זה מידע ומרכזי מידע על תרופות בהיריון.
דפים לעריכת דוח גנטי למטופל: - קישור להכנת דוח רפואי על מטופלים - כלי עזר ליועצים גנטיים.
קישורים באינטרנט למחלות ולמרכזי מידע ואגודות של הורים וחולים:
[עריכה] בדיקות אונקוגנטיות מולקולריות לאיתור מוטציות תורשתיות בחולי סרטן (שד, שחלה, לבלב, מערכת העיכול, רחם, גידולים אופיינים לתסמונת לינץ) - מה בסל
מבוסס על חוזר מס' 13/2020 נוהל יישום החוזר עודכן ב-2023 לפי המלצות האיגוד:
1. סרטן שד, שחלה, לבלב:
א. ויש במוצא שלהם מוטציה שכיחה – יש לבצע בדיקת פאנל מוטציות שכיחות (49 מוטציות כיום) -
במידה ותוצאה שלילית:
- סרטן שד וגם חלים קריטריונים מוגדרים (מפורט בנייר עמדה), או שהסיכון מעל 10% (עפ"י תוכנות ניבוי, ללא שימוש ב upenn) – ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
- סרטן שחלות ולבלב בכל מקרה - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
ב. ואין במוצא שלהם מוטציה שכיחה:
- סרטן שד וגם חלים קריטריונים מוגדרים (מפורט בנייר עמדה) או שהסיכון מעל 10% (עפ"י תוכנות ניבוי, ללא שימוש ב upenn) – ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
- סרטן שחלות ולבלב בכל מקרה - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
2. חולה בסרטן מערכת עיכול או ורחם
– אם צביעת IHC שלילית לחלבוני MMR/ או שהגידולHigh MSI - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים), (פרט למקרים של BRAF חיובי בגידולי מעי גס מעל גיל 50)
- אם MMR תקין/צביעה תקינה אך מטופל עומד בקריטריונים של בטאסדה (או לפי המפורט בנייר עמדה) - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
3. חולה בסרטן ערמונית
וגםי ויש לו גליסון 8 ומעלה - בדיקת מוטציות שכיחות בסל,
- במידה ותוצאה שלילית – וקיים סיפור משפחתי המעיד על סיכון מעל 10% (ראה פרוט טבלה 1 עמ' 10-11 בנייר עמדה) - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים).
- חולים בסרטן ערמונית וגליסון נמוך מ 8, בירור מוטציות שכיחות בתשלום עם השתתפות שב"ן.
o * אם הוא שלילי - ריצוף NGS גנים לנטייה לסרטן (29 גנים) במסגרת פרטית.
4. חולה בסרטן אחר שכרוך בחשד מעל 10% לקיום גן תורשתי או קיים לפי הגנטיקאי חשד לתסמונת אונקוגנטית תורשתית (כמו NF1 MEN וכד'):
- ריצוף NGS לפאנל מותאם לפי ספרות – יש לפרט בהפניה סוג הפאנל ורשימת גנים.
5. בירור לבריאים
- אם זוהתה מוטציה גרמינלית במשפחתם (מעל 2.5% סיכון) – יש לבדוק המוטציה המשפחתית, בין ייחודית, ובין אם היא חלק מהפאנל מוטציות שכיחות.
- כל השאר יכולים לבצע מוטציות שכיחות בתשלום בהשתתפו שב"ן.
- כמו כן ניתן להפנות לביצוע פאנל ריצוף NGS בתשלום במסגרת פרטית.
- להזכיר כי נשים ממוצא אשכנזי מלא או חלקי יכולות להיבדק במכבי ללא הפניה וללא תיאום תור. במקרה שחלו בסרטן או במקרה שיש נשאות במשפחה או שיש סיפור משפחתי יש לפנות ליעוץ גנטי וירטואלי תחילה ולא לבדיקת הסקר ל 3 שכיחות.
6. ווריאנטים שחדירותם נמוכה – I1307K APC ו CHEK2 c.1283C>T יבדקו עד סוף השנה הקלנדרית, לאחר מכן יוצאו מפאנל המוטציות השכיחות.
- הווריאנט I1307K APC ידווח כ- low risk במסגרת בדיקת פאנלים מורחבים.
- במקרה של נשאות - הווריאנט I1307K APC במשפחה – רק בני משפחה מקרבה ראשונה יוכלו להיבדק בקופה לשינוי זה (בני משפחה מקרבה שניה – שלישית יוכלו לפנות לביצוע בדיקת המוטציה הזו בלבד או כחלק מפאנל מורחב בתשלום במסגרת פרטית.)
- בני משפחה של נשאים לווריאנט CHEK2 c.1283C>T יוכלו לפנות לביצוע בדיקת המוטציה הזו בלבד או כחלק מפאנל מורחב בתשלום במסגרת פרטית.
קריטריונים לתסמונות אונקוגנטיות:
Chompret Criteria for Clinical Diagnosis of Li-Fraumeni Syndrome
A diagnosis of LFS and performing TP53 gene mutation testing is considered for anyone with a personal and family history that meets 1 of the following 3 criteria:
1. A tumor belonging to the LFS tumor spectrum, before the age of 46. This means any of the following diseases: soft-tissue sarcoma, osteosarcoma, pre-menopausal breast cancer, brain tumor, adrenal cortical carcinoma, leukemia, or lung cancer, and At least 1 first-degree or second-degree family member with an LFS-related tumor, except breast cancer if the individual has breast cancer before the age of 56 or with multiple tumors
2. A person with multiple tumors, except multiple breast tumors, 2 of which belong to the LFS tumor spectrum and the first of which occurred before age 46
3. A person who is diagnosed with adrenocortical carcinoma or a tumor in the choroid plexus, a membrane surrounding the brain, regardless of family history.
The Revised Bethesda Guidelines:
1. Colorectal cancer diagnosed in a patient who is less than 50 years of age.
2. Presence of synchronous, metachronous colorectal, or other HNPCC-associated tumors,* regardless of age.
3. Colorectal cancer with the MSI-H† histology‡ diagnosed in a patient who is less than 60 years of age.§
4. Colorectal cancer diagnosed in one or more first-degree relatives with an HNPCC-related tumor, with one of the cancers being diagnosed under age 50 years.
5. Colorectal cancer diagnosed in two or more first- or second-degree relatives with HNPCC-related tumors, regardless of age.
- Hereditary nonpolyposis colorectal cancer (HNPCC)-related tumors include colorectal, endometrial, stomach, ovarian, pancreas, ureter and renal pelvis, biliary tract, and brain (usually glioblastoma as seen in Turcot syndrome) tumors, sebaceous gland adenomas and keratoacanthomas in Muir–Torre syndrome, and carcinoma of the small bowel
[עריכה] כלים למתן מידע גנטי מותאם אישי בגנטיקה
כלים למתן מידע גנטי מותאם אישי בגנטיקה נועדו לאפשר מתן מידע מקצועי אמין ומפורט במקרים שאינם דורשים ייעוץ גנטי פורמלי. בגלל מחסור ביועצים גנטיים בארץ ובעולם פותחו כלים למידע גנטי מותאם למטופלים. מדובר בכלים רפואיים שהוכחו כיעילים ואמינים אשר מצד אחד נערכים בצורה ממוחשבת אך מצד שני שמפוקחים על ידי היועצים והרופאים המומחים בתחום.
אין כל ספק שאוטומציה מחשובית במתן מידע והמלצות גנטיות נדרשות מאד בגנטיקה המודרנית עקב מחסור עצום ביועצים גנטים ובמקביל שפע של בדיקות גנטיות חדשות זולות וטובות שהציבור צריך להגיע ולבצען. מצד שני נדרשת אמינות מלאה במתן המידע וכל תהליך כזה חייב להיעשות בזהירות רבה. בשנים האחרונות הוכח יותר ויותר בעבודות מחקר מבוקרות שהתפרסמו בספרות, כי תהליכים מוגדרים של מתן מידע גנטי מותתאם באמצעות שאלון גנטי מקדים (כמו Chatbot או מילוי שאלון מפורט ידנית) יכולים לחסוך מעל 85% מהייעוצים הגנטים ולהתברר כלא נדרשים. יש לזכור כי למתן מידע כזה יש ייתרונות רבים פרט להנגשת הבדיקות הגנטיות - לדוגמא, טכנולוגיות אוטומטיות מאפשרות מתן מידע מפורט, בצורה אחידה, קל לעדכן את המערכת לכל המשתמשים ונמנעת האפשרות לטעויות אנוש. לקיחת הנתונים מהמטופלים אינו מוגבל בזמן ועוד. על ידי הגבלת ה-OUTPUT של ההמלצות והמידע מהתכנה רק למצבים שבטוח שאין כל אפשרות לטעות, וכל אימת שאין מצב כזה יופנה ליועץ גנטי מקצועי אפשר ליצר תהליכים אמינים ביותר למתן מידע וייעוץ גנטי.
1. "גנומטר 1" - מידע גנטי מותאם לפי מוצא הזוג לבדיקת המחלות התורשתיות
2. "גנומטר 2" או "מגן להיריון" - מידע גנטי מותאם אישית לסייע בהחלטה על ביצוע בדיקת מי שפיר
3. GIA - מידע גנטי בשיטות CHATBOT.
לאחרונה החלו בעולם הגדול לבצע תהליך של מתן מידע/ייעוץ גנטי אוטומטי ב-CHATBOT בעיקר בתחום הבדיקות הגנטיות לנטייה הגנטית לממאירות.
התהליך מתחיל במילוי ההיסטוריה המשפחתית על ידי המטופל - בתהליך מילוי השאלון התכנה מחייבת את המטופל למלא את השאלון במלואו ולמטופל גם זמן לא מוגבל לבדוק במשפחה על מחלות במשפחה.
בתום התהליך של מילוי השאלון התוכנה בוחנת אם המטופל עומד בקריטריונים המוגדרים על ידי איגוד הגנטיקאים והאונקולוגים לביצוע הבדיקה וגם בוחן אם יש תנאים מיוחדים הדורשים בנוסף ייעוץ גנטי מלא עם יועץ גנטי.
מי שנדרש לייעוץ גנטי מופנה מיד לייעוץ - והמחקרים הראו ש-85% לפחות אינם נדרשות לייעוץ.
בהמשך המידע מועבר למעבדה עם דגימת הדם. התשובה הגנטית משודרת למטופל עם המידע המתאים. נקבעו כללים (מפוקחים גם על ידי יועץ גנטי) מתי אחרי התשובות דרוש ייעוץ גנטי ומתי מספיק העברת התשובה עם מידע.
מסירת התשובות לבני משפחה הינו חשוב גם כן: כל מטופל שיוצא עם ממצא חיובי ויש לו נטייה גנטית מוכחת בבדיקות שערך, רושם את כתובות המיל של קרובי משפחתו. הומערכת מפנה להם מיל עם הצעה לבחור באפשרות לקבל מידע על התוצאות של המטופל הראשון במשפחתם שיצא חיובי. מי שמאשר להתקדם בתהליך נשלח מידע יותר ספציפי על הממצאים והתוצאות שלו ומידע נרחב על המשמעות של זה לגביהם. אם הם מחליטים גם להיבדק התהליך ממשיך גם להם.
הדוגמא הנחקרת הראשונה היתה היועצת הוירטואלית "GIA" שהתפרסם ככלי להנגשת הבדיקות לנטייה גנטית לממאירות - היא פותחה על ידי מורן וגיא שניר. ראה בקישורים: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001307215 ו- https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3773534,00.html וגם https://en.globes.co.il/en/article-invitea-buys-clear-genetics-for-50m-1001307274