קדחת ים תיכונית - FMF

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 13:08, 19 בינואר 2007 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה מתאריך 00:18, 28 בינואר 2007 (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

עבור להשוואת הגרסאות הבאה ←
שורה 1: שורה 1:
- 
== סוגים וסימנים קלינים == == סוגים וסימנים קלינים ==
שורה 40: שורה 39:
== האמצעים לברור גנטי: == == האמצעים לברור גנטי: ==
-'''''בדיקה אבחנתית:''''' ניתן לבצע בדיקה ישירה ולאתר את הפגם בגן ע"י חיפוש המוטציות השכיחות -[[ראה חיפוש מוטציות שכיחות שאחראיות למחלה בעדה/קבוצה אתנית הנדונה –מחלה אוטוזומלית רצסיבית:]]+'''''בדיקה אבחנתית:''''' ניתן לבצע בדיקה ישירה ולאתר את הפגם בגן ע"י חיפוש המוטציות השכיחות -ראה [[סקירת מוטציות מוכרות במחלה רצסיבית]].
הפגם הגנטי הגורם FMF מצוי בכל העדות. שיעור הנשאים נע בין אחד לחמישה באוכלוסייה הבריאה ביהודים מעיראק וצפון אפריקה, בערבים, בארמנים ובטורקים. בעידות אלו המוטציות הינן כאמור קשות ומובילות לביטוי קלסי כמתואר לעיל. הבדיקה הגנטית מאבחנת רק כ- 80- 90% מהחולים (או הנשאים). הפגם הגנטי הגורם FMF מצוי בכל העדות. שיעור הנשאים נע בין אחד לחמישה באוכלוסייה הבריאה ביהודים מעיראק וצפון אפריקה, בערבים, בארמנים ובטורקים. בעידות אלו המוטציות הינן כאמור קשות ומובילות לביטוי קלסי כמתואר לעיל. הבדיקה הגנטית מאבחנת רק כ- 80- 90% מהחולים (או הנשאים).

גרסה מתאריך 00:18, 28 בינואר 2007

תוכן עניינים

סוגים וסימנים קלינים

הצורה הקלסית של קדחת ים תיכונית מתאפינת בעיקר בהתקפים חוזרים של חום המלווה בדלקת של קרומי הבטן (מתבטא בכאבי בטן), או בדלקת של קרומי הריאה (מתבטא בכאבים בחזה בעת שאיפה עמוקה של האוויר לבית החזה), או קרומי הפרק (מתבטא בנפיחות, אודם וכאב של הפרק המעורב – בד"כ הקרסול או הברך). ההתקפים הללו נמשכים 24-48 שעות וחולפים מעצמם. תדירות ההתקפים משתנה מאחת לשבוע עד אחת למספר חודשים ואף אחת למספר שנים. עם טיפול תרופתי יום יומי הנקרא כולכיצין התקפי ה-FMF פוחתים או אף חולפים ברוב הגדול של החולים. רק ב-5% מהמקרים אין תגובה לטיפול – גם אז מומלץ להמשיך בו שכן הטיפול מגן מהסיבוך הכיליתי (ראה להלן).

הסיבוך העיקרי של המחלה הינו שקיעה של חומר הנקרא עמילואיד בכילייה המתבטא בשלב ראשון בהפרשה מוגברת של חלבון בשתן (בשלב זה עדיין ניתן לתקן את הפגם הכיליתי אם מתחילים בטיפול בכולכיצין). בהמשך עלולה להופיע אי ספיקת כליות כרונית. סיבוך זה שכיח אצל החולים עם מוטציות קשות (פגם בגן במקום חשוב). ניתן למנוע סיבוך זה ע"י טיפול קבוע בכולכיצין גם אם הטיפול לא עוזר להקלה על עוצמת ו/או תדירות ההתקפים עצמם.

ישנם מיקרים יחסית לא שכיחים של הופעת הסיבוך הכיליתי מבלי שהחולה ביטא את סימני המחלה הקלסיים – צורה זו שכיחה ביהודים מצפון אפריקה, ערבים, טורקים וארמנים (ושוב באותם מקרים בהם הפגם הגנטי הינו מהסוג הקשה – כלומר מוטציה קשה (בעיקר זו שבעמדה 694 לאורך החלבון הנוצר מהגן).

לאחרונה, עם גילוי הגן ל-FMF התברר שפגיעות (מוטציות) בגן זה יכולות להתבטא בתמונה קלינית קלה יותר שבעבר לא אובחנו כ- FMF. צורות קלות אלו שכיחות בארץ בעיקר ביהודים אשכנזים, באיטלקים ובלבנים לא יהודים. החולים הללו לרוב (אך לא תמיד – לכן דרוש מעקב אחר השתן) לא מפתחים את הסיבוך הכיליתי גם אם לא יטופלו בכולכיצין.

אין בדיקה ביוכימית אבחנתית של FMF אם כי ידוע כי בזמן התקף ניתן למצוא בדם אצל החולים רמה גבוהה של תאי דם לבנים, שקיעת דם מוחשת, ורמה גבוהה של פיברינוגן. אלו הם סימנים לא ספציפים המופיעים במצבים בהם יש דלקת מכל סיבה שהיא, ולכן לא ניתן להתייחס רק להם בכדי לאבחן את החולים באופן חד משמעי.

האבחנה מתבססת על שילוב של קליניקה אופינית, תמיכה מבדיקת הדם (שקיעת דם, ספירת דם ופיברינוגן), ותגובה לטיפול ניסיוני בכולכיצין (בד"כ הטיפול ניתן ל-6 חודשים ומופסק ועל פי רישום ההתקפים באותה תקופה ניתן להעריך באם הייתה תגובה טובה בעת הטיפול והרעה בעת הפסקתו). לאחרונה האבחנה מתבססת על הבדיקה הגנטית – ראה מטה.

צורת ההעברה התורשתית:

הורשה אוטוזומלית רצסיבית. FMF יופיע מחלה רק אם שני הגנים (האבהי והאימהי) יהיו עם פגיעה (מוטציה):

חומרת המחלה הקלסית משתנה במידה לא גדולה בסוגי המוטציות – אז מדובר בשילוב של 2 מוטציות די קשות עד קשות (למשל מוטציות בעמדה 694 ו-680 של החלבון הנוצר מהגן).

בצורות הלא קלסיות והקלות יותר מוצאים שלפחות באחד משני הגנים אצל החולה קיימת מוטציה קלה (לדוגמא: מוטציה בעמדה 148 של החלבון).

מידת ביטוי המחלה: - בצורה הקלסית מלאה. התבטאות המחלה חלקית בצורות הלא קלסיות.

בעיות נילוות שניתן להדגים בבדיקות בהריון:

אין וגם אין צורך.

מה הסיכוי שהתופעה תחזור בהריון נוסף?

לזוג שנולד לו ילד חולה : 25%. המחלה ניתנת לאיבחון בהריון אך מסיבות איתיות לא מומלץ לבצען אלא בתקופת הילדות. לאחים של חולי FMF מומלץ לעבור בדיקה גנטית ולוודא שאינם חולים ושאינם זקוקים לטיפול. במיוחד הדבר נכון אם האח החולה הינו עם המוטציות ה"קשות".

הסיכון לבני משפחה רחוקים יותר תלוי בקרבה של הנועצים מהסובלים מהבעיה, במוצא בני הזוג שלהם, בקיום קרובים חולים ב-FMF לבן הזוג וכד' ויקבע בייעוץ גנטי.

המידע הגנטי מולקולרי:

הגן למחלה: פירין. מיקומו: כרומוזום 16.

האמצעים לברור גנטי:

בדיקה אבחנתית: ניתן לבצע בדיקה ישירה ולאתר את הפגם בגן ע"י חיפוש המוטציות השכיחות -ראה סקירת מוטציות מוכרות במחלה רצסיבית.

הפגם הגנטי הגורם FMF מצוי בכל העדות. שיעור הנשאים נע בין אחד לחמישה באוכלוסייה הבריאה ביהודים מעיראק וצפון אפריקה, בערבים, בארמנים ובטורקים. בעידות אלו המוטציות הינן כאמור קשות ומובילות לביטוי קלסי כמתואר לעיל. הבדיקה הגנטית מאבחנת רק כ- 80- 90% מהחולים (או הנשאים).

גם באשכנזים שכיחות הנשאים גבוהה (עד 1 ל-5 אנשים בריאים) אך המוטציות קלות ולכן שכיחות החולים הסובלים מהתקפי הדלקת החוזרים של FMF הינה נמוכה מאד מהצפוי.

בעדות אחרות. לא זו בלבד שהשכיחות נמוכה יחסית אלא גם הפגם בגן הוא שונה (מוטציה שונה) ואצלם אפשר לאתר אחוז יחסית קטן מהחולים. לנוכח מידע זה יש חשיבות רבה להגדיר את מוצא ההורים של הנבדק. היום אי אפשר לבדוק בצורה מוחלטת את מצב המחלה (או הנשאות) של יוצאי הודו, תימן, אפגניסטן, וכורדיסטן (כששני ההורים ממוצא זה). חשוב להדגיש כי המחלה נדירה בעדות אלה, אם כי הפגמים בגן לא אותרו עדיין. לגבי הבטריה של המוטציות הנבדקות – ישנן מקומות בארץ הבודקים 12 ויותר מוטציות – ושם ראוי להבדק.

בדיקת נשאות: אין צורך.

בדיקת העובר: אין צורך.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות