טרנסלוקציה רוברטסונית
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
ראה רקע תחת מהי טרנסלוקציה בכלל? טרנסלוקציה רוברטסונית (חיבור של שני כרומוזומים שיש להם רק זרוע אחת לכרומוזום אחד משותף בעל 2 זרועות) - כאן מעורבים כרומוזומים 13, או 14, או 15, או 21, או 22.
תוכן עניינים |
[עריכה] מהי טרנסלוקציה רוברטסונית?
זהו מצב, שבו שני כרומוזומים מתחברים כמעט בשלמות. טרנסלוקציה זו אפשרית רק בקבוצת הכרומוזומים: 13, 14, 15, 21, 22 בגלל צורתם, שיש בה רק זרוע ארוכה אחת. החיבור מתרחש בד"כ ברצפי דנ"א שאינם גנים (לא נפגע גן פעיל) ולכן אין לכך אז חשיבות קלינית. נדיר שבטרנסלוקציה מסוג זה תהייה פגיעה בגן חיוני. אם זה קורה, עלולה להיווצר מוטציה עם פגיעה תפקודית. הסיכוי למצוא טרנסלוקציה בעובר, בבדיקות מי שפיר בהיריונות לבני-זוג שאינם נושאים טרנסלוקציה כזו, הוא 1:900.
מה משמעותה של טרנסלוקציה כזו בעובר?
משמעות הממצא תלויה בראש ובראשונה בקיומה של אותה טרנסלוקציה באחד ההורים:
1. אם אחד ההורים נושא טרנסלוקציה (לא סביר ולא צריך בשניהם) מדוב רבבעיה משפחתית מורשת - אז גם ייתכן שהממצא קיים גם בבני משפחה אחרים. ברוב המקרים זה המצב (כלומר לרוב אחד ההורים נושא טרנסלוקציה דומה).
2. אם לא קיים באף אחד מבני הזוג - אז מדובר ב"אירוע חדש" (De-novo).
[עריכה] אם בבדיקת הדם לכרומוזומים נמצא שאחד ההורים נושא טרנסלוקציה כזו:
אם ההורה נושא הטרנסלוקציה בריא לחלוטין, צפוי שהעובר יהיה גם כן בריא ולא יסבול מבעיות גנטיות הנובעות מהטרנסלוקציה.
בעבר נהוג היה להוסיף בדיקה לשלול מצב המכונה (Uniparental disomy - (UPD במצב זה, שני כרומוזומים מאותו סוג מקורם בהורה אחד, במקום המצב הרגיל בו כרומוזום אחד מקורו מהאב והשני מהאם. לאחרונה נמצא כי הסיכוי ל-UPD בטרנסלוקציה רוברטסונית, בניגוד למה שחשבו בעבר, הינו נמוך מאד - פחות מ-1:1700.לכן אין היום המלצה לבצע את הברור של UPD. (עקרונית במידה ורוצים בכל זאת לבצעה זה נעשה בעזרת בדיקות הגנטיקה המולקולרית).
לגבי סימנים של UPD של כרומזומים אלו ראה תחת (Uniparental disomy - (UPD
מה הסיכונים העלולים להתרחש שוב בהריונות הבאים?
להורה הנושא טרנסלוקציה מאוזנת יכולים להיוולד ילדים בריאים, שאינם נושאים טרנסלוקציה או ילדים בריאים הנושאים טרנסלוקציה מאוזנת, כמו ההורה. במקרה האחרון, הזהה למצב הקיים אצל ההורה, אין לכך השלכות מדאיגות. הסיכוי של הורה, נשא הטרנסלוקציה, ללדת ילדים בריאים הוא כ-85% בכל היריון.
לכן, להורה שנושא טרנסלוקציה מאוזנת יש סיכון מוגבר (כ-15%) שבהריון נוסף יהיה לעובר מבנה כרומוזומי לא מאוזן. כלומר מבנה כרומוזומלי הלוקה בחוסר או תוספת של חומר גנטי שמקורו בטרנסלוקציה של ההורה. חלק מהעוברים, שיש להם מבנה כרומוזומלי לא מאוזן נפלטים בהפלה ספונטנית בתחילת ההיריון. לכן ניתן לראות הפלות חוזרות אצל חלק מבני-הזוג שאחד מהם (די באחד מהם) נושא טרנסלוקציה מאוזנת.
אפשר לאבחן אם עובר הוא בעל מבנה כרומזוזומלי מאוזן או נשא של טרנסלוקציה לא מאוזנת, בבדיקת מי שפיר או בבדיקת סיסי שלייה ואף בבדיקת העובר טרם החזרתו לרחם כשההריון מתבצע בהפרייה חוץ גופית.
ראה: Moradkhani K. et. al. Risk estimation of UPD of chromosome 14 or 15 - Prenatal diagnosis 2019.
[עריכה] אם בבדיקת הדם לכרומוזומים נמצא שאף אחד מההורים לא נושא טרנסלוקציה כזו:
אם הטרנסלוקציה לא קיימת אצל אף אחד מההורים (מצב זה נקרא De-Novo) הסיכון למומים או בעיות התפתחותיות ופיגור שכלי בעובר הוא כ-3%-4%. חלק מהמומים (אם קיימים) מתגלים בקיום מומים שמודגמים באולטרסאונד. המומים המתגלים באולטרסאונד מגוונים. אם מאתרים ממצאים באולטרסאונד, כגון מומים או עיכוב בגדילה, הסיכון לפיגור שכלי עולה באופן משמעותי. במסגרת ייעוץ גנטי אפשר להעריך את הסיכון ע"פ ממצאי האולטרסאונד. אין המלצה רפואית לברור נוסף גנטי אם כי יש המוסיפים בדיקת UPD (ממצא שהסיכוי לקיומו לפי עבודות מאוחרות קטן מאד - פחות מ-1 ל-1700) - ראה לעיל.
אם זה לא מודגם בהורים - האם יש אז סיכון מוגבר לפיגור שכלי?
מספר העבודות אינו גדול. לפי עבודה אחת חשובה (שבה נחקרו כ-50 מקרים עם טרנסלוקציה שלוותה בפיגור שכלי ו/או מומים) נמצאו מתוך ה-50 רק 2 מקרים עם ליקויים שהתגלו בלידה ושלא התגלו בהיריון בעזרת האולטרסאונד: אחד עם היפוספדיאס (לא נבדק אצלו UPD) ושני עם איחור קל בהתפתחות ופירכוסים (אם כי במקרה זה גם לאם היו פירכוסים).
לכן העדר מומים באולטרסאונד (ואם עושים ואין UPD) משפר את הסיכויים של העובר להיות בריא.
מה עוד אז אפשר לעשות בכדי להוריד סיכון?
יש אפשרות במקרים אלו לבצע גם בדיקת צ'יפ גנטי המאפשר לאתר שינויים מזעריים שיכלו להתרחש בנקודת החיבור של 2 הכרומוזומים. זו בדיקה בתשלום ואף שהיא לא שוללת לחלוטין כל אפשרות לנזק בנקודת החיבור של הטרנסלוקציה היא מפחיתה עוד יותר הסיכון לכך.
[עריכה] מקרים מיוחדים של טרנסלוקציה רוברטסונית:
מקרה פרטי של טרנסלוקציה רוברטסונית – טרנסלוקציה המערבת (חיבור של) שני כרומוזומים 15 - ראה בפרק נפרד תחת ערך זה.
מקרה פרטי של טרנסלוקציה רוברטסונית – טרנסלוקציה המערבת (חיבור של) שני כרומוזומים 14 - ראה בנפרד תחת ערך זה.