טריפלואידיה

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 14:03, 1 בינואר 2008 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה נוכחית (14:14, 1 בינואר 2008) (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

 
(גרסה אמצעית אחת לא מוצגת.)
שורה 6: שורה 6:
== כיצד נוצר מצב בו יש עודף של כל כך הרבה כרומוזומים? == == כיצד נוצר מצב בו יש עודף של כל כך הרבה כרומוזומים? ==
-לפני ההפריה הביצית מגיעה עם מחצית החומר הגנטי (23 כרומוזומים) ווהזרע מגיע עם המחצית השניה – יחד הם מיצרים את החומר הגנטי המלא עם 46 כרומוזומים. הופעת 69 כרומוזומים נובעת מתרומה עודפת של 23 כרומוזומים נוספים מהאבא (זרע נוסף) או מהאימא (שהביצית שהופרתה לא התחלקה כהלכה ונותרה עם מטען כפול של כרומוזומים).+לפני ההפריה הביצית מגיעה עם מחצית החומר הגנטי (23 כרומוזומים) ווהזרע מגיע עם המחצית השניה – יחד הם מיצרים את החומר הגנטי המלא עם 46 כרומוזומים. הופעת 69 כרומוזומים נובעת מתרומה עודפת של 23 כרומוזומים נוספים מהאבא (תא זרע נוסף) או מהאימא (שהביצית שהופרתה לא התחלקה כהלכה ונותרה עם מטען כפול של כרומוזומים).
== מה הביטוי הקליני? == == מה הביטוי הקליני? ==
שורה 12: שורה 12:
'''סוג 1: תרומה אבהית:''' '''סוג 1: תרומה אבהית:'''
-מצב זה עשוי להיווצר מהפרית ביצית תקינה (עם 23 כרומוזומים) על ידי שני תאי זרע (בכל אחד 23 כרומוזומים), מצב הקרויdispermy או טריפלואידיה מסוג 1 . מקרים של טריפלואידיה מסוג 1 השורדים אל השליש השני מפתחים תמונה של מולה חלקית (קרוי partial hydatidiform mole) המתבטא בשגשוג יתר של השליה והעוברים בדרך כלל בגודל תקין למעט מיקרוצפליה (היקף ראש קטן).+מצב זה עשוי להיווצר מהפרית ביצית תקינה (עם 23 כרומוזומים) על ידי שני תאי זרע (בכל אחד 23 כרומוזומים), מצב הקרוי dispermy, או diandric, או טריפלואידיה מסוג 1 . מקרים של טריפלואידיה מסוג 1 השורדים אל השליש השני מפתחים תמונה של מולה חלקית (קרוי partial hydatidiform mole) המתבטא בשגשוג יתר של השליה והעוברים בדרך כלל בגודל תקין למעט מיקרוצפליה (היקף ראש קטן).
'''סוג 2: תרומה אימהית:''' '''סוג 2: תרומה אימהית:'''
-כאשר סט הכרומוזומים הנוסף מקורו אימהי (טריפלואידיה מסוג 2), מדובר בהפריה של תא ביצית שלא התחלק (ונותרו לו 46 כרומוזומים) על ידי תא זרע תקין. מרבית המקרים של טריפלואידיה מסוג 2 השורדים אל השליש השני מראים סימני עיכוב בגדילה התוך רחמית במידה ניכרת, עם היקף ראש גדול יחסית ואילו השליה קטנה. כלומר, בדיקת האולטרהסאונד תדגים במקרים הללו שליה תקינה (לא מולרית) אך קטנה מהמצופה וכמו כן האטה קיצונית ואסימטרית בגדילת העובר. במקרה זה יתכנו גם מומים מרובים במערכות גוף שונות. במקרה זה ניתן לראות סימנים בבדיקות הדם שמבוצעות להערכת הסיכון לתסמונת דאון, מוצאים בבדיקת הדם של הסקר הביוכימי המבוצע מדם האישה בשליש ראשון (HCG ו- PAPPA) ערכים נמוכים באופן חריג של HCG ו-A-PAPP. +כאשר סט הכרומוזומים הנוסף מקורו אימהי (טריפלואידיה מסוג 2), מדובר בהפריה של תא ביצית שלא התחלק (ונותרו לו 46 כרומוזומים) על ידי תא זרע תקין, מצב הקרוי גם digenic . מרבית המקרים של טריפלואידיה מסוג 2 השורדים אל השליש השני מראים סימני עיכוב בגדילה התוך רחמית במידה ניכרת, עם היקף ראש גדול יחסית ואילו השליה קטנה. כלומר, בדיקת האולטרהסאונד תדגים במקרים הללו שליה תקינה (לא מולרית) אך קטנה מהמצופה וכמו כן האטה קיצונית ואסימטרית בגדילת העובר. במקרה זה יתכנו גם מומים מרובים במערכות גוף שונות. במקרה זה ניתן לראות סימנים בבדיקות הדם שמבוצעות להערכת הסיכון לתסמונת דאון, מוצאים בבדיקת הדם של הסקר הביוכימי המבוצע מדם האישה בשליש ראשון ערכים נמוכים באופן חריג של HCG ו-PAPA-A.
'''סוגים אחרים, נדירים יותר, של כפילות מטען גנטי אבהי או אימהי:''' '''סוגים אחרים, נדירים יותר, של כפילות מטען גנטי אבהי או אימהי:'''
-כעיקרון יש אפשרות של מספר תקין של כרומוזומים (46) אבל שכולו מתרומה אבהית או אימהית: אלו מתבטאים רק בהופעת גידול ברחם.+כעיקרון יש אפשרות של מספר תקין של כרומוזומים (46) אבל שכולו מתרומה אבהית או אימהית: אלו מתבטאים רק בהופעת ריקמה גידולית של מולה או טרטומה ברחם.
- כשהתרומה רק אבהית: המצב נובע מהפריה של ביצית חסרת גרעין על ידי שני תאי זרע (או תא אחד שהכפיל את עצמו). הביטוי הקליני של מצב זה הוא מולה שלמה (מתפתחת רק רקמת הטרופובלסט בצורה של סיסי שליה ציסטיים) – אין התפתחות של רקמת עובר. - כשהתרומה רק אבהית: המצב נובע מהפריה של ביצית חסרת גרעין על ידי שני תאי זרע (או תא אחד שהכפיל את עצמו). הביטוי הקליני של מצב זה הוא מולה שלמה (מתפתחת רק רקמת הטרופובלסט בצורה של סיסי שליה ציסטיים) – אין התפתחות של רקמת עובר.

גרסה נוכחית

- טריפלואידיה – במקום זוגות של כרומוזומים רואים 3 כרומוזומים מכל סוג.

התוצאה היא שיש לעובר 69 כרומוזומים במקום 46.


תוכן עניינים

[עריכה] כיצד נוצר מצב בו יש עודף של כל כך הרבה כרומוזומים?

לפני ההפריה הביצית מגיעה עם מחצית החומר הגנטי (23 כרומוזומים) ווהזרע מגיע עם המחצית השניה – יחד הם מיצרים את החומר הגנטי המלא עם 46 כרומוזומים. הופעת 69 כרומוזומים נובעת מתרומה עודפת של 23 כרומוזומים נוספים מהאבא (תא זרע נוסף) או מהאימא (שהביצית שהופרתה לא התחלקה כהלכה ונותרה עם מטען כפול של כרומוזומים).

[עריכה] מה הביטוי הקליני?

סוג 1: תרומה אבהית:

מצב זה עשוי להיווצר מהפרית ביצית תקינה (עם 23 כרומוזומים) על ידי שני תאי זרע (בכל אחד 23 כרומוזומים), מצב הקרוי dispermy, או diandric, או טריפלואידיה מסוג 1 . מקרים של טריפלואידיה מסוג 1 השורדים אל השליש השני מפתחים תמונה של מולה חלקית (קרוי partial hydatidiform mole) המתבטא בשגשוג יתר של השליה והעוברים בדרך כלל בגודל תקין למעט מיקרוצפליה (היקף ראש קטן).

סוג 2: תרומה אימהית:

כאשר סט הכרומוזומים הנוסף מקורו אימהי (טריפלואידיה מסוג 2), מדובר בהפריה של תא ביצית שלא התחלק (ונותרו לו 46 כרומוזומים) על ידי תא זרע תקין, מצב הקרוי גם digenic . מרבית המקרים של טריפלואידיה מסוג 2 השורדים אל השליש השני מראים סימני עיכוב בגדילה התוך רחמית במידה ניכרת, עם היקף ראש גדול יחסית ואילו השליה קטנה. כלומר, בדיקת האולטרהסאונד תדגים במקרים הללו שליה תקינה (לא מולרית) אך קטנה מהמצופה וכמו כן האטה קיצונית ואסימטרית בגדילת העובר. במקרה זה יתכנו גם מומים מרובים במערכות גוף שונות. במקרה זה ניתן לראות סימנים בבדיקות הדם שמבוצעות להערכת הסיכון לתסמונת דאון, מוצאים בבדיקת הדם של הסקר הביוכימי המבוצע מדם האישה בשליש ראשון ערכים נמוכים באופן חריג של HCG ו-PAPA-A.

סוגים אחרים, נדירים יותר, של כפילות מטען גנטי אבהי או אימהי:

כעיקרון יש אפשרות של מספר תקין של כרומוזומים (46) אבל שכולו מתרומה אבהית או אימהית: אלו מתבטאים רק בהופעת ריקמה גידולית של מולה או טרטומה ברחם.

- כשהתרומה רק אבהית: המצב נובע מהפריה של ביצית חסרת גרעין על ידי שני תאי זרע (או תא אחד שהכפיל את עצמו). הביטוי הקליני של מצב זה הוא מולה שלמה (מתפתחת רק רקמת הטרופובלסט בצורה של סיסי שליה ציסטיים) – אין התפתחות של רקמת עובר.

- כשהתרומה רק אמהית: המצב נדיר מאד ונובע מקיום מטען מלא של 46 כרומוזומים של הביצית בלבד, ללא החדרת מטען גנטי על ידי תא הזרע. המצב מתבטא בהתפתחות של רקמת עובר בלבד כגידול הנקרא טרטומה.

[עריכה] מה עולה בגורל הריונות מסוג זה?

מרבית מקרי ה- Triploidy מסתיימים בהפלה בשלב מוקדם של ההריון. בשני צורות הטריפלואידיה העוברים השורדים את השליש השלישי נדירים ומתים מיד לאחר הלידה. אלו שנותרים בחיים (מקרים נדירים) הם מוזאיקה: שילוב של תאים תקינים עם טריפלואידיה – מצב כזה מתרחש אם התקלה בחלוקת התאים של העובר התרחשה הגיל מספר ימים.

[עריכה] מה הסיכון להישנות בהריונות נוספים של הזוג?

הסיכון לחזרה של מקרה דומה בכל הריון עתידי נמוך (פחות מ-1%). היו 3 מקרים בהם המצב חזר במספר מקרים במשפחה. מקרים אלו מבטאים מצב לקוי של פיקוח על החדרת תא הזרע לביצית או בחלוקת החומר הגנטי בביצית.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות