היקף ראש גדול

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 22:09, 27 בינואר 2007 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה נוכחית (22:11, 27 בינואר 2007) (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

 
(גרסה אמצעית אחת לא מוצגת.)
שורה 1: שורה 1:
 +'''שמות נרדפים: מקרוצפליה - Macrocephaly.'''
 +
== מהו ממצא זה ומהי משמעותו? == == מהו ממצא זה ומהי משמעותו? ==
היקף ראש גדול מהממוצע אך בתחום הנורמה: זהו ממצא שכיח יחסית ואין לו חשיבות רפואית במידה והיקף הראש של העובר הוא בתחום הנורמה ובמיוחד אם לאחד ההורים היקף ראש מעל לממוצע (נמדד בסרט מדידה רגיל). גם אם היקף הראש של העובר חורג מעל לגבול העליון של הנורמה, המצב אינו יוצא דופן או נדיר, אולם יש לודא שקצב גדילת הראש קבוע, שאין מומים נוספים, שאין הרחבת חדרי מוח צדדיים. במקרה זה, כמעט תמיד לאחד ההורים היקף ראש גדול גם כן. היקף ראש גדול מהממוצע אך בתחום הנורמה: זהו ממצא שכיח יחסית ואין לו חשיבות רפואית במידה והיקף הראש של העובר הוא בתחום הנורמה ובמיוחד אם לאחד ההורים היקף ראש מעל לממוצע (נמדד בסרט מדידה רגיל). גם אם היקף הראש של העובר חורג מעל לגבול העליון של הנורמה, המצב אינו יוצא דופן או נדיר, אולם יש לודא שקצב גדילת הראש קבוע, שאין מומים נוספים, שאין הרחבת חדרי מוח צדדיים. במקרה זה, כמעט תמיד לאחד ההורים היקף ראש גדול גם כן.
-היקף ראש גדול (מעל לתחום הנורמה) או מאקרוצפליה: המצב מוגדר כהיקף ראש הגדול בשתי סטיות תקן מעל ההיקף הממוצע לאותו שבוע הריון (אין מדובר בהגדלה של חדרי המוח). שכיחות הממצא היא כ- %3 מהאוכלוסייה הנורמלית. ממצא זה בד"כ לא קשור בבעיות רפואיות מיוחדות ובמיוחד אם היקף ראש גדול נמצא גם אצל אחד ההורים (והורה זה בריא ונורמלי). ידוע שהיקף ראש נקבע גנטית וישנן משפחות רבות להן יש היקף ראש גדול ללא כל בעיות אחרות.+היקף ראש גדול (מעל לתחום הנורמה) או מאקרוצפליה: המצב מוגדר כהיקף ראש הגדול בשתי סטיות תקן מעל ההיקף הממוצע לאותו שבוע הריון (אין מדובר בהגדלה של חדרי המוח). שכיחות הממצא היא כ- 3% מהאוכלוסייה הנורמלית. ממצא זה בד"כ לא קשור בבעיות רפואיות מיוחדות ובמיוחד אם היקף ראש גדול נמצא גם אצל אחד ההורים (והורה זה בריא ונורמלי). ידוע שהיקף ראש נקבע גנטית וישנן משפחות רבות להן יש היקף ראש גדול ללא כל בעיות אחרות.
מקרים נדירים יחסית קשורים באחור התפתחותי ו/או בבעיות אחרות כמו מחלה אפילפטית. מקרים נדירים יחסית קשורים באחור התפתחותי ו/או בבעיות אחרות כמו מחלה אפילפטית.

גרסה נוכחית

שמות נרדפים: מקרוצפליה - Macrocephaly.

[עריכה] מהו ממצא זה ומהי משמעותו?

היקף ראש גדול מהממוצע אך בתחום הנורמה: זהו ממצא שכיח יחסית ואין לו חשיבות רפואית במידה והיקף הראש של העובר הוא בתחום הנורמה ובמיוחד אם לאחד ההורים היקף ראש מעל לממוצע (נמדד בסרט מדידה רגיל). גם אם היקף הראש של העובר חורג מעל לגבול העליון של הנורמה, המצב אינו יוצא דופן או נדיר, אולם יש לודא שקצב גדילת הראש קבוע, שאין מומים נוספים, שאין הרחבת חדרי מוח צדדיים. במקרה זה, כמעט תמיד לאחד ההורים היקף ראש גדול גם כן.

היקף ראש גדול (מעל לתחום הנורמה) או מאקרוצפליה: המצב מוגדר כהיקף ראש הגדול בשתי סטיות תקן מעל ההיקף הממוצע לאותו שבוע הריון (אין מדובר בהגדלה של חדרי המוח). שכיחות הממצא היא כ- 3% מהאוכלוסייה הנורמלית. ממצא זה בד"כ לא קשור בבעיות רפואיות מיוחדות ובמיוחד אם היקף ראש גדול נמצא גם אצל אחד ההורים (והורה זה בריא ונורמלי). ידוע שהיקף ראש נקבע גנטית וישנן משפחות רבות להן יש היקף ראש גדול ללא כל בעיות אחרות.

מקרים נדירים יחסית קשורים באחור התפתחותי ו/או בבעיות אחרות כמו מחלה אפילפטית.

[עריכה] מה מומלץ לעשות כאשר מאבחנים מאקרוצפליה (היקף מעל הנורמה)?

• סקירת מערכות לשלילת מומים נוספים, שלילת גידולים תוך גולגולתיים, הערכת משקל של העובר ומדידת רוחב חדרי המוח. במקרה וגם חדרי המוח מורחבים ההתייחסות שונה, ויש לדון במשמעות הממצא כהרחבת חדרי המוח או אפילו הידרוצפלוס. במקרה וכל ממדי הגוף של העובר גדולים, ויש לחפש סיבות לחריגה בממדי הגוף.

• מדידת היקף הראש של ההורים ובמידת הצורך גם של ילדים נוספים במשפחה.

• במקרים שלהורים אין היקף ראש גדול (או שיש לאחד ההורים היקף ראש גדול אבל יש לו גם בעיות נוירולוגיות) יש מקום לשקול יעוץ גנטי לקבלת הסבר מעמיק על משמעות הממצא, אפשרויות של תסמונות גנטיות שונות בעובר ודיון על הצורך בדיקור מי שפיר במקרים בהם קיימת חריגה גדולה בהיקף הראש העוברי.

[עריכה] שילוב של שני הסימנים: קיצור ירך והיקף ראש מעט גדול

החריגה עליה מדובר בסעיף זה הינה מתקדמת במהלך ההריון. בשבוע 24 להריון מספיק פער של שבוע אחד בלבד בין השבועות להם מתאימים אורך הירך והיקף הראש (כל אחד בכיוון שמצוין לעיל) ובין גיל ההריון האמיתי בכדי להעלות את החשד. ברוב המכריע של המקרים שבהם נמצא פער כזה לא מדובר בחריגה הקשורה בבעיה רפואית בעובר. אולם השילוב הנ"ל יכול לכוון לצורה מאד מסוימת של בעיות בצמיחת העצם על רקע של מחלת עצם מסוג אכונדרופלזיה. זוהי הצורה השכיחה ביותר של קומה נמוכה מאד ("גמדות" – כיום מוצע לא להשתמש במילה זו). במחלה זו קיצור הירך והרחבת היקף הראש יכולים לבלוט יותר רק בשבועות מתקדמים מאד של ההריון (שבוע 34 ויותר מאוחר), שבוע יחסית מאוחר לבצע את הברור ולפעול לפי התוצאות. ניתן ע"י בדיקה מולקולרית המתבצעת בתאי מי השפיר לאתר את הפגם בגן האחראי לאכונדרופלזיה כאשר מאובחן הצרוף הנ"ל (מיד אחרי סקירת המערכות), כשהחריגה מהנורמה עדיין קטנה ולא אבחנתית (ורוב הסיכויים, הערכה גסה 99%, שהבדיקה תמצא בכל זאת תקינה). יש אפשרות לעקוב בעזרת אולטרסאונד אחר גדילת הראש ועצמות הירך, ואם ההפרש גדל לבצע דיקור לבדיקת מי שפיר.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות