חסר חלקי של כרומוזום ה-X

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

שמות נרדפים: חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום X: ובלע"ז: del Xp או -Xp - חסר בזרוע הארוכה של כרומוזום X: ובלע"ז: del Xq או -Xq

בפרק זה גם מתואר מצב המכונה IsoXq או איזו-X או איזוX או Iso-Xq או Iso X.

חסר מלא של כרומוזום X מפורט תחת השם: תסמונת טרנר – ראה שם.

תוכן עניינים

[עריכה] סוגים של חסר חלקי של כרומוזום X:

כרומוזום X, בדומה לשאר הכרומוזומים, בעל זרוע קצרה וזרוע ארוכה המחוברים ביניהם באזור מכווץ שנקרא צנטרומר).

חסר חלקי יכל להיות ב-2 אזורים אלו של כרומוזום X:

1. חסר של חלק מהזרוע הקצרה של כרומוזום ה-X

2. חלק של חלק מהזרוע הארוכה של כרומוזום ה-X.

ב-2 המקרים יש בנוסף כרומוזום X נוסף תקין לחלוטין ואכן מצבים אלו יתכנו רק בנקבות. ההתבטאות הקלינית של 2 הצורות הנ"ל שונות זו מזו:

שכיחות:

בעיות אלו מדווחת בשכיחות של 1:1500 ועד 1:2500 לידות חי של בנות.

[עריכה] 1. חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום X (כל או חלק מהזרוע חסרה):

חסר מהסוג הזה יכל לערב מקטעים שונים של הזרוע הקצרה:

- רק קטע קטן של הזרוע הקצרה של כרומוזום X (בד"כ מהקצה המרוחק של הזרוע הקצרה עד למחצית הזרוע הקצרה),

- חלק נרחב יותר של הזרוע הקצרה בחלקו המרוחק,

- חסר של כל הזרוע הקצרה (לעיתים כשכל הזרוע הקצרה חסרה נוצר כרומוזום X המכיל 2 זרועות ארוכים של כרומוזום X המחוברים ביניהם בצנטרומר – מצב המכונה Iso-Xq).

- פחות שכיח אך יתכן חסר של חלק מרכזי בלבד בזרוע הקצרה – אז הסימנים המפורטים מטה מאד קלים אם מופיעים בכלל.

הביטוי הקליני:

חסר של חלק מהזרוע הקצרה של הכרומוזום גורם לחלק מספקטרום הסימנים המוזכרים בחסר מלא של כרומוזום X (תסמונת טרנר) ובדרגות חומרה משתנות (לא תמיד כולם מופיעים):

- קומה נמוכה – בממוצע גובה הנשים (ללא טיפול בהורמון גדילה) הינו בסביבות 145-150. הפגיעה בגדילה גוברת ככל שהחסר בזרוע הקצרה גדולה יותר. כמו שמוזכר לעיל תחת הערך תסמונת טרנר, טיפול בהורמון גדילה משפר את קצב הגדילה.

- בניגוד לתסמונת טרנר, התבגרות מינית ספונטנית (ולכן גם פוריות כתוצאה מפעילות שחלתית יחסית תקינה) מופיעה ברוב המקרים של חסר חלקי של הזרוע הקצרה של כרומוזום X. הסיכוי הינו קרוב לנורמה אם החסר הינו של החלק המרוחק של הזרוע הקצרה (מקצה מרוחק של הזרוע עד למרכזה - עד הפס שמספרו הסידורי בפי הציטוגנטיקאים נקרא Xp21). הסיכוי לכך יורד ל-50% אם החסר נרחב יותר (מעבר לגבולות אלו).

- סימנים גופניים קלים הכוללים צוואר קצר עם עורף רחב (מצב שאם עתיד להופיע ניתן כיום להדגים בבדיקת השקיפות העורפית בשבועות 11-13 בהריון), קיצור של עצם מטהקרפל מספר 4 (עצם אורכית בתוך כף היד שמתחברת לאצבע הטבעת), מופיעים רק בחלק יחסית קטן מהמקרים, במיוחד באלו שאצלם חסרה רוב הזרוע הקצרה. דווקא קיצור של האמה (עם עקמומיות של האמה – תןפעה המכונה Madelung deformity) מופיעה יותר באלו עם חסר קטן יותר של הזרוע הקצרה בכרומוזום X (הסיבה היא חסר של גן הנקרא SHOX – חסר של גן זה גורם לעקמומיות וקיצור לא פרופורציונלי של החלק האמצעי של הידיים – תופעה זו הנובעת מחסר הגן הזה משום מה לא באה לידי ביטוי במקרים שאין התבגרות משנית עצמונית. לכן כשיש חסר נרחב של כרומוזום X והסיכוי גדול לבעיות בהתבגרות ובתפקוד השחלות, יש פחות סיכוי להשפעת החסר של הגן SHOX). לחלק גדול של הילדות יש כתמים פיגמנטרים המתבגרים עם השנים, אלו לא מהווים בעיה רפואית משמעותית.

- לא מקובל שיש תוספת סיכון לבעיות התפתחות או פיגור שיכלי. זאת ככל הנראה עקב תופעה ייחודית: בכל תא יש רק כרומוזום X פעיל אחד, וכל תא דואג לנטרל X שני. במקרה המדובר, בגלל החסר בזרוע הקצרה, תאי הגוף דואגים לשפעל את ה-X התקין.

- קיים מצב בו יש חסר של הגן SHOX בלבד (לעיתים עם מספר גנים לידו) - חסר מיזערי כזה בזרוע קצרה של כרומוזום X באיזור המשותף גם לכרומוזום Y (איזור המכונה pseudoautosomal region). חסר קטן המערב את הגן SHOX גורם למחלת שלד יחסית קלה ושכיחה המכונה Dyschondrosteosis או Leri Weill - לילדים או מבוגרים יש כאמור לעיל קיצור של האמה (עם עקמומיות של האמה – תופעה המכונה Madelung deformity) והם מגיבים לטיפול בהורמון גדילה - טיפול כזה מעלה את הגובה הממוצע של החולים בסטיית תקן אחת (ממינוס 3 סטיות תקן למינוס 2 סטיית תקן). קומה נמוכה זו מועברת בצורה אוטוזומלית דומיננטית, הן בזכרים והן בנקבות באותה מידה.

טבלה: להלן סיכום הסיכונים הקשורים בגודל וסוג החסר בזרוע הקצרה של כרומוזום ה-X:
ההתבטאות הקלינית חסר מרוחק של מחצית הזרוע הקצרה (מ-Xp21): חסר נרחב יותר של הזרוע הקצרה (מעבר למחציתה): חסר כל הזרוע עם הכפלת הזרוע הארוכה (Iso-Xq)
גובה ממוצע ללא טיפול בהורמון גדילה כ- 150 ס"מ כ- 145 ס"מ כ- 145 ס"מ
התפתחות מינית רגילה וספונטנית בגיל ההתבגרות. כמעט לכולן למחציתן פחות מ-10%
פוריות תקינה תהיה ב: סיכוי גבוה לכמחציתן פחות מ-10%
שינוי צורה מסוג Madelung deformity באמה. בכמחצית המקרים למעוט המקרים נדיר
סימנים גופניים אחרים (בצוואר, במבנה כף היד) נדירים (פחות מ-5%) נדירים (פחות מ-5%) בכ-25% מהמקרים

[עריכה] 2. חסר בזרוע הארוכה של כרומזום X (כל או חלק מהזרוע חסרה):

חסר מהסוג הזה יכל לערב מקטעים שונים של הזרוע הארוכה:

- קטעים קטנים עד נרחבים של החלק המרוחק של הזרוע הארוכה של כרומוזום X,

- כל הזרוע הארוכה (לעיתים כשכל הזרוע הארוכה חסרה נוצר כרומוזום X המכיל 2 זרועות קצרים של כרומוזום X המחוברים ביניהם בצנטרומר – מצב המכונה Iso-Xp).

- נדיר, אך יתכן, חסר של חלק מרכזי בלבד בזרוע הארוכה.

התבטאות קלינית:

ככלל, לא משנה גודל החסר, כל עוד החסר כולל את החלק המרוחק של הזרוע הארוכה הסימנים בבנות אלו דומים, ומתרכזים בעיקר בהופעת בלות יחסית מוקדמת. אין קשר בין גודל הקטע החסר לגיל ההופעה של הבלות. עד להופעת הבלות, התפתחות הבנות בגובה, התבגרותן והופעת סימני המין החיצוניים, ואף המחזור החודשי והפוריות תקינים.

הסימנים הגופניים המוזכרים לעיל תחת "תסמונת טרנר" או במקרים של חסר בזרוע הקצרה של כרומוזום ה-X, לא נצפים כאן.

[עריכה] מהו סיכון ההישנות בהריונות הבאים במקרי חסרים בכרומוזום X ?

אף שהבעיה היא בחומר הגנטי היא בד"כ לא תורשתית ולא נובעת מבעיה בהורים. תוארו מספר מקרים בהם לאמא הייתה אותה בעייה והתופעה נשנתה במספר בנות. לכן מומלצת בדיקת כרומוזומים של האמא בכל מקרה של חסר חלקי בזרוע הקצרה או הארוכה של כרומוזום X. לזוג שהיה לו כבר הריון עם בעייה כזו (והיא לא קיימת אצל האם) יש בספק סיכון נוסף קטן (1% בלבד) להישנות בעיות כרומוזומליות בהריון נוסף. כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה. בני משפחה יותר רחוקים אינם בסיכון מוגבר באופן משמעותי.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות