בדיקת מצב החיסון
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
חשוב לבצע בדיקת דם לבדיקת מצב החיסון לוירוסים וחיידקים הקשורים בגרימת מומים לעובר במידה והאישה נדבקת בהן במהלך ההיריון ובמיוחד מדובר ב: אדמת, CMV, טוקסופלסמה, סיפיליס והרפס – מחוללים אלו מכונים בקיצור TORCH (ראה פרוט בזיהום תוך רחמי - כללי). במקרה של אדמת, סיפיליס והרפס מדובר בבדיקת דם שממילא מתבצעת בהיריון אך יש יתרון רב לבצען לפני ההיריון. לגבי CMV וטוקסופלסמה אין כיום המלצה לבדיקת מצב החיסון כבשיגרה במהלך ההריון אולם יש יתרון לדעת את מצב החיסון לפני ההריון. במידה והאישה לא יודעת אם נדבקה בגורמים מזהמים אלו ניתן לבצע בדיקת דם לקביעת רמת הנוגדנים ל-CMV וטוקסופלסמה וזאת עוד בטרם הכניסה להריון (רצוי לבצעה גם אם היא לא מכוסה בסל הבריאות).
במקרה והאישה אינה מחוסנת לאדמת (אפילו אם חוסנת בעבר) מומלץ לעבור חיסון טרם ההיריון. במקרה והבדיקות יראו שאינה מחוסנת לטוקסופלסמה מומלץ להימנע (עד כמה שניתן) ממגע עם בעלי חיים - במיוחד כלבים וחתולים. בנוסף המידע הזה יכול לעזור לפענח ביתר דיוק את תוצאות בדיקות הדם המבוצעות במהלך ההיריון בכדי לקבוע באם לא חלה הדבקה במהלך ההיריון.
ביחס ל- CMV) Cyto-megalo-virus), אם האישה אינה מחוסנת חשוב לעקוב ולראות שלא חל שינוי ברמת הנוגדנים (ממצא שעלול להעיד על זהום במהלך ההריון). אם מבצעים את הבדיקה מדובר בבדיקת דם לנוגדני CMV בשבוע 20. במיוחד חשובה הבדיקה אם יש חשד קליני להדבקה של האישה ב-CMV במהלך ההריון (מחלת חום אופינית וכד') או העובר (עיכוב בגדילה או היקף ראש קטן ). גם כאן קיום המידע לפני ההיריון (במקום לקבלו במהלכו) חשוב פעמים רבות לפענוח נכון של תשובות בדיקות הדם במהלך ההיריון ע"מ לעזור לקבוע באם חלה הדבקה במהלך ההיריון.