גורמים סביבתיים שכיחים להם נוטים להיחשף בהריון ומה השלכותיהן על ההריון
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
אם האישה מטופלת בתרופות בגלל בעיה כרונית, או שלקחה תרופה כלשהי מאז המחזור האחרון, עליה לומר זאת לרופא המטפל. כדי לברר אם התרופה מסוכנת להיריון – אפשר להתקשר לכל אחד מהמכונים הגנטיים או למאגרי המידע הטרטולוגים:
- ב"הדסה", עין-כרם. המרכז ב"הדסה" נותן שירות לרופאים ולקהל הרחב.
על מנת לקבל יעוץ, על הזוג להביא את הפרטים האלה: שם התרופה, מתי היא נלקחה, ובאיזה מינון. מועד נטילת התרופות חשוב. לרוב התרופות אין כל השפעה עם ניטלו עד 10 ימים לאחר ה"כניסה להיריון" (בד"כ 24 יום אחרי תאריך הוסת האחרונה). יש תרופות שהשפעתן מוגבלת אף לתקופה מאוחרת יותר כמו לתקופת התפתחות השיניים.
ברוב המקרים אין סיכון משמעותי למומים גם אם רשום שלא רצוי ליטול אותן בהיריון. אך יש תרופות, שמעלות את הסיכון למומים עובריים (במבנה האיברים) ומומלץ לבצע אז בדיקות אולטרסאונד מתאימות.
יש מעט מאוד תרופות, שבגללן ממליצים להפסיק את ההיריון. יש תרופות מעטות שפוגעות בחומר הגנטי (ואז ורק אז מומלץ לבדוק את מי שפיר). בתרופות אלו לא משנה מי מבני הזוג נטל אותם ב-3 החודשים שלפני ההיריון. למשל, חולה בקדחת ים-תיכונית (FMF), המקבל טיפול תרופתי בכולכיצין או אם אחד מבני הזוג נטל תרופות אנטי-סרטניות (כימותרפיות). במקרה כזה פונים לייעוץ גנטי ומבצעים דיקור מי שפיר בכל היריון.
גם קרינת רנטגן הניתנת במידה, אינה מסכנת את העובר. למשל, עד 3 צילומי רנטגן ישירים בהיריון אינם מהווים סכנה. רצוי לפנות למכון הרנטגן כדי לחשב את כמות הקרינה שניתנה. אם הייתה פחותה מ- REM 5, אין תוספת סיכון משמעותית. למומים או למחלות גנטיות.
ראה לגבי כל תרופה בנפרד.