טיפול המקטין סיכונים למומים
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
[עריכה] חומצה פולית ומולטיויטמינים:
טיפול בחומצה פולית נמצא במחקרים רבים (זה 20 שנה) כעוזר בהורדת שכיחות מומים וליקויים בסגירת התעלה העיצבית (NTD). בהמשך נמצא שהויטמין מוריד גם את הסיכון לשפה שסועה ו/או חיך שסוע ולמומי לב.
בעבודות על אוכלוסיות גדולות של נבדקים בריאים נמצא שמתן החומצה הפולית ביחד עם מולטיוויטינים מוריד את הסיכון הכללי למומים מבניים בעובר באופן משמעותי (בכ- 35% ואף יותר). לכן במקרה ולאישה או לבעל אין סיפור משפחתי חיובי למומים מהסוגים הללו, רצוי לקחת מולטיוויטמינים המכילים 0.4 מ"ג או 0.8 מ"ג חומצה פולית. אפשרות נוספת היא לקיחת כדורים המכילים רק חומצה פולית במינון 0.4 מ"ג מכ-3 חודשים לפני הכניסה להיריון ובמשך 3 החודשים הראשונים של ההיריון.
במקרים בהם אישה נמצאת בקבוצת סיכון מוגבר בגלל לידת ילד/עובר עם מום מסוג זה, לא מספיק המינון הקטן שמצוי במולטיוויטמינים והמנון המומלץ של כדורי חומצה פולית 4-5מ"ג (כדור ביום) לפחות שמונה שבועות לפני הכניסה להיריון ועד סוף השליש הראשון להיריון. החל מהחודש הרביעי להיריון מומלץ לכל הנשים ליטול תכשיר משולב של ברזל (100 מ"ג) וחומצה פולית (0.5 מ"ג).
חשוב לציין: חומצה פולית מונעת מומים אלה בכ– 70% מהמקרים ולכן אינה מהווה תחליף למעקב מתאים, יעוץ גנטי, מעקב אולטרהסוני בדיקת חלבון עוברי במסגרת הסקר הביוכימי ואף בדיקת מי שפיר. בדיקות אלה מאפשרות אבחון של המומים בעובר.