חסר מזערי בזרוע הארוכה של כרומוזום 17q12
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
שמות נרדפים: שינויים כמותיים (חסר או תוספת) מזעריים בזרוע ארוכה - כרומוזום 17 הקשורים באוטיזם ובעיות פסיכיאטריות".
תוכן עניינים |
[עריכה] סימנים קליניים:
תסמונת זאת שאחראית לסיכון מוגבר לאוטיזם וסכיזופרניה נתגלתה בזכות שימוש בבדיקת arrays-CGH (צ'יפ גנטי), המאפשר סקירת הגנום לשינויים מזעריים. מדובר במקטע באורך של כ1.4 מיליון אותיות בחומר הגנטי בכרומוזום 17, המכיל כ-15 גנים שכנראה חלקם נדרשת כמות תקינה (לא גדולה ולא קטנה מהרגיל) בכדי לאפשר תפקוד מוחי תקין.
שכיחות התסמונת יחסית לא גבוהה – אך היא ללא ספק מצויה יותר באנשים עם אוטיזם ובעיות נוירוהתפתחותיות.
חסר של המקטע המדובר נמצא אצל כ-1 מתוך 500 ילדים עם אוטיזם ובעיות נוירוהתפתחותיות, ובכ-1:1,000 אנשים עם סכיזופרניה (מתוך 17,000 שנבדקו) - זאת לעומת 0 מתוך 50,000 בריאים.
התסמונת של חסר באיזור זה מתבטאת גם בסימנים נוספים משותפים בחולים אבל הם לא חייבים להתקיים בכולם: היקף ראש יחסית גדול, שינויים בכליות (לרוב ציסטות בכליות שאינן גורמות להרס שלהן עם השנים), תיתכן סכרת, הפרעה התפתחותית (שיכלית).
התסמונת של הכפלת המקטע (דופליקציה) באיזור זה גם היא תוארה בשכיחות מוגברת (פי 6 לעומת השכיחות באוכלוסיה הכללית הבריאה) בילדים עם איחור התפתחותי/פיגור שכלי ואפילפסיה - תוארו גם מקרים של חסימת צינור הבליעה (אזופגוס), מיקרוצפליה ועיכוב בגדילה. כיום הערכה היא שישנה עליה בסיכון לביטוי משמעותי של הדופליקציה בילדים הנולדים עם הכפלת המקטע (25%?). לחלק (כמחצית) מהילדים עם בדופליקציה של איזור זה יש הורים בריאים עם אותו דופליקציה, ולחלק נמצא אצל ההורים הללו איחור התפתחותי.
החסר/הכפלה באיזור זה של הכרומוזומים כמעט תמיד לא ניתן לזיהוי בשיטת הבדיקה הסטנדרטית של הכרומוזומים ובוודאי שאין ביכולת בדיקת מי שפיר רגילה לאבחנה. מאידך, ניתן לזהות את החסר ובשיטת ה- CGH הצ'יפ הגנטי, ובשיטת FISH (אם מכוונים את הבדיקה לאיזור זה).
[עריכה] צורת ההעברה התורשתית:
רוב מהמקרים הם מוטציה טרייה– לאלו סיכון הישנות קטן ביותר. כשזה מורש מההורים יתכן ולהורה יהיה הפרעה מסוג דיכאון או נפשית אחרת .
[עריכה] מידת ביטוי המחלה:
חדירות התסמונת כשיש חסר של המקטע הזה היא די מלאה. זה במיוחד נכון כנראה כשאין מממצא דומה באחד ההורים.
כשמדובר בהכפלה (דופליקציה) של המקטע לא תמיד יהיה לכך ביטוי קליני חמור (25%?).
[עריכה] המידע הגנטי המולקולרי:
הגן למחלה: כ-15 גנים הנמצאים באיזור ויכולים להיות אחראים לתסמונת של האוטיזם והפרעות הנוירוהתפתחותיות - אבל המעניין מכולם הוא HNF1B. גם הגן LHX1 יכל להיות קשור.
לגבי הציסטות בכליות והסכרת - אלו נגרמים בשל החסר של הגן: RCAD המצוי במקטע הנידון.
[עריכה] האמצעים לברור גנטי:
בדיקה אבחנתית:
בדיקת CGH. אחרי שזה אותר, ניתן לבדוק הורים בשיטת FISH על ידי שימוש בסמן פלורסנטי סגולי לאזור הספציפי. כאמור, בבדיקת כרומוזומים רגילה אי אפשר בד"כ לזהות את החסר הכרומוזומלי בתסמונת זו. בוודאי לא בבדיקת כרומוזומים של מי שפיר.
בדיקת נשאות:
כמו בדיקה אבחנתית.
בדיקת העובר:
כמו בדיקה אבחנתית. ניתן גם להציע אבחון טרום השרשה בהפרייה חוץ גופית (PGD).
ספרות:
Tatjana Bierhals et. al: Expanding the Phenotype Associated With 17q12 Duplication: Case Report and Review of the Literature - AMERICAN JOURNAL OF MEDICAL GENETICS, 2013, p.352