אי סדירות או ליקוי במבנה החוליות של עמוד השדרה

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

תוכן עניינים

[עריכה] סוגים:

שינויים רבים יתכנו במבנה החוליות. חשוב להבדיל בין בעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד ללא מומים נוספים לבין בעיה המערבת מספר חוליות או מלווה במומים נוספים.

בעיה הממוקדת לחוליה אחת היא השכיחה יותר בקבוצת הליקויים בחוליות. חשוב להבדיל בסוג המום:

• ליקויים במבנה של חוליה בודדת בצורה שהחוליה משולשת במקום ריבוע (Hemi vertebra) או מבנה לא תקין בצורת פרפר.

• הצרות טבעתית של החוליה החונקת את חוט השדרה העובר דרכה.

נדיר יותר למצוא שהבעיה מערבת מספר חוליות ו/או מומים באיברים נוספים פרט לפגם בחוליה. כאן יש מספר צורות עיקריות השונות בחומרתן:

• Spondylocostal dysostosis.

• Spondylothoracic dysplasia.

• כשישנם מומים באיברים אחרים יש לחשוב על תסמונות גנטיות למיניהן, בעיות כרומוזומליות, וסיבות אחרות.

[עריכה] סימנים קליניים:

בעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד ללא מומים נוספים:

- מום במבנה החוליה בצורה משולש (Hemi vertebra) או פרפר עלול לגרום לעקמת. מצב זה ניתן לטיפול מוצלח ברוב המקרים. מומים אלו הם בד"כ תוצאה של הפרעה התפתחותית תוך רחמית ולא מסיבה גנטית. לעיתים יש קשר לחלק מהמומים הבאים: מומים בכליות, באגודלים של הידיים, מום לב, חסימה מולדת של פי הטבעת, חסימה מולדת של צינור העיכול. הקומבינציה של סימנים אלו קרויה VACTER והיא שכיחה יותר בהריון תאומים ובמקרים שיש שני כלי דם בטבור.

- מום טבעתי של החוליה, העלול ללחוץ ("לחנוק") ולהפריע להתפתחות חוט השדרה העובר בו. מקרים אלו קשים יותר לתיקון ניתוחי במיוחד אם ההיצרות בטבעת הינה קשה (אז הלחץ על חוט השדרה העובר בתעלת השדרה גדול והנזק לחוט השדרה יכול להיות בלתי הפיך).

בעיה במספר רב של חוליות ו/או קיום מומים באיברים נוספים פרט לפגם בחוליה. כאן הבעיה סבוכה יותר ויש מספר צורות עיקריות השונות בחומרתן:

- Spondylocostal dysostosis – צורה המתבטאת בהפרעה ממוקדת לחוליות בלבד. חוליות רבות בעלות מבנה לא תקין. צורה זו מתבטאת בקיצור ועקמת ניכרים של הגו. עם השנים יש "התקבעות" של הגו ("תפוס") כנראה עקב תנועתיות מופחתת (עקב כאבי גב). הפגם הגנטי הינו באותם גנים האחראים על הבנייה והעיצוב של החוליות בתקופת התפתחותן ברחם והמפסיקים לפעול אחרי הלידה. זן הסיבה לכך שאין התקדמות בתהליך.

- Spondylothoracic dysplasia – זוהי צורה קשה יותר של עיוותים במבנה החוליות. יש הפרעה קשה מאד לגדילת הגו. הפגם הינו באותם גנים האחראים על גדילת החוליות המתבטאים גם אחרי הלידה. לכן יש החמרה והתקדמות התהליך עם השנים. כאן יתכנו מומים גם באיברים אחרים כגון בכליות, שלפוחית השתן, מבנה המוח, חסימה מולדת של פי הטבעת, חיך שסוע, ועוד. ילדים אלו לרוב מתים בגיל ינקות עקב בית החזה הקטן ואי ספיקה נשימתית עקב כך.

- יש גם הפרעות ממוקדות במספר חוליות העוברות בתורשה ובמתבטאות בצורה קלה יותר מאלו שתוארו קודם.

ליקויים בחוליות כחלק מתסמונות גנטיות:

נדיר יותר המצב כשישנם מומים באיברים אחרים. יש לחשוב אז על תסמונות גנטיות כרומוזומליות ואחרות. הביטוי הקליני ומשמעותו תלויים בתסמונת הספציפית.

[עריכה] צורת ההעברה התורשתית:

כ- שהבעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד לא מדובר בד"כ בבעיה תורשתית.

- כשהבעיה במספר חוליות ו/או מומים באיברים נוספים התורשה תלויה בסוג:

--- ב-Spondylocostal dysostosis – הורשה אוטוזומלית דומיננטית.

--- ב-Spondylothoracic dysplasia – הורשה אוטוזומלית רצסיבית.

- כשישנם מומים באיברים אחרים – תלוי בסוג התסמונת הספציפית.

מידת ביטוי המחלה:

- כשהבעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד - לא ידוע.

- כשהבעיה במספר חוליות ו/או מומים באיברים נוספים מידת הביטוי תלוייה בסוג:

--- ב-Spondylocostal dysostosis – כנראה ביטוי מלא.

--- ב-Spondylothoracic dysplasia – כנראה מלא.

- כשישנם מומים באיברים אחרים – תלוי בסוג התסמונת הספציפית.

[עריכה] בעיות נלוות שאפשר להדגים בבדיקות בהריון:

במום במבנה החוליה בצורת משולש (Hemi vertebra) או פרפר: לעיתים יש חלק מהמומים הבאים: מומים בכליות, באגודלי הידיים, מום לב, חסימה מולדת של פי הטבעת, חסימה מולדת של צינור העיכול. הקומבינציה של סימנים אלו קרויה VACTER והיא שכיחה יותר בהריון תאומים. ובמקרים שמוצאים באולטרסאונד 2 כלי דם בטבור (במקום 3 כלי דם באופן רגיל). לכן, יש חשיבות לבצע אולטרסאונד מכוון לכל האפשרויות הללו.

ב-Spondylocostal dysostosis אין בד"כ בעיות נלוות אך רצוי לשלול את כל המומים הנלווים ל- VACTER ולאלו שפורטו לעיל ב- Spondylothoracic dysplasia. חשוב בעיקר לשלול מומים בכליות, שלפוחית השתן, מבנה המוח, חסימה מולדת של פי הטבעת, חיך שסוע, ועוד. ילדים אלו לרוב מתים בגיל ינקות עקב בית החזה הקטן ואי ספיקה נשימתית. במקרה שיש מומים מרובים בחוליות (עם או בלי מומים אחרים) יש מקום לשקול בחיוב בדיקת כרומוזומים בבדיקת מי שפיר (או בדם הילוד).

יש מקום ליעוץ מסכם במסגרת מרפאה רב-תחומית הקיימת בבתי החולים, ביחד עם גנטיקאי, מומחה אולטרסאונד, אורטופד ילדים, ומומחה ממחלקת ילודים. מטרת יעוץ כזה לסכם את הממצאים, את הסיכונים השונים הקשורים בממצא במקרה הספציפי, ואת הדרך לעקוב ולטפל במצב. חוות הדעת תלויה במכלול הממצאים, חומרת הבעיה, וממצאים נוספים.

[עריכה] מה הסיכוי שהתופעה תחזור בהריון נוסף?

כשהבעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד ומדובר במקרה בודד במשפחה בד"כ אין בעיה תורשתית והסיכון להישנות אינו גבוה.

כשהבעיה במספר חוליות ו/או מומים באיברים נוספים:


כשאחד מבני הזוג סובל מ- Spondylocostal dysostosis יש סיכון של 50% ללידת ילד עם בעיה דומה. להורים בריאים הסיכון ללדת ילד נוסף עם הבעיה אינו גדול.
להורים שנולד להם ילד עם Spondylothoracic dysplasia יש סיכון של 25% להישנות הבעיה בכל הריון נוסף. לכן חשוב להבדיל בין מצב זה לבין הצורה הקודמת.

כשישנם מומים באיברים אחרים – תלוי בסוג התסמונת הספציפית.

לבני משפחה בריאים רחוקים יותר הסיכון ללדת ילד עם בעיה דומה אינו גבוה במידה משמעותית (1% >) סיכון זה יקבע ביעוץ הגנטי על סמך הסיבה לפגם בעמוד השדרה, עץ המשפחה, ותוצאות בדיקות שנערכו.


[עריכה] המידע הגנטי מולקולרי:

הגן למחלה:

כשהבעיה ממוקדת לחוליה אחת בלבד - לא ידוע גן.

ב-Spondylocostal dysostosis – הגן DLL3.

ב-Spondylothoracic dysplasia – עדיין לא ידוע.

כשישנם מומים באיברים אחרים – תלוי בסוג התסמונת הספציפית.

מיקומו:

ב-Spondylocostal dysostosis – הגן DLL3 על כרומוזום 19p13.

ב-Spondylothoracic dysplasia – עדיין לא ידוע.

[עריכה] האמצעים לברור גנטי:

בדיקה אבחנתית:

ב-Spondylocostal dysostosis – בדיקת מוטציות בגן DLL3. בדיקה ישירה זו נעשית במרכזים מיוחדים בחו"ל החוקרים את הגן. ניתן לשלוח את הבדיקות דרך המכונים הגנטים (ראה מציאת מוטציה ע"י קריאת רצף האותיות המרכיבות את הגן – במחלה אוטזומלית רצסיבית). לחלופין, ניתן בשיטת תאחיזה גנטית (שיטה עקיפה – תוך שימוש בסמנים גנטיים הנמצאים בתאחיזה לגןDLL3 שעל כרומוזום 19p13). (ראה בדיקה עקיפה – תאחיזה גנטית – הגן מופה והגן יחיד – במחלה אוטוזומלית רצסיבית).

ב-Spondylothoracic dysplasia – עדיין לא ידוע.

בדיקת נשאות:

ב-Spondylocostal dysostosis – ניתן לבצע רק במשפחות שיש כבר ילד חולה ע"י בדיקה ישירה או עקיפה. אם הפגם נמצא בילד חולה במשפחה אזי ניתן להיעזר בבדיקת המוטציות בגן DLL3. במקרה שיש ילד חולה מהריון קודם ועדיין לא נמצאה אצלו המוטציה האחראית למחלה ניתן להיעזר בסמנים גנטיים הנמצאים בתאחיזה לגן DLL3 שעל כרומוזום 19p13 (שיטה עקיפה).

ב-Spondylothoracic dysplasia – עדיין לא ניתן.

בדיקת העובר:

ב-Spondylocostal dysostosis – אם הפגם נמצא בילד חולה במשפחה אזי ניתן להעזר בבדיקת המוטציות בגן DLL3. במקרה שיש ילד חולה מהריון קודם ועדיין לא נמצאה אצלו המוטציה האחראית למחלה ניתן להיעזר בסמנים גנטיים הנמצאים בתאחיזה לגן DLL3 שעל כרומוזום 19p13.

בדיקת העובר ב-Spondylothoracic dysplasia – עדיין לא אפשרית.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות