הכפלה מזערית בזרוע הארוכה של כרומוזום Xq28 המערב int22h1/int22h2

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

Motti (שיחה | תרומות)
(דף חדש: מדובר כאן בתוספת של מקטע מזערי בזרוע הארוכה של כרומוזום X - התסמונת הלאסית של דופליקציה המכונה Xq28 duplicati...)
עבור להשוואת הגרסאות הבאה ←

גרסה מתאריך 16:08, 10 בפברואר 2024

מדובר כאן בתוספת של מקטע מזערי בזרוע הארוכה של כרומוזום X - התסמונת הלאסית של דופליקציה המכונה Xq28 duplication הינה גדולה (5Mb). כאן מדובר במקטע קטן יותר - רק עשירית מגודל הדופליקציה הקלאסית בין קואורדינטות chrX:153.7-154.2 Mb. איזור זה מכיל גנים F8, CLIC2, RAB39B. זה שונה מתסמונת סמוכה הכוללת MECP2 שהיא פתוגנית.

שמות נרדפים: שינויים כמותיים (חסר או תוספת) מזעריים בזרוע ארוכה - כרומוזום X המעלים הסתברות (?) לליקויי למידה איחור התפתחותי פיגור שכלי, אוטיזם

תוכן עניינים

סימנים קליניים:

מדובר באיזור מאד מוגדר בכרומוזום X של כ-500,000 בסיסים בין קואורדינטות chrX:153.7-154.2 Mb. איזור זה מכיל גנים F8, CLIC2, RAB39B. לא ברור מי מהגנים הללו אחראי לביטוי הקליני אם בכלל.

שכיחותה בחולים ובאוכלוסיה הבריאה

תסמונת זאת נתגלתה בזכות שימוש בבדיקת arrays-CGH (צ'יפ גנטי), המאפשר סקירת הגנום לשינויים מזעריים. תחילה הוא תואר בילדים עם בעיות התפתחות משמעותית במקרים בודדים, והוערך שזו הסיבה לבעיות שלהם. החולים שתוארו לא עברו ריצוף אקסומי ולא ברור כיום אם זו היתה הסיבה האמיתית לבעיתם. במיוחד הספק עולה שכן תוארו הרבה נקבות עם מוגבלות נוירוהתפתחותית שהתפתחותם יוחסה לדופליקציה זו - וזה בסתירה לידע של היום שבנקבות הסיכון קטן ביותר שזה ישפיע על התפתחותם. עם הזמן הודגמו זכרים בריאים עם הדופליקציה הזו והיה ברור כי חדירות הדופליקציה הזו אינה מלאה.

הדופליקציה הופיע ב-1 לכל 1000 ילדים עם מוגבלות שכלית ועד היום לא נעשתה עבודה לבחון את השכיחות בקרב ילדים בריאים.

במעבדה גדולה של מכבי בדקנו את כל המקרים שאצלם נמצאה דופליקציה זו. במעבדה של מכבי עד היום נמצאו בקרב 8,000 זכרים עם עיכוב התפתחותי 2 עם בעיות התפתחות. ואילו בקרב 44,000 עוברים זכרים בנשים שעשו מי שפיר ללא סיבה רפואית נמצא 5 מקרים עם הדופליקציה. יוצא מזה ששכיחות דופליקציה בקרב ילדים בעיות התפתחות רק כפול מהשכיחות של הדופליקציה באוכלוסיה הכללית. מצב המלמד על עלייה קלה בסיכון לבעיות התפתחות משמעותיות (אם באופן רגיל זה 2% אז הסיכון עולה ל-4-5%. יש להניח שבמקרים בהם הדופליקציה קטנה יותר מ-500KB בעלת חדירות עוד יותר קטנה אם בכלל יש לה השפעה (גודל קובע מאד בהשפעת דופליקציה על ההתפתחות).

צורת ההעברה התורשתית:

במעבדתנו כמעט כל אלו שנמצאו עם הדופליקציה של המקטע נמצאו מורשים מאחד ההורים - מהאם (בדרך כלל) ומהאב כאחד. בכ-5% מהמקרים מדובר במוטציה טרייה.

מידת ביטוי המחלה:

חדירות התסמונת לא נקבעה סופית אך אם קיימת כזו היא חלקית - בדיווחים בספרות נראה כי צורת הביטוי (אוטיזם מול התפתחות שכלית וכד') וחומרתה משתנים. תוארו ממצאים נלווים במקרים בודדים ולא ברור אם באמת הממצאים הנוספים שתוארו בכלל קשורים בדופליקציה.

המידע הגנטי המולקולרי:

הגן למחלה: לא ידוע איזה מהגנים באיזור החסר אחראי לסימני המחלה השונים.

האמצעים לברור גנטי:

בדיקה אבחנתית:

בדיקת CGH. כאמור, בבדיקת כרומוזומים רגילה אי אפשר בד"כ לזהות את החסר הכרומוזומלי בתסמונת זו. בוודאי לא בבדיקת כרומוזומים של מי שפיר.

בדיקת נשאות:

כמו בדיקה אבחנתית.

בדיקת העובר:

כמו בדיקה אבחנתית. ניתן גם להציע אבחון טרום השרשה בהפרייה חוץ גופית (PGD).

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות