ריבוי מי שפיר

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

מהו הממצא ומשמעותו?

ריבוי מי שפיר הוא ממצא סוביקטיבי המוערך ע"י הבודק (רופא האולטרסאונד). שכיחות הממצא הינו 1%-3% מההריונות והוא נוטה להופיע במיוחד בהריונות תאומים. ברוב המקרים מופיע ריבוי המים בסוף השליש השני או במהלך השליש השלישי להריון.

הסיבות השכיחות להופעת ריבוי מי שפיר:

• סוכרת אימהית.

• הריון של תאומים מונוזיגוטים (תאומים זהים) - במקרים בהם מופיע ריבוי נוזל כבר בשבועות מוקדמים שבועות (18-24) מדובר לרוב בתאומים זהים (מונוזיגוטים) ובמצב פתולוגי בו יש מעבר דם מעובר אחד לשני (המכונה Twin to twin transfusion). חיבור בחלק מכלי הדם העובריים בין התאומים גורם לחוסר דם (אנמיה) באחד ועודף דם (פוליציטמיה) במקבל הדם. מצב זה עלול לפעמים להוביל לממצאים נוספים רבים הבדלים בגדילה בין העוברים, ואף לאי-ספיקת לב אצל אחד מהם.

• מומים בעובר – המצאות מומים נלווים בעובר בנוכחות ריבוי מי שפיר משתנה בדיווחים השונים. במקרים של ריבוי קיצוני של מי השפיר יכול הסיכון למומים נילוים יכול להגיע לעשרות אחוזים. המומים המדווחים הם: מומים פתוחים במערכת העצבים המרכזית (NTD), גידולים בשליה, חסימות מעיים (במיוחד חסימת צינור הבליעה), מומים הגורמים ללחץ על ריאות העובר (הפרעות שלד, ציסטות בריאות), מומים בגפיים של העובר הגורמים לתנועתיות ירודה שלהן. מחלות שרירים (ניוון שרירים), ובעיות נוירולוגיות יכולות לגרום לריבוי מי שפיר עקב הפרעה במנגנון הבליעה של מי השפיר ע"י העובר וכך נותר ריבוי מים בשק השפיר).

• הפרעות בכרומוזומים – קיימים דיווחים שונים על הקשר בין ריבוי מי שפיר להפרעות כרומוזומליות. כאשר מאובחנים באולטרסאונד מומים נוספים בעובר (פרט לריבוי מי השפיר) הסיכון לבעיה כרומוזומלית עולה. סיכון זה נמוך יותר, אם דרגת ריבוי מי השפיר קלה. אולם, גם כאשר יש ריבוי מי שפיר משמעותי כממצא בודד ואין סיבה מילדותית ברורה שיכולה להסביר אותו (כמו לדוגמא: סוכרת ותאומים) קיים סיכון של כ- % 5 להפרעות כרומוזומליות.

מה מומלץ לעשות אם מאובחן ממצא זה?

• ברור למחלת הסוכרת אצל האם ע"י העמסת סוכר.

• מעקב אולטרה-סוני לשלילת מומים בעובר וכן מעקב אחר כמות מי השפיר. במקרה והכמות הולכת וגוברת וקיים סיכון לצירים מוקדמים או קשיים בנשימה אצל האישה שוקלים הגורמים המטפלים התערבות אקטיבית יותר. כך גם בהריון תאומים זהים (מונוזיגוטים).

• ניתן לבצע יעוץ גנטי בשאלה של דיקור מי שפיר והסבר מעמיק על משמעות הממצא והמשך ברור ומעקב. קיימת חשיבות ליעוץ במיוחד כשאין סיבה ברורה לריבוי מי השפיר, כשריבוי מי השפיר ניכר מאד, או בנוכחות מומים נוספים שהתגלו באולטרסאונד.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות