בדיקות גנטיות - סקר לנשאות מחלות תורשתיות

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 15:22, 1 בינואר 2007 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה מתאריך 16:04, 1 בינואר 2007 (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

עבור להשוואת הגרסאות הבאה ←
שורה 1: שורה 1:
- 
== רקע על המניעה של מחלות גנטיות על ידי בדיקות סקר לנשאות: == == רקע על המניעה של מחלות גנטיות על ידי בדיקות סקר לנשאות: ==
שורה 18: שורה 17:
המחלות הנ"ל שנבדקות כיום (כולן פרט לתסמונת ה-X השביר) בעלות צורת תורשה דומה, ובהן יוולד ילד חולה רק אם שני הוריו נושאים את הגן למחלה. אפשר לזהות מצב נשאות רק בבדיקות גנטיות הנערך בבדיקת דם. ההורים הנשאים הם בריאים ואין להם אף אחד מסימני המחלה הגנטית, אך '''אם שניהם נשאים קיים סיכון של 25% בכל הריון, שהוולד יהיה חולה'''. המחלות הנ"ל שנבדקות כיום (כולן פרט לתסמונת ה-X השביר) בעלות צורת תורשה דומה, ובהן יוולד ילד חולה רק אם שני הוריו נושאים את הגן למחלה. אפשר לזהות מצב נשאות רק בבדיקות גנטיות הנערך בבדיקת דם. ההורים הנשאים הם בריאים ואין להם אף אחד מסימני המחלה הגנטית, אך '''אם שניהם נשאים קיים סיכון של 25% בכל הריון, שהוולד יהיה חולה'''.
-'''אם שניהם נשאים, ניתן לבדוק את קיום או אי קיום המחלה אצל העובר בבדיקה טרום לידתית''', בבדיקת סיסי השליה או בדיקור מי השפיר. לכן, אם שני בני-הזוג אותרו כנשאי הגן למחלה, הם יופנו למרפאה ליעוץ גנטי כדי לקבל הסבר על המימצאים ושם ימליצו בפניהם אך לבצע אבחון טרום לידתי מדי היריון. אפשר לאבחן את העובר כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון (בבדיקת סיסי שיליה - [[CVS]] בשבועות 11-10), אם נחוץ. כיום ניתן גם לאפשר את בדיקת העובר אפילו בטרם החזרתו לרחם בהפרייה חוץ גופית ([[PGD]]).+'''אם שניהם נשאים (ובמקרה של X שביר אם האישה נשאית), ניתן לבדוק את קיום או אי קיום המחלה אצל העובר בבדיקה טרום לידתית''' כמפורט להלן. לכן, אם שני בני-הזוג אותרו כנשאי הגן למחלה, הם יופנו למרפאה ליעוץ גנטי כדי לקבל הסבר על המימצאים ושם ימליצו בפניהם אך לבצע אבחון טרום לידתי מדי היריון. אפשר לאבחן את העובר כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון (בבדיקת סיסי שיליה - [[CVS]] בשבועות 11-10), אם נחוץ או בדיקור מי שפיר. כיום ניתן גם לאפשר את בדיקת העובר אפילו בטרם החזרתו לרחם בהפרייה חוץ גופית ([[PGD]]).
== מתי לבצע את הבדיקות? == == מתי לבצע את הבדיקות? ==
שורה 24: שורה 23:
את הבדיקות מומלץ לבצע לפני היריון אולם ניתן לבצעם גם בשבועות ההיריון הראשונים. את הבדיקות מומלץ לבצע לפני היריון אולם ניתן לבצעם גם בשבועות ההיריון הראשונים.
 + == רשימת המחלות המבוצעות כיום כוללת: ==
-== רשימת המחלות המבוצעות כיום כוללת: ==+== בדיקות בקטגוריה של מומלצות: ==
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן [[ציסטיק פיברוזיס]] (CF)'''''
 + 
 +ציסטיק פיברוזיס הינה מחלה תורשתית שמתבטאת בעיקר בדלקות ריאה חמורות וחוזרות, בעיות ספיגת מזון במעי, פיגור בגדילה ומליחות יתר של הזיעה.
 + 
 +אחד מתוך כ- 30 אנשים באוכלוסייה הבריאה בישראל נושא את הגן למחלה. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-900 זוגות). בזוגות שימצאו בסיכון גבוה, ניתן לבצע בכל הריון בדיקה במי שפיר בכדי לקבוע בוודאות אם העובר חולה.
 + 
 +אצל אנשים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות כמעט את כל נושאי הגן (97%) ל- CF, אצל
 +יהודים ממוצא מרוקו, לוב, תורכיה, טוניס וגרוזיה כ- 90% בהתאם לעדה. אחוזי הגילו ביוצאי עיראק ותימן לא הוגדרו אם כי ניתן כיום לבדוק גם אותם.
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נשאיות לתסמונת X השביר'''''
 + 
 +תסמונת X השביר הינה הסיבה השכיחה לפיגור שכלי בזכרים (אחד לכ-1000 זכרים) אם כי יכולה להתרחש לעתים גם בנקבות. פרט לפיגור שכלי, אין לסובלים מהמחלה מומים או שינויים חיצוניים בולטים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כשהאם נשאית ולכן רק נשים נבדקות לנשאות של מחלה זו.
 +שכיחות הנשאיות נבדק בישראל ונמצא שאחת מכל 110 נשים הינה נשאית. להן מומלצת בהמשך בדיקת מי-שפיר לבדיקת קיום המחלה בעובר. הבדיקה מבוצעת בדגימת דם של האישה ומומלצת לכל העדות.
 + 
 +הבדיקה בוחנת באם האישה נושאת גן חולה. היא צריכה להתבצע לפני או בשלבים ראשונים של ההריון (ככל שניתן) שכן היא אורכת זמן.
 +במידה וקיימים מיקרים של פיגור שכלי במשפחה חשוב לציין זאת בטופס הקליטה.
 +במקרה זה יש צורך בייעוץ גנטי מקצועי לקביעת הסיכונים להישנות הבעיה.
 + 
 +'''''בדיקת נשאי מחלת Canavan'''''
 + 
 +מחלת קנוון (Canavan) מחלה תורשתית שנובעת מחוסר באנזים אספרטואצילז האחראי על
 +פירוק של חומרים שומניים הנאגרים בתאי המוח. המחלה מאופיינת בהתדרדרות
 +נוירולוגית מהירה המתחילה מספר שבועות אחרי הלידה. בהמשך מופיעים סיבוכים
 +הכוללים עיוורון, קשיות שרירים, התכווצויות ובעיות בליעה.
 + 
 +השכיחות של נשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מכל 40 נושא את
 +הגן למחלה והבדיקה אמינה (מעל 98%). אצל יהודים לא אשכנזים המחלה נדירה.
 +לכן, הבדיקה מומלצת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי (או אשכנזי בחלקו).
 +הסיכון ללידת ילד עם המחלה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-1600 זוגות אשכנזים). להם ניתן לבצע (בכל הריון) בדיקה במי שפיר במטרה לקבוע בוודאות אם העובר חולה.
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן לדיסאוטונומיה משפחתית'''''
 + 
 +דיסאוטונומיה משפחתית הינה מחלה תורשתית המאופיינת בהפרעה בתפקוד מערכת עצבים אוטונומים – זו האחראית על איזון החום, הלחץ דם, הדופק, התגובה לכאב, הפרשת דמעות, טעם וכד'. המחלה יכולה להתבטא כבר בגיל ינקות בדלקות חוזרות בריאות עקב שאיפת המזון לריאות, עיכוב בגדילה, ובעיות הקשורות בהפרעה לתפקוד המערכת האוטונומית כמפורט מעלה. בחלק מהילדים ישנו גם איחור בהתפתחות, קושי בדיבור, ולביליות רגשית. בעקבות שיפור הטיפול הרפואי בילדים אלו הוארך משך החיים של החולים ועם זאת יש תמותה משמעותית בעיקר בעשור השלישי לחיים.
 + 
 +הפגם הגנטי הגורם לדיסאוטונומיה משפחתית מצוי בעיקר ביהודים אשכנזים ושכיחות הנשאים למחלה מוערך כאחד מתוך כ- 25 אנשים באוכלוסייה הבריאה ממוצא זה. ניתן היום לזהות את הנשאים ע"י בדיקת הדם למוטציה ייחודית. רצוי לבצע את הבדיקה בזוגות בהן שני בני הזוג ממוצא אשכנזי או אשכנזי חלקי (בשלב ראשון מספיק שיבדק רק אחד מבני הזוג).
 + 
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-625 זוגות אשכנזים). לזוגות הנושאים את הגן ניתן בהמשך לבצע (בכל הריון) בדיקה במי שפיר בכדי לקבוע בוודאות אם העובר חולה.
 + 
 +'''תסמונת ע"ש קוסטף - או בשמו האחר Methylglutaconic Type III '''
 + 
 +המחלה מערבת פגיעה בעיניים ופגיעה נוירולוגית. בגיל מוקדם יחסית מופיע ניוון של עצב הראייה ומאוחר יותר מופיעה נוקשות של השרירים, חוסר יציבות מסויימת בהליכה, ויתכנו גם סימנים נוירולוגים נוספים (בעיקר תנועות לא רצוניות וחסרים בהתפתחות שיכלית – בד"כ במידה קלה). בשתן ישנה הפרשה מוגברת של החומצות3-methylglutaconic ו- 3-methylglutaric.
 + 
 +המחלה גנטית ולאחרונה זוהה הגן הנקרא OPA3 שמופה לכרומוזום 19q13.2-q13.3. המחלה מעניינת במיוחד בישראל - ביהודים ממוצא עיראקי שכיחות הנשאים גבוהה (אחד ל-10). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה העיראקית: ע"י בדיקה למוטציה אחת בלבד ניתן לגלות מעל ל-95% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה.
 + 
 +ניתן לבצע בדיקה ישירה לחיפוש המוטציות הללו השכיחות והאופיניות לרוב החולים בעידה זו. ניתן באותה צורה גם לזהות נשאים של הגן החולה. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג עיראקי ועיראקי בחלקו.
 + 
 +'''''מחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי (Metachromatic leukodystrophy)'''''
 + 
 +קיימות מספר צורות מבחינת החומרה והצורת המחלה השכיחה בארץ הינה קשה. סימניה בד"כ מופיעים כבר בשנה השניה ולרוב הילדים מתים עד גיל 5. לילדים יש פגיעה מתקדמת בתפקוד המוטורי, קישיון של שרירים, התדרדרות שכלית, ולעיתים התכווצויות. נוזל השדרה מכיל רמת חלבון גבוהה. מופיעים משקעים בעלי צביעה מיוחדת (מטהכרומטים) במוח, בכליות ובשתן.
 + 
 +המחלה תורשתית ולאחרונה זוהה הגן הנקרא (arylsulfatase A gene (ARSA שמופה לכרומוזום 22q13. המחלה מעניינת במיוחד בישראל - ביהודים ממוצא תימני (בעיקר חבנים) שכיחות הנשאים גבוהה (אחד ל-50 תימנים בכלל ו- 1:17 חבנים). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה התימנית: ע"י בדיקה למוטציה אחת (PRO377LEU) בלבד ניתן לגלות מעל ל-95% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה. בעדות אחרות הבדיקה עדיין לא אמינה דייה.
-- [[טיי זקס]] – כאמור לעיל נערך דרך משרד הבריאות – לכל העידות (ללא תשלום).+ניתן לבצע בדיקה ישירה לחיפוש המוטציות הללו השכיחות והאופיניות לרוב החולים בעידה זו. ניתן באותה צורה גם לזהות נשאים של הגן החולה. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג תימני ותימני בחלקו.
-- [[טלסמיה]] – ניתן לזהות נשאים לאנמיה קשה זו בעזרת ספירת הדם הרגילה.המחלה שכיחה בעיקר בערבים ויהודים ממוצא קורדיסטן (דרך הקופה).+'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן לטיי זקס'''''
-- [[תסמונת ה-X השביר]] – מחלה הקשורה בפיגור שיכלי ללא ממצאים בולטים אחרים. רלוונטי לכל העידות.+הבדיקה מומלצת לכל העדות וממומנת ע"י משרד הבריאות. כאשר האשה בהריון, יש לבדוק תחילה את בן הזוג. במידה והאישה לא בהריון, לא חשוב מי מבני הזוג נבדק ראשון.
 +הבדיקה מתבצעת בתחנות משרד הבריאות בימי ג' אחה"צ. פרטים ניתן לברר בסניפים.
 +
 +== בדיקות סקר נוספות שאינן בקטגוריה של בדיקה מומלצת ושבכל זאת ניתן לשקול בחיוב לבצע: ==
-- [[סיסטיק פיברוזיס]] – מחלה כרונית המערבת בעיקר את מערכת הנשימה והעיכול. רלוונטי לכל העידות מלבד תימן עיראק בעיקר.+'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן אנמיה ע"ש פנקוני (פנקוני A ופנקוני C)'''''
 + 
 +אנמיה ע"ש פנקוני הינה מחלה תורשתית קשה שמתבטאת בעיקר בחוסר בתאי הדם האדומים (אנמיה) ובהמשך גם של תאי הדם האחרים. תהליך זה הולך ומחריף עם השנים.
 +המחלה מתבטאת גם במספר שינויים בשלד, בעיקר באצבעות. אחוז גבוה של החולים מפתחים סרטן (בעיקר סרטן דם) בגיל צעיר.
 + 
 +אחד מתוך כ- 50 יהודים אשכנזים הינו נשא לפנקוני מסוג C וכאחד מתוך 100 יהודים ממוצא מרוקאי באוכלוסייה הבריאה בישראל נושא את הגן למחלה מסוג A. בעדות אלו ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן למחלה. הבדיקה ניתנת לביצוע כיום בזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי או ששניהם ממוצא מרוקאי (שניהם ממוצא אשכנזי מלא/חלקי או ששניהם ממוצא מרוקאי מלא/חלקו).
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-2,500 אשכנזים ו-אחד מתוך כ-10,000 זוגות יהודים מצפון אפריקה).
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן לתסמונת ע"ש בלום'''''
 +
 +תסמונת ע"ש בלום הינה מחלה תורשתית המאופיינת ע"י איחור בגדילה, רגישות יתר לקרני שמש (U/V), חסר חיסוני ועקרות אצל גברים. המחלה קשורה לנטיית יתר לפתח סרטן במהלך החיים.
 + 
 +שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מתוך כ- 90 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות ואצלם קיימת מוטציה ייחודית אותה ניתן לזהות.
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-10,000 זוגות אשכנזים).
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נושאי הגן למחלת מוקוליפידוזיס מסוג 4 - (ML4) '''''
 + 
 +מחלת ML 4 הינה מחלת אגירה תורשתית שמתבטאת מיד לאחר הלידה בשינוים בעיניים הכוללים פזילה, עכירות בקרנית וניוון רשתית. בהמשך מופיעים ריפיון שרירים (היפוטוניה) ואיחור התפתחותי-שיכלי קשה.
 + 
 +שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מתוך כ- 100 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות וקיימות 2 מוטציות ייחודיות (6432 ,ו-R 1296) אותם אנו בודקים. ע"י בדיקה של שתי המוטציות השכיחות בגן ל-ML4, ניתן לזהות יותר מ- 95% של נשאי המחלה בקרב יהודים אשכנזים.
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-10,000 זוגות אשכנזים).
 + 
 +''''' בדיקה לזיהוי נושאי הגן למחלת אטקסיה טלנגיאקטזיה'''''
 + 
 +המחלה פוגעת במספר רב של מערכות ומתאפיינת בניוון מתקדם של המוח הקטן והמתבטא באי יציבות בהליכה (אטקסיה). כמו כן מתפתח כשל מתקדם של מערכת החיסון המגינה בפני זהומים (בעיקר זהומים ע"י וירוסים ופטריות). יש ליקוי במנגנון המתקן בגופנו את התקלות המצטברות בחומר הגנטי ולכן יש סיכון מוגבר עקב כך להופעת גידולים ובמיוחד בעקבות קרינה.
 + 
 +שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא צפון אפריקאי (במיוחד יוצאי מרוקו). אחד מתוך כ- 70 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא צפון אפריקאי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות ואצלם קיימת מוטציה ייחודית המשותפת לחולים ( 130C→T- החלפה של האות C ל-T בעמדה 130 של הגן(אותה אנו בודקים. ע"י בדיקה של מוטציה זו, ניתן לזהות יותר מ- 97% של נשאי המחלה בקרב יהודים מצפון אפריקה.
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-4,000 זוגות יהודים מצפון אפריקה).
 + 
 +'''''בדיקה לזיהוי נשאי מחלת נימן-פיק (Niemann- Pick disease (Type A'''''.
 + 
 +מחלת נימן פיק יכולה להופיע במספר דרגות חומרה: הצורה הקלסית הקשה ובעלת הופעה מוקדמת נקראת סוג A. צורות A ו-B הנגרמות ע"י פגיעה גנטית דומה (פגם באותו גן), הינן יחסית שכיחות יותר, ובמיוחד הן נפוצות בקרב יהודים אשכנזים.
 + 
 +מדובר במחלת אגירה של חומר הנקרא ספינגומיאלין בכבד וברקמת המוח. המחלה מאופיינת ע"י ניוון מתקדם של מערכת העצבים המרכזית, פיגור וניוון מוחי, הגדלה של הטחול והכבד, ושינויים אופייניים לאגירה של הספינגומיאלין בקרקעית העין. לרוב החולים נפטרים עד גיל 4 שנים.
 + 
 +המחלה נגרמת כתוצאה של חוסר אנזים ספינגומיאלינז (הגן נקרא (ASM) ). החלבון המיוצר ע"י גן זה אחראי על פירוק של חומרים שומניים במוח, ריאות, טחול, והכבד.
 + 
 +שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא אשכנזי. אחד מתוך כ- 90 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה האשכנזית: ע"י בדיקה ל-4 מוטציות השכיחות בגן ASM שאחראי לנימן-פיקP330FS, L302P),R496L , delR608 – אותן אנו בודקים) ניתן לגלות מעל ל-97% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה.
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-8,000 זוגות יהודים אשכנזים).
 + 
 +'''''מחלות אגירה גליקוגן מסוג 1 (Glycogen storage disease (GSD1a'''''
 + 
 +הפרעה בחילוף החומרים המתבטאת באגירה של חומר רב-סוכר הנקרא גליקוגן. בסוג 1 ישנה ירידת רמת סוכר הדם מהווה בעייה משמעותית בילדות. ישנה גם הגדלת כבד בכל החולים. רמת שומני הדם עולה אף היא. בעבר הילדים מתו בגיל בגרות מוקדמת וכיום, תודות לטיפול, המצב השתפר. יש עיכוב בגדילת הילדים ב-90% מהמקרים. אבני כליות מופיעות בכ-65% מהילדים ואי ספיקת כליות היתה בכ-25%-50%. יתכנו גם גידולים ממאירים בכבד בכ-20% מהמקרים.
 + 
 +הגן למחלה נמצא ונקרא: G6Pase בכרומוזום 17q21. ביהודים ממוצא אשכנזי נמצאה מוטציה ייחודית משותפת לרוב הגדול של החולים: R83C.
 +שכיחות הנשאים בקרב יהודים אשכנזים היא כ-1 ל- 70. המחלה נמצאה קיימת גם ביהודי בולגריה ושאר ארצות הבלקן וביוצאי אירופה בכלל (גם לא יהודים). הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-5,000 זוגות).
 + 
 + 
 +'''''בדיקה לתסמונת Usher'''''
 + 
 +תסמונת Usher הינה תסמונת גנטית שמאופיינת ע"י פגיעה בשמיעה, ראיה ומערכת וסטיבולרית. הליקוי בשמיעה דו-צדדי עמוק שקיים מלידה. הילדים החולים לא מפתחים דיבור. הליקוי בראיה על רקע תהליך ניווני ברישתית העין Retinitis Pigmentosa)) שמתחיל בגיל ילדות ומחמיר עם הזמן.
 +המחלה מהוה הסיבה השכיחה ביותר לחרשות ועיוורון גנטי בעולם. ידועים 3 סוגים של המחלה, והסוג הקשה ביותר הינו Usher Type 1.
 + 
 +לאחרונה זוהה גן שנקרא PCDH15 שמופה לכרומוזום 10 בו תוארה מוטציה R245X שגורמת לתסמונת זו באוכלוסיה האשכנזית.
 + 
 +שכיחות הנשאים באוכלוסיה האשכנזית הינה 1:100. ע"י בדיקת המוטציה הנ"ל ניתן לזהות חלק גדול מנשאי המחלה באשכנזים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה.
 +ניתן לשקול לבצע את הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי או אשכנזי בחלקו.
 + 
 +'''''Nemaline myopathy'''''
 + 
 +המחלה מתבטאת בדרגות שונות של חולשת שרירים כללית המתקדמת לאט. מאפיין את המחלה בהסתכלות תחת המיקרוסקופ בדגימה משריר קיימים מבנים מקלוניים הנקראים גופי Nеmaline.
 + 
 +ידועות 6 צורות של Nеmaline myopathy ומספר גנים אחראים על המחלה. באוכלוסייה האשכנזית קיימת שכיחות גבוהה של הצורה המולדת - בה חולשת השרירים קיימת כבר בלידה. החולשה העיקרית היא בשרירי הפנים, הצוואר, הדיבור, הגפיים ומערכת הנשימה. בהמשך יכולים להתפתח שינוים בשלד, בעקר בעמוד השדרה ובית החזה. חלק קטן מהחולים נותר עם חוסר יכולת לניידות.
 + 
 +באשכנזים זוהה הפגם האופייני (חסר בגן נבולין) האחראי לNemaline myopathy-. בעקבות כך התאפשרה בדיקה של נשאי המחלה באוכלוסייה זו. תדירות נשאי הפגם הגנטי באשכנזים הינה כ-1:108.
 + 
 +בדיקת הפגם למחלה זו אינה עומדת בקריטריונים של בדיקה "מומלצת" עקב שכיחותה הלא גבוהה, אם כי אפשרית בזוגות ממוצא אשכנזי או אשכנזי בחלקו. רק כאשר נמצאים שני בני הזוג נשאים יש סיכון לילד חולה ואז ניתן לבצע אבחון המחלה בעובר בבדיקת סיסי שלייה או דיקור מי שפיר.
 + 
 +'''''חסר של Alpha 1 antitrypsin (צורה Z)'''''
 + 
 +המחלה נובעת מחוסר באנזיםAlpha1antitrypsin האחראי על הגנת תאים ברקמות שונות בגוף. כאשר יש ירידה ברמות האנזים בדם עלולה (אך לא חייב) להתפתח מחלת כבד קשה המצריכה השתלת כבד בגיל צעיר או מחלת ריאות קשה בגיל מאוחר. בחלק גדול מהחולים המחלה יכולה להיות קלה יחסית ולא תגרום לבעיות רפואיות משמעותיות. מידת החומרה ניתנת לניבוי לפי סוג הפגם בגןAAT שמופה לכרומוזום 14.
 + 
 +המחלה קיימת בשכיחות גבוהה באוכלוסיות שונות בעולם. בארץ המחלה מופיעה ביהודים ממוצא אשכנזי וספרדי. שיעור הנשאים באוכלוסייה כ- 1:80. ע"י בדיקת שני הפגמים העיקריים (המכונים צורות S ו-Z)ניתן לזהות את הרב הגדול של נשאי הגן. בגלל שהמחלה של נשאי הצורה S קלה ולרוב כלל לא באה לידי ביטוי, מומלץ שלא לבדוק את הצורה S אלא רק את הצורה Z. ניתן לשקול ביצוע הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי וספרדי כאחד.
 + 
 +האם ניתן לבדוק בבדיקות בהריון?: במשפחות בהן שני בני הזוג נושאים מוטציה קשה (צורה Z ) ניתן לאפשר בדיקה גנטית בתאי מי שפיר או סיסי שליה.
 + 
 +== בדיקות סקר קלות שלא בגדר מומלצות ושמוצעות לציבור: ==
 + 
 +'''''בדיקת מחלת גושה (Gaucher)'''''
 + 
 +מחלת גושה היא מחלה תורשתית הנובעת מחוסר באנזים גלוקוצרברוזידאז האחראי על פירוק שומנים מיוחדים הנאגרים בתאים. המחלה מאופיינת בהגדלה ניכרת של הטחול והכבד, ירידה במספר טסיות הדם ולעתים גם לפגיעה בעצמות. המחלה בחלק ניכר מהחולים (בעיקר במוצא אשכנזי) תהיה קלה מאד ולא תגרום לבעיות רפואיות ניכרות. מידת החומרה ניתנת לחיזוי לפי סוג הפגם בגן אותו בודקים.
 + 
 +השכיחות של נשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מכל 15 נושא את הגן למחלה. אצלם גם הבדיקה אמינה (מעל 97%). ביהודים לא אשכנזים המחלה נדירה והבדיקה פחות אפקטיבית (מאתרת רק 50% מהנשאים). הבדיקה מוצעת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי (או אשכנזי בחלקו).
 +הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-250 זוגות אשכנזים).
 + 
 +'''''בדיקת נשאות לליקוי שמיעה (חירשות) (בדיקת המוטציות השכיחות בגנים קונקסין-26 וקונקסין-30)'''''
 + 
 +חלק גדול ממקרי חירשות הינו על רקע גנטי. ידועים עשרות גנים שונים האחראים על ליקוי שמיעה תורשתי. הפגמים בגנים קונקסין-26 וקונקסין-30 הם בין השכיחים ביותר ואחראים לכ-40% ממקרי חירשות מולדת תורשתית. ליקוי שמיעה זה הינו בדרגה חמורה, קיים כבר בלידה, ודו צדדי. הוא לרוב מתגלה בגיל 5-10 חודשים. מדובר בליקוי שמיעה ללא ממצאים קליניים אחרים.
 + 
 +הסיכון לילד עם חירשות קיים כאשר שני בני הזוג נושאים גן לא תקין.
 + 
 +הגן GJB2)Connexin 26)ׁהאחראי, ממוקם בכרומוזום13, בסמוך אליו נמצא גן Connexin 30. שכיחות הנשאים למוטציות בגנים הללו באוכלוסייה האשכנזית כ- 1:30. ע"י בדיקת 3 המוטציות השכיחות בגנים הנ"ל (167delT ו- 35delG בגן קונקסין 26, ומוטצית חסר בגן קונקסין-30), ניתן לזהות את רוב הנשאים בקרב יהודים אשכנזים. בעדות האחרות (יהודים ולא יהודים) שכיחה רק מוטציה אחת משלשתן (35delG).
 + 
 +האם הבדיקה מומלצת?: כאחד מכל 30 אנשים הינו נשא לחירשות על רקע הגן קונקסין-26 וכ-1 מכל 1000 יהיה עם חירשות מולדת. מסיבות של חומרת הבעיה, איגוד הגנטיקאים לא מצדיק להמליץ בדיקת סקר של זוגות לליקוי שמיעה. את הבדיקה ניתן לבצע לפי רצון הזוג בלבד וניתן לבצעה לאוכלוסייה היהודית והלא יהודית.
 +במשפחות בהן שני בני הזוג נמצאו נשאים (הפגם הגנטי הוגדר) ניתן לאפשר בדיקה גנטית ספציפית ואמינה בתאים של סיסי שליה או דיקור מי שפיר.
 + 
 +'''''מחלת השתן בריח מפל-סירופ - MSUD) - Maple Syrup Urine Disorder)'''''
 + 
 +הסימנים קליניים של המחלה מתפתחים לאחר לידה ומתבטאים בהתדרדרות נוירולוגית, התפתחות איטית, קשיי אכילה והשתן של ילדים חולים במחלה הוא בעל ריח של מיפל-סירופ.
 + 
 +מחלה הניתנת לטיפול יעיל בתנאי שמתגלת מיד אחרי הלידה. לצערנו, לרוב המחלה מתגלית באיחור ועד אז עלול כבר להיגרם נזק מוחי קשה ובלתי הפיך. לכן בדיקת הנשאות בהורים מאפשרת טיפול יעיל מיד אחר הלידה ומניעת נזק לילוד.
 + 
 +הפגם הינו באנזים שמפרק קרבוקסיל בחומצות האמינו (אבני בניין של חלבון) המכילות קבוצות קרבוקסיליות. עקב הפגם ישנה הצטברות בגוף והפרשה מוגברת בשתן של חומצות שומן המכילות את הקבוצות הקרבוקסיליות (ולין, לאוצין ואיזולאוצין ) – להן ריח של מפל-סירופ. ישנם מספר גנים האחראים למחלה.
 +נמצא שבאוכלוסייה האשכנזית שכיחות הנשאים של המחלה הינה יחסית גבוהה (כ- 1:100). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה: ע"י בדיקה של הפגם השכיח בגן BCKDHA (R183P) ניתן לאתר את הרוב הגדול של נשאי המחלה בקרב עידה זו. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג אשכנזי ואשכנזי בחלקו.
 + 
 +במשפחות בהן שני בני הזוג נמצאו נשאים (הפגם הגנטי הוגדר) ניתן לאפשר בדיקה גנטית ספציפית ואמינה בהריון או מיד אחר הלידה ולאפשר טיפול מוקדם מציל חיים שכה חיוני להתחיל אותו מוקדם.
-- [[מחלת קנוון]] ניוון מוחי הדומה לטיי זקס שכיח בעיקר ביוצאי אשכנז.+== בדיקות מומלצות לפי סדר חשיבותן ולפי מוצא בני הזוג(על פי דעת החברה הישראלית לגנטיקה): ==
 + 
 +לא כל אישה צריכה לבצע את כולן - בחירת הבדיקות נעשית לפי מוצא דפי מידע מצויים בתחנות בהן נערכות הבדיקות. מומלץ לקבל מידע זה דרך רופא הנשים אצלו ישנה תכנה משוכללת ומעודכנת (גנומטר) המאפשרת הוצאת טבלה המתאימה ומדרגת את המחלות החשובות לכם.
 + 
 +'''''בזוגות שלשניהם יש מקור ממוצא אשכנזי:'''''-
 + 
 +הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר, מחלת קנוון, דיסאוטונומיה משפחתית.
 + 
 +- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: מחלת אגירת גליקוגן (GSD1), מוקוליפידוסיס-4, מחלת נימן-פיק, פנקוני מסוג C, מחלת בלום, מחלת Usher, Nemaline myopathy , חסר אלפא-אנטיטריפסין.
 + 
 +- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: מחלת גושה, הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26 ו-30) ו-Maple syrup urine disease (MSUD).
 + 
 +'''''בזוגות שלשניהם יש מקור ממוצא צפון אפריקה:'''''-
 + 
 +הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר.
 + 
 +- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: אטקסיה טלאנגיאקטזיה (AT), פנקוני מסוג A.
 + 
 +- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26).
 + 
 +'''''בזוגות שלשניהם יש גם מקור ממוצא אשכנזי וגם צפון אפריקאי:'''''
 + 
 +- הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר, מחלת קנוון, דיסאוטונומיה משפחתית.
 + 
 +- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: אטקסיה טלאנגיאקטזיה (AT), מחלת אגירת גליקוגן (GSD1), מחלת נימן-פיק, מוקוליפידוסיס-4, פנקוני מסוג C, מחלת בלום, פנקוני מסוג A, מחלת Usher, Nemaline myopathy , וחסר אלפא-אנטיטריפסין.
 + 
 +- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: מחלת גושה, הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26 ו-30) ו-Maple syrup urine disease (MSUD).
 + 
 +'''''בזוגות שלפחות אחד מהם הינו מהמוצאים הבאים בלבד: עיראק, תימן, פרס (ואין לו כלל מקור ממוצא אחר מאלו):'''''
 + 
 +- הבדיקות המומלצות הינן: X-שביר.
 + 
 +- בזוגות ששני בני הזוג ממוצא עיראק (מלא או חלקי) מומלץ להוסיף לבדיקות גם בדיקה לתסמונת ע"ש קוסטף.
 + 
 +- בזוגות ששני בני הזוג ממוצא תימני (מלא או חלקי) מומלץ להוסיף לבדיקות גם בדיקה למחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי (Metachromatic leukodystrophy).
 + 
 +- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26) ומחלת סיסטיק פיברוסיס (CF).
-- [[דיסאוטונומיה משפחתית]] – מחלה כרונית המערבת את מערכת איזון החום, הלחץ דם, התחושה ועוד – שכיחה בעיקר ביוצאי אירופה.+'''''בזוגות שלא מתאימים לקומבינציות הנ"ל:'''''
-- מספר מחלות אחרות נדירות יותר הכוללות: [[אנמיה ע"ש פנקוני]] (אשכנזים וצפון אפריקאים), [[אנמיה ע"ש בלום]] (אשכנזים), [[מוקוליפידוזי מסוג 4]] - ML4 (אשכנזים), [[אטקסיה טלנגיאקטזיה]] (צפון אפריקאים) ועוד. +- הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר.
-- כמו כן נבדקת גם מחלה יחסית שכיחה בישראל (בעיקר בקרב אשכנזים) אך ברוב המכריע של המקרים הינה נחשבת לקלה יותר בחומרתה: [[מחלת גושה]].+- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: בדיקת מחלת דיסאוטונומיה משפחתית (בעיקר ביהודים מבולגריה ושאר ארצות הבלקן : איטליה, יגוסלביה מטורקיה, יון), חסר אלפא-אנטיטריפסין (בעיקר באירופאים יהודים או לא יהודים). מחלת אגירת גליקוגן (GSD1) ומחלה קנאוון ניתן לשקול לבצע בבולגרים.
-לא כל אישה צריכה לבצע את כולן - בחירת הבדיקות נעשית לפי מוצא – דפי מידע מצויים בתחנות בהן נערכות הבדיקות.+מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26).
== מה עוד צופן העתיד? == == מה עוד צופן העתיד? ==
בהתחשב בעובדה שישנן אלפי מחלות גנטיות קשות הניתנות לאיתור בעובר ו/או בבני הזוג יש להניח כי בעתיד הלא רחוק תהייה בטרייה לזיהוי מוטציות של מחלות גנטיות קשות שתאפשר איבחון בעובר באמצעות בדיקת מי שפיר ו/או מצב נשאות בני הזוג. בטריית בדיקות כזו תהייה זולה, מהירה ותהפוך לכלי עבודה שיגרתי במשרדו של רופא הנשים ו/או הגנטיקאי. בהתחשב בעובדה שישנן אלפי מחלות גנטיות קשות הניתנות לאיתור בעובר ו/או בבני הזוג יש להניח כי בעתיד הלא רחוק תהייה בטרייה לזיהוי מוטציות של מחלות גנטיות קשות שתאפשר איבחון בעובר באמצעות בדיקת מי שפיר ו/או מצב נשאות בני הזוג. בטריית בדיקות כזו תהייה זולה, מהירה ותהפוך לכלי עבודה שיגרתי במשרדו של רופא הנשים ו/או הגנטיקאי.

גרסה מתאריך 16:04, 1 בינואר 2007

תוכן עניינים

רקע על המניעה של מחלות גנטיות על ידי בדיקות סקר לנשאות:

יותר מכל תחום אחר מבטיחים החידושים בתחום הגנטיקה התחלה של דרך חדשה העומדת בפתח הרפואה. כבר עתה, ניתן לראות שיפור משמעותי באמצעי איתור זוגות הנמצאים בסיכון גבוה ללידת ילד עם מחלות גנטיות ומאפשרים מניעתן.

בדיקות סקר לנשאות מחלות גנטיות בישראל החלו בבדיקת האוכלוסייה למחלת טיי זקס והן התרחבו בשנים האחרונות תודות לכלים והמידע החדשים שהתפתחו בתחום הגנטיקה. מדובר בתכנית מבטיחה למניעת מחלות קשות כמו טיי-זקס וסיסטיק פיברוזיס, שניתן וחשוב למנוע אותן לפני הלידה. רשימת המחלות הנבדקות הולכת ומתרחבת בהדרגה ולכן נשים שעברו בדיקות כאלו צריכות להתעדכן לגבי בדיקות חדשות בכל הריון נוסף.

בדיקות סקר מוצעות היום לזוגות בהריון גם במשפחות בהן אין מקרים עם המחלות הגנטיות האלו. המלצות לגבי איזו בדיקה יש להכליל בבדיקות הסקר נקבעים ומעודכנים ע"י איגוד הגנטיקאים וההמלצות מתבססות על שכיחות המחלה (והנשאים למחלה) בקבוצות האתניות של הזוג, חומרת המחלה (שאין לה טיפול), פשטות ועלות הבדיקה, מידת ה"כיסוי" של הבדיקה (איזה אחוז מהזוגות שבסיכון יתגלו בבדיקה), היכולת להמשיך ולבדוק את קיום המחלה בעובר במהלך ההריון אם ימצאו בני הזוג נשאים ועוד.

צעד הראשון באבחנה הוא בדיקה המיועדת לגלות אם אחד מבני הזוג נושא את הגן למחלה. רק אם בן הזוג שנבדק נמצא נשא, ייבדק גם בן-הזוג השני.

די לבצע בדיקת נשאות פעם אחת בלבד ולהתייחס אליה בכל ההריונות.

הבדיקות לבני הזוג הינן מחוץ לסל ומבוצעות בתשלום. למבוטחי ביטוחים משלימים יש כיום השתתפות יחסית גבוהה מהביטוח. דגימת הדם לבדיקות הסקר הללו החלה לאחרונה להתבצע במספר סניפים ותחנות של הקופות עצמן.

מה אם אותרו 2 בני הזוג נשאים (ובתסמונת X שביר מספיק שהאישה נשאית)?

המחלות הנ"ל שנבדקות כיום (כולן פרט לתסמונת ה-X השביר) בעלות צורת תורשה דומה, ובהן יוולד ילד חולה רק אם שני הוריו נושאים את הגן למחלה. אפשר לזהות מצב נשאות רק בבדיקות גנטיות הנערך בבדיקת דם. ההורים הנשאים הם בריאים ואין להם אף אחד מסימני המחלה הגנטית, אך אם שניהם נשאים קיים סיכון של 25% בכל הריון, שהוולד יהיה חולה.

אם שניהם נשאים (ובמקרה של X שביר אם האישה נשאית), ניתן לבדוק את קיום או אי קיום המחלה אצל העובר בבדיקה טרום לידתית כמפורט להלן. לכן, אם שני בני-הזוג אותרו כנשאי הגן למחלה, הם יופנו למרפאה ליעוץ גנטי כדי לקבל הסבר על המימצאים ושם ימליצו בפניהם אך לבצע אבחון טרום לידתי מדי היריון. אפשר לאבחן את העובר כבר בשלבים מוקדמים של ההיריון (בבדיקת סיסי שיליה - CVS בשבועות 11-10), אם נחוץ או בדיקור מי שפיר. כיום ניתן גם לאפשר את בדיקת העובר אפילו בטרם החזרתו לרחם בהפרייה חוץ גופית (PGD).

מתי לבצע את הבדיקות?

את הבדיקות מומלץ לבצע לפני היריון אולם ניתן לבצעם גם בשבועות ההיריון הראשונים.

   == רשימת המחלות המבוצעות כיום כוללת: ==

בדיקות בקטגוריה של מומלצות:

בדיקה לזיהוי נושאי הגן ציסטיק פיברוזיס (CF)

ציסטיק פיברוזיס הינה מחלה תורשתית שמתבטאת בעיקר בדלקות ריאה חמורות וחוזרות, בעיות ספיגת מזון במעי, פיגור בגדילה ומליחות יתר של הזיעה.

אחד מתוך כ- 30 אנשים באוכלוסייה הבריאה בישראל נושא את הגן למחלה. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-900 זוגות). בזוגות שימצאו בסיכון גבוה, ניתן לבצע בכל הריון בדיקה במי שפיר בכדי לקבוע בוודאות אם העובר חולה.

אצל אנשים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות כמעט את כל נושאי הגן (97%) ל- CF, אצל יהודים ממוצא מרוקו, לוב, תורכיה, טוניס וגרוזיה כ- 90% בהתאם לעדה. אחוזי הגילו ביוצאי עיראק ותימן לא הוגדרו אם כי ניתן כיום לבדוק גם אותם.

בדיקה לזיהוי נשאיות לתסמונת X השביר

תסמונת X השביר הינה הסיבה השכיחה לפיגור שכלי בזכרים (אחד לכ-1000 זכרים) אם כי יכולה להתרחש לעתים גם בנקבות. פרט לפיגור שכלי, אין לסובלים מהמחלה מומים או שינויים חיצוניים בולטים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כשהאם נשאית ולכן רק נשים נבדקות לנשאות של מחלה זו. שכיחות הנשאיות נבדק בישראל ונמצא שאחת מכל 110 נשים הינה נשאית. להן מומלצת בהמשך בדיקת מי-שפיר לבדיקת קיום המחלה בעובר. הבדיקה מבוצעת בדגימת דם של האישה ומומלצת לכל העדות.

הבדיקה בוחנת באם האישה נושאת גן חולה. היא צריכה להתבצע לפני או בשלבים ראשונים של ההריון (ככל שניתן) שכן היא אורכת זמן. במידה וקיימים מיקרים של פיגור שכלי במשפחה חשוב לציין זאת בטופס הקליטה. במקרה זה יש צורך בייעוץ גנטי מקצועי לקביעת הסיכונים להישנות הבעיה.

בדיקת נשאי מחלת Canavan

מחלת קנוון (Canavan) מחלה תורשתית שנובעת מחוסר באנזים אספרטואצילז האחראי על פירוק של חומרים שומניים הנאגרים בתאי המוח. המחלה מאופיינת בהתדרדרות נוירולוגית מהירה המתחילה מספר שבועות אחרי הלידה. בהמשך מופיעים סיבוכים הכוללים עיוורון, קשיות שרירים, התכווצויות ובעיות בליעה.

השכיחות של נשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מכל 40 נושא את הגן למחלה והבדיקה אמינה (מעל 98%). אצל יהודים לא אשכנזים המחלה נדירה. לכן, הבדיקה מומלצת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי (או אשכנזי בחלקו). הסיכון ללידת ילד עם המחלה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-1600 זוגות אשכנזים). להם ניתן לבצע (בכל הריון) בדיקה במי שפיר במטרה לקבוע בוודאות אם העובר חולה.

בדיקה לזיהוי נושאי הגן לדיסאוטונומיה משפחתית

דיסאוטונומיה משפחתית הינה מחלה תורשתית המאופיינת בהפרעה בתפקוד מערכת עצבים אוטונומים – זו האחראית על איזון החום, הלחץ דם, הדופק, התגובה לכאב, הפרשת דמעות, טעם וכד'. המחלה יכולה להתבטא כבר בגיל ינקות בדלקות חוזרות בריאות עקב שאיפת המזון לריאות, עיכוב בגדילה, ובעיות הקשורות בהפרעה לתפקוד המערכת האוטונומית כמפורט מעלה. בחלק מהילדים ישנו גם איחור בהתפתחות, קושי בדיבור, ולביליות רגשית. בעקבות שיפור הטיפול הרפואי בילדים אלו הוארך משך החיים של החולים ועם זאת יש תמותה משמעותית בעיקר בעשור השלישי לחיים.

הפגם הגנטי הגורם לדיסאוטונומיה משפחתית מצוי בעיקר ביהודים אשכנזים ושכיחות הנשאים למחלה מוערך כאחד מתוך כ- 25 אנשים באוכלוסייה הבריאה ממוצא זה. ניתן היום לזהות את הנשאים ע"י בדיקת הדם למוטציה ייחודית. רצוי לבצע את הבדיקה בזוגות בהן שני בני הזוג ממוצא אשכנזי או אשכנזי חלקי (בשלב ראשון מספיק שיבדק רק אחד מבני הזוג).

הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-625 זוגות אשכנזים). לזוגות הנושאים את הגן ניתן בהמשך לבצע (בכל הריון) בדיקה במי שפיר בכדי לקבוע בוודאות אם העובר חולה.

תסמונת ע"ש קוסטף - או בשמו האחר Methylglutaconic Type III

המחלה מערבת פגיעה בעיניים ופגיעה נוירולוגית. בגיל מוקדם יחסית מופיע ניוון של עצב הראייה ומאוחר יותר מופיעה נוקשות של השרירים, חוסר יציבות מסויימת בהליכה, ויתכנו גם סימנים נוירולוגים נוספים (בעיקר תנועות לא רצוניות וחסרים בהתפתחות שיכלית – בד"כ במידה קלה). בשתן ישנה הפרשה מוגברת של החומצות3-methylglutaconic ו- 3-methylglutaric.

המחלה גנטית ולאחרונה זוהה הגן הנקרא OPA3 שמופה לכרומוזום 19q13.2-q13.3. המחלה מעניינת במיוחד בישראל - ביהודים ממוצא עיראקי שכיחות הנשאים גבוהה (אחד ל-10). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה העיראקית: ע"י בדיקה למוטציה אחת בלבד ניתן לגלות מעל ל-95% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה.

ניתן לבצע בדיקה ישירה לחיפוש המוטציות הללו השכיחות והאופיניות לרוב החולים בעידה זו. ניתן באותה צורה גם לזהות נשאים של הגן החולה. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג עיראקי ועיראקי בחלקו.

מחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי (Metachromatic leukodystrophy)

קיימות מספר צורות מבחינת החומרה והצורת המחלה השכיחה בארץ הינה קשה. סימניה בד"כ מופיעים כבר בשנה השניה ולרוב הילדים מתים עד גיל 5. לילדים יש פגיעה מתקדמת בתפקוד המוטורי, קישיון של שרירים, התדרדרות שכלית, ולעיתים התכווצויות. נוזל השדרה מכיל רמת חלבון גבוהה. מופיעים משקעים בעלי צביעה מיוחדת (מטהכרומטים) במוח, בכליות ובשתן.

המחלה תורשתית ולאחרונה זוהה הגן הנקרא (arylsulfatase A gene (ARSA שמופה לכרומוזום 22q13. המחלה מעניינת במיוחד בישראל - ביהודים ממוצא תימני (בעיקר חבנים) שכיחות הנשאים גבוהה (אחד ל-50 תימנים בכלל ו- 1:17 חבנים). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה התימנית: ע"י בדיקה למוטציה אחת (PRO377LEU) בלבד ניתן לגלות מעל ל-95% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה. בעדות אחרות הבדיקה עדיין לא אמינה דייה.

ניתן לבצע בדיקה ישירה לחיפוש המוטציות הללו השכיחות והאופיניות לרוב החולים בעידה זו. ניתן באותה צורה גם לזהות נשאים של הגן החולה. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג תימני ותימני בחלקו.

בדיקה לזיהוי נושאי הגן לטיי זקס

הבדיקה מומלצת לכל העדות וממומנת ע"י משרד הבריאות. כאשר האשה בהריון, יש לבדוק תחילה את בן הזוג. במידה והאישה לא בהריון, לא חשוב מי מבני הזוג נבדק ראשון. הבדיקה מתבצעת בתחנות משרד הבריאות בימי ג' אחה"צ. פרטים ניתן לברר בסניפים.

בדיקות סקר נוספות שאינן בקטגוריה של בדיקה מומלצת ושבכל זאת ניתן לשקול בחיוב לבצע:

בדיקה לזיהוי נושאי הגן אנמיה ע"ש פנקוני (פנקוני A ופנקוני C)

אנמיה ע"ש פנקוני הינה מחלה תורשתית קשה שמתבטאת בעיקר בחוסר בתאי הדם האדומים (אנמיה) ובהמשך גם של תאי הדם האחרים. תהליך זה הולך ומחריף עם השנים. המחלה מתבטאת גם במספר שינויים בשלד, בעיקר באצבעות. אחוז גבוה של החולים מפתחים סרטן (בעיקר סרטן דם) בגיל צעיר.

אחד מתוך כ- 50 יהודים אשכנזים הינו נשא לפנקוני מסוג C וכאחד מתוך 100 יהודים ממוצא מרוקאי באוכלוסייה הבריאה בישראל נושא את הגן למחלה מסוג A. בעדות אלו ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן למחלה. הבדיקה ניתנת לביצוע כיום בזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי או ששניהם ממוצא מרוקאי (שניהם ממוצא אשכנזי מלא/חלקי או ששניהם ממוצא מרוקאי מלא/חלקו). הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-2,500 אשכנזים ו-אחד מתוך כ-10,000 זוגות יהודים מצפון אפריקה).

בדיקה לזיהוי נושאי הגן לתסמונת ע"ש בלום

תסמונת ע"ש בלום הינה מחלה תורשתית המאופיינת ע"י איחור בגדילה, רגישות יתר לקרני שמש (U/V), חסר חיסוני ועקרות אצל גברים. המחלה קשורה לנטיית יתר לפתח סרטן במהלך החיים.

שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מתוך כ- 90 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות ואצלם קיימת מוטציה ייחודית אותה ניתן לזהות. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-10,000 זוגות אשכנזים).

בדיקה לזיהוי נושאי הגן למחלת מוקוליפידוזיס מסוג 4 - (ML4)

מחלת ML 4 הינה מחלת אגירה תורשתית שמתבטאת מיד לאחר הלידה בשינוים בעיניים הכוללים פזילה, עכירות בקרנית וניוון רשתית. בהמשך מופיעים ריפיון שרירים (היפוטוניה) ואיחור התפתחותי-שיכלי קשה.

שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מתוך כ- 100 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא אשכנזי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות וקיימות 2 מוטציות ייחודיות (6432 ,ו-R 1296) אותם אנו בודקים. ע"י בדיקה של שתי המוטציות השכיחות בגן ל-ML4, ניתן לזהות יותר מ- 95% של נשאי המחלה בקרב יהודים אשכנזים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-10,000 זוגות אשכנזים).

בדיקה לזיהוי נושאי הגן למחלת אטקסיה טלנגיאקטזיה

המחלה פוגעת במספר רב של מערכות ומתאפיינת בניוון מתקדם של המוח הקטן והמתבטא באי יציבות בהליכה (אטקסיה). כמו כן מתפתח כשל מתקדם של מערכת החיסון המגינה בפני זהומים (בעיקר זהומים ע"י וירוסים ופטריות). יש ליקוי במנגנון המתקן בגופנו את התקלות המצטברות בחומר הגנטי ולכן יש סיכון מוגבר עקב כך להופעת גידולים ובמיוחד בעקבות קרינה.

שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא צפון אפריקאי (במיוחד יוצאי מרוקו). אחד מתוך כ- 70 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. אצל יהודים ממוצא צפון אפריקאי ניתן היום לזהות אחוז גבוה מנושאי הגן היות ואצלם קיימת מוטציה ייחודית המשותפת לחולים ( 130C→T- החלפה של האות C ל-T בעמדה 130 של הגן(אותה אנו בודקים. ע"י בדיקה של מוטציה זו, ניתן לזהות יותר מ- 97% של נשאי המחלה בקרב יהודים מצפון אפריקה. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-4,000 זוגות יהודים מצפון אפריקה).

בדיקה לזיהוי נשאי מחלת נימן-פיק (Niemann- Pick disease (Type A.

מחלת נימן פיק יכולה להופיע במספר דרגות חומרה: הצורה הקלסית הקשה ובעלת הופעה מוקדמת נקראת סוג A. צורות A ו-B הנגרמות ע"י פגיעה גנטית דומה (פגם באותו גן), הינן יחסית שכיחות יותר, ובמיוחד הן נפוצות בקרב יהודים אשכנזים.

מדובר במחלת אגירה של חומר הנקרא ספינגומיאלין בכבד וברקמת המוח. המחלה מאופיינת ע"י ניוון מתקדם של מערכת העצבים המרכזית, פיגור וניוון מוחי, הגדלה של הטחול והכבד, ושינויים אופייניים לאגירה של הספינגומיאלין בקרקעית העין. לרוב החולים נפטרים עד גיל 4 שנים.

המחלה נגרמת כתוצאה של חוסר אנזים ספינגומיאלינז (הגן נקרא (ASM) ). החלבון המיוצר ע"י גן זה אחראי על פירוק של חומרים שומניים במוח, ריאות, טחול, והכבד.

שכיחות הנשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים ממוצא אשכנזי. אחד מתוך כ- 90 אנשים באוכלוסייה הבריאה נושא את הגן למחלה. הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה בעידה האשכנזית: ע"י בדיקה ל-4 מוטציות השכיחות בגן ASM שאחראי לנימן-פיקP330FS, L302P),R496L , delR608 – אותן אנו בודקים) ניתן לגלות מעל ל-97% של הנשאים בקרב יהודים ממוצא זה. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-8,000 זוגות יהודים אשכנזים).

מחלות אגירה גליקוגן מסוג 1 (Glycogen storage disease (GSD1a

הפרעה בחילוף החומרים המתבטאת באגירה של חומר רב-סוכר הנקרא גליקוגן. בסוג 1 ישנה ירידת רמת סוכר הדם מהווה בעייה משמעותית בילדות. ישנה גם הגדלת כבד בכל החולים. רמת שומני הדם עולה אף היא. בעבר הילדים מתו בגיל בגרות מוקדמת וכיום, תודות לטיפול, המצב השתפר. יש עיכוב בגדילת הילדים ב-90% מהמקרים. אבני כליות מופיעות בכ-65% מהילדים ואי ספיקת כליות היתה בכ-25%-50%. יתכנו גם גידולים ממאירים בכבד בכ-20% מהמקרים.

הגן למחלה נמצא ונקרא: G6Pase בכרומוזום 17q21. ביהודים ממוצא אשכנזי נמצאה מוטציה ייחודית משותפת לרוב הגדול של החולים: R83C. שכיחות הנשאים בקרב יהודים אשכנזים היא כ-1 ל- 70. המחלה נמצאה קיימת גם ביהודי בולגריה ושאר ארצות הבלקן וביוצאי אירופה בכלל (גם לא יהודים). הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה (סיכוי של אחד מתוך כ-5,000 זוגות).


בדיקה לתסמונת Usher

תסמונת Usher הינה תסמונת גנטית שמאופיינת ע"י פגיעה בשמיעה, ראיה ומערכת וסטיבולרית. הליקוי בשמיעה דו-צדדי עמוק שקיים מלידה. הילדים החולים לא מפתחים דיבור. הליקוי בראיה על רקע תהליך ניווני ברישתית העין Retinitis Pigmentosa)) שמתחיל בגיל ילדות ומחמיר עם הזמן. המחלה מהוה הסיבה השכיחה ביותר לחרשות ועיוורון גנטי בעולם. ידועים 3 סוגים של המחלה, והסוג הקשה ביותר הינו Usher Type 1.

לאחרונה זוהה גן שנקרא PCDH15 שמופה לכרומוזום 10 בו תוארה מוטציה R245X שגורמת לתסמונת זו באוכלוסיה האשכנזית.

שכיחות הנשאים באוכלוסיה האשכנזית הינה 1:100. ע"י בדיקת המוטציה הנ"ל ניתן לזהות חלק גדול מנשאי המחלה באשכנזים. הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן למחלה. ניתן לשקול לבצע את הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי או אשכנזי בחלקו.

Nemaline myopathy

המחלה מתבטאת בדרגות שונות של חולשת שרירים כללית המתקדמת לאט. מאפיין את המחלה בהסתכלות תחת המיקרוסקופ בדגימה משריר קיימים מבנים מקלוניים הנקראים גופי Nеmaline.

ידועות 6 צורות של Nеmaline myopathy ומספר גנים אחראים על המחלה. באוכלוסייה האשכנזית קיימת שכיחות גבוהה של הצורה המולדת - בה חולשת השרירים קיימת כבר בלידה. החולשה העיקרית היא בשרירי הפנים, הצוואר, הדיבור, הגפיים ומערכת הנשימה. בהמשך יכולים להתפתח שינוים בשלד, בעקר בעמוד השדרה ובית החזה. חלק קטן מהחולים נותר עם חוסר יכולת לניידות.

באשכנזים זוהה הפגם האופייני (חסר בגן נבולין) האחראי לNemaline myopathy-. בעקבות כך התאפשרה בדיקה של נשאי המחלה באוכלוסייה זו. תדירות נשאי הפגם הגנטי באשכנזים הינה כ-1:108.

בדיקת הפגם למחלה זו אינה עומדת בקריטריונים של בדיקה "מומלצת" עקב שכיחותה הלא גבוהה, אם כי אפשרית בזוגות ממוצא אשכנזי או אשכנזי בחלקו. רק כאשר נמצאים שני בני הזוג נשאים יש סיכון לילד חולה ואז ניתן לבצע אבחון המחלה בעובר בבדיקת סיסי שלייה או דיקור מי שפיר.

חסר של Alpha 1 antitrypsin (צורה Z)

המחלה נובעת מחוסר באנזיםAlpha1antitrypsin האחראי על הגנת תאים ברקמות שונות בגוף. כאשר יש ירידה ברמות האנזים בדם עלולה (אך לא חייב) להתפתח מחלת כבד קשה המצריכה השתלת כבד בגיל צעיר או מחלת ריאות קשה בגיל מאוחר. בחלק גדול מהחולים המחלה יכולה להיות קלה יחסית ולא תגרום לבעיות רפואיות משמעותיות. מידת החומרה ניתנת לניבוי לפי סוג הפגם בגןAAT שמופה לכרומוזום 14.

המחלה קיימת בשכיחות גבוהה באוכלוסיות שונות בעולם. בארץ המחלה מופיעה ביהודים ממוצא אשכנזי וספרדי. שיעור הנשאים באוכלוסייה כ- 1:80. ע"י בדיקת שני הפגמים העיקריים (המכונים צורות S ו-Z)ניתן לזהות את הרב הגדול של נשאי הגן. בגלל שהמחלה של נשאי הצורה S קלה ולרוב כלל לא באה לידי ביטוי, מומלץ שלא לבדוק את הצורה S אלא רק את הצורה Z. ניתן לשקול ביצוע הבדיקה לזוגות ממוצא אשכנזי וספרדי כאחד.

האם ניתן לבדוק בבדיקות בהריון?: במשפחות בהן שני בני הזוג נושאים מוטציה קשה (צורה Z ) ניתן לאפשר בדיקה גנטית בתאי מי שפיר או סיסי שליה.

בדיקות סקר קלות שלא בגדר מומלצות ושמוצעות לציבור:

בדיקת מחלת גושה (Gaucher)

מחלת גושה היא מחלה תורשתית הנובעת מחוסר באנזים גלוקוצרברוזידאז האחראי על פירוק שומנים מיוחדים הנאגרים בתאים. המחלה מאופיינת בהגדלה ניכרת של הטחול והכבד, ירידה במספר טסיות הדם ולעתים גם לפגיעה בעצמות. המחלה בחלק ניכר מהחולים (בעיקר במוצא אשכנזי) תהיה קלה מאד ולא תגרום לבעיות רפואיות ניכרות. מידת החומרה ניתנת לחיזוי לפי סוג הפגם בגן אותו בודקים.

השכיחות של נשאים למחלה גבוהה בקרב יהודים אשכנזים. אחד מכל 15 נושא את הגן למחלה. אצלם גם הבדיקה אמינה (מעל 97%). ביהודים לא אשכנזים המחלה נדירה והבדיקה פחות אפקטיבית (מאתרת רק 50% מהנשאים). הבדיקה מוצעת לזוגות בהם שני בני הזוג ממוצא אשכנזי (או אשכנזי בחלקו). הסיכון ללידת ילד חולה קיים רק כששני בני הזוג נושאים את הגן החולה (סיכוי של אחד מתוך כ-250 זוגות אשכנזים).

בדיקת נשאות לליקוי שמיעה (חירשות) (בדיקת המוטציות השכיחות בגנים קונקסין-26 וקונקסין-30)

חלק גדול ממקרי חירשות הינו על רקע גנטי. ידועים עשרות גנים שונים האחראים על ליקוי שמיעה תורשתי. הפגמים בגנים קונקסין-26 וקונקסין-30 הם בין השכיחים ביותר ואחראים לכ-40% ממקרי חירשות מולדת תורשתית. ליקוי שמיעה זה הינו בדרגה חמורה, קיים כבר בלידה, ודו צדדי. הוא לרוב מתגלה בגיל 5-10 חודשים. מדובר בליקוי שמיעה ללא ממצאים קליניים אחרים.

הסיכון לילד עם חירשות קיים כאשר שני בני הזוג נושאים גן לא תקין.

הגן GJB2)Connexin 26)ׁהאחראי, ממוקם בכרומוזום13, בסמוך אליו נמצא גן Connexin 30. שכיחות הנשאים למוטציות בגנים הללו באוכלוסייה האשכנזית כ- 1:30. ע"י בדיקת 3 המוטציות השכיחות בגנים הנ"ל (167delT ו- 35delG בגן קונקסין 26, ומוטצית חסר בגן קונקסין-30), ניתן לזהות את רוב הנשאים בקרב יהודים אשכנזים. בעדות האחרות (יהודים ולא יהודים) שכיחה רק מוטציה אחת משלשתן (35delG).

האם הבדיקה מומלצת?: כאחד מכל 30 אנשים הינו נשא לחירשות על רקע הגן קונקסין-26 וכ-1 מכל 1000 יהיה עם חירשות מולדת. מסיבות של חומרת הבעיה, איגוד הגנטיקאים לא מצדיק להמליץ בדיקת סקר של זוגות לליקוי שמיעה. את הבדיקה ניתן לבצע לפי רצון הזוג בלבד וניתן לבצעה לאוכלוסייה היהודית והלא יהודית. במשפחות בהן שני בני הזוג נמצאו נשאים (הפגם הגנטי הוגדר) ניתן לאפשר בדיקה גנטית ספציפית ואמינה בתאים של סיסי שליה או דיקור מי שפיר.

מחלת השתן בריח מפל-סירופ - MSUD) - Maple Syrup Urine Disorder)

הסימנים קליניים של המחלה מתפתחים לאחר לידה ומתבטאים בהתדרדרות נוירולוגית, התפתחות איטית, קשיי אכילה והשתן של ילדים חולים במחלה הוא בעל ריח של מיפל-סירופ.

מחלה הניתנת לטיפול יעיל בתנאי שמתגלת מיד אחרי הלידה. לצערנו, לרוב המחלה מתגלית באיחור ועד אז עלול כבר להיגרם נזק מוחי קשה ובלתי הפיך. לכן בדיקת הנשאות בהורים מאפשרת טיפול יעיל מיד אחר הלידה ומניעת נזק לילוד.

הפגם הינו באנזים שמפרק קרבוקסיל בחומצות האמינו (אבני בניין של חלבון) המכילות קבוצות קרבוקסיליות. עקב הפגם ישנה הצטברות בגוף והפרשה מוגברת בשתן של חומצות שומן המכילות את הקבוצות הקרבוקסיליות (ולין, לאוצין ואיזולאוצין ) – להן ריח של מפל-סירופ. ישנם מספר גנים האחראים למחלה. נמצא שבאוכלוסייה האשכנזית שכיחות הנשאים של המחלה הינה יחסית גבוהה (כ- 1:100). הבדיקה של הנשאות למחלה זו הינה יחסית פשוטה: ע"י בדיקה של הפגם השכיח בגן BCKDHA (R183P) ניתן לאתר את הרוב הגדול של נשאי המחלה בקרב עידה זו. מומלץ לשקול את ביצוע הבדיקה לזוג אשכנזי ואשכנזי בחלקו.

במשפחות בהן שני בני הזוג נמצאו נשאים (הפגם הגנטי הוגדר) ניתן לאפשר בדיקה גנטית ספציפית ואמינה בהריון או מיד אחר הלידה ולאפשר טיפול מוקדם מציל חיים שכה חיוני להתחיל אותו מוקדם.

בדיקות מומלצות לפי סדר חשיבותן ולפי מוצא בני הזוג(על פי דעת החברה הישראלית לגנטיקה):

לא כל אישה צריכה לבצע את כולן - בחירת הבדיקות נעשית לפי מוצא – דפי מידע מצויים בתחנות בהן נערכות הבדיקות. מומלץ לקבל מידע זה דרך רופא הנשים – אצלו ישנה תכנה משוכללת ומעודכנת (גנומטר) המאפשרת הוצאת טבלה המתאימה ומדרגת את המחלות החשובות לכם.

בזוגות שלשניהם יש מקור ממוצא אשכנזי:-

הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר, מחלת קנוון, דיסאוטונומיה משפחתית.

- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: מחלת אגירת גליקוגן (GSD1), מוקוליפידוסיס-4, מחלת נימן-פיק, פנקוני מסוג C, מחלת בלום, מחלת Usher, Nemaline myopathy , חסר אלפא-אנטיטריפסין.

- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: מחלת גושה, הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26 ו-30) ו-Maple syrup urine disease (MSUD).

בזוגות שלשניהם יש מקור ממוצא צפון אפריקה:-

הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר.

- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: אטקסיה טלאנגיאקטזיה (AT), פנקוני מסוג A.

- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26).

בזוגות שלשניהם יש גם מקור ממוצא אשכנזי וגם צפון אפריקאי:

- הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר, מחלת קנוון, דיסאוטונומיה משפחתית.

- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: אטקסיה טלאנגיאקטזיה (AT), מחלת אגירת גליקוגן (GSD1), מחלת נימן-פיק, מוקוליפידוסיס-4, פנקוני מסוג C, מחלת בלום, פנקוני מסוג A, מחלת Usher, Nemaline myopathy , וחסר אלפא-אנטיטריפסין.

- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: מחלת גושה, הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26 ו-30) ו-Maple syrup urine disease (MSUD).

בזוגות שלפחות אחד מהם הינו מהמוצאים הבאים בלבד: עיראק, תימן, פרס (ואין לו כלל מקור ממוצא אחר מאלו):

- הבדיקות המומלצות הינן: X-שביר.

- בזוגות ששני בני הזוג ממוצא עיראק (מלא או חלקי) מומלץ להוסיף לבדיקות גם בדיקה לתסמונת ע"ש קוסטף.

- בזוגות ששני בני הזוג ממוצא תימני (מלא או חלקי) מומלץ להוסיף לבדיקות גם בדיקה למחלת מטהכרומטיק לאוקודיסטרופי (Metachromatic leukodystrophy).

- מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען במסגרתנו) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26) ומחלת סיסטיק פיברוסיס (CF).

בזוגות שלא מתאימים לקומבינציות הנ"ל:

- הבדיקות המומלצות הינן: סיסטיק פיברוזיס, X-שביר.

- ניתן לשקול בחיוב לבצע מחלות נוספות בסדר החשיבות הבא: בדיקת מחלת דיסאוטונומיה משפחתית (בעיקר ביהודים מבולגריה ושאר ארצות הבלקן : איטליה, יגוסלביה מטורקיה, יון), חסר אלפא-אנטיטריפסין (בעיקר באירופאים יהודים או לא יהודים). מחלת אגירת גליקוגן (GSD1) ומחלה קנאוון ניתן לשקול לבצע בבולגרים.

מחלות נוספות שאינן מומלצות (אם כי ניתן לבצען) כוללות: הגן השכיח לחרשות (קונקסין 26).

מה עוד צופן העתיד?

בהתחשב בעובדה שישנן אלפי מחלות גנטיות קשות הניתנות לאיתור בעובר ו/או בבני הזוג יש להניח כי בעתיד הלא רחוק תהייה בטרייה לזיהוי מוטציות של מחלות גנטיות קשות שתאפשר איבחון בעובר באמצעות בדיקת מי שפיר ו/או מצב נשאות בני הזוג. בטריית בדיקות כזו תהייה זולה, מהירה ותהפוך לכלי עבודה שיגרתי במשרדו של רופא הנשים ו/או הגנטיקאי.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות