אבעבועות רוח
מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט
אבעבועות רוח (וירוס הווריצלה - varicella virus)
[עריכה] מהי התמונה הקלינית של ההדבקה בווריצלה באישה?
מדובר בוירוס מאד מדבק. לרוב חולים במחלה זו בתקופת הילדות. היא מתבטאת בפריחה שלפוחיתית אופיינית. הפריחה מופיעה במשך 3 ימים במס' גלים. הנגעים נראים תחילה כשלפוחיות (דמויות "דימעה") המופיעות אחרי האוזניים ועל עור הגו (בטן וחזה). השלפוחיות בהמשך מתייבשות. רוב המבוגרים מחוסנים בעקבות מחלתם בילדות ולא יחלו שנית. מעט מאד מבוגרים נותרו ללא חיסון (לא חלו בילדות).
ברוב המקרים האישה (והמבוגר בכלל) לא יודעות שחלו בילדותם כיוון שהם עברו את המחלה בצורה סמוייה. בבדיקת דם ניתן להראות אז שהאישה מחוסנת.
אישה לא מחוסנת שנחשפה לווריצלה יכולה לחלות במחלה האופיינית או אף בצורה סמויה לחלוטין.
[עריכה] מהם הפרמטרים בדם האישה שמצביעים על הדבקה שלה בווריצלה במהלך ההריון?
כאמור, בדיקת הנוגדנים בדם האישה מאפשרת לקבוע אם האישה מחוסנת. אם היא לא מחוסנת, הבדיקה (בדיקת הנוגדנים בדם האישה ב-2 דגימות עוקבות בהפרש של שבועיים) תוכל בהמשך להראות אם היא נדבקה בתקופה האחרונה – באותו אופן שתואר לעיל תחת CMV או טוקסופלסמה.
במקרה ואישה הרה נחשפה לילד החולה באבעבועות רוח, ולא ידוע במפורש שהיא חלתה בילדותה בוירוס זה, יש לבדוק את רמת הנוגדנים לווריצלה בדמה. הבדיקה נעשית בדחיפות כיוון שיש חלון זמן מאד צר להתערבות ולמניעת המחלה אצלה. אם בבדיקת הדם היא נמצאת "לא מחוסנת", יש מקום לטפל בה ב"זריקת דחף" של נוגדנים ה"מגנים" ומונעים הופעת המחלה אצלה (וכך גם למנוע את הדבקת העובר בתקופה רגישה זו עבורו). אם זריקה כזו ניתנת תוך 3 ימים ממועד החשיפה של האישה ניתן למנוע את הופעת המחלה אצלה ואצל העובר.
[עריכה] מהם הנזקים העלולים להיגרם לעובר לכשייוולד אם עבר הדבקה תוך רחמית בווריצלה?
במשך שנים רבות לא נחשב הווריצלה כגורם נזק לעובר. לאחרונה הסתבר שישנה עלייה של כ- %2 למומים בעובר (מעבר לסיכון הרגיל). שני האחוזים האלה מורכבים בעיקר מכתמים פיגמנטרים צלקתיים (מוגבלים בשיטחם) בעור, עם או בלי קיצור של הגפה מתחת לצלקת זאת. בסבירות פחותה (פחות מ- 1%) יתכנו גם פגיעות בעיניים (קוטר עין קטן), ובמבנה הראש/מוח (הקף ראש קטן או הרחבת חדרי מוח) – אולם בעיות אלו ניתן בד"כ להדגים באולטרסאונד בהמשך ההריון.
[עריכה] מהן הבדיקות שניתן לבצע בהריון לשלול או לאשר הדבקת העובר בווריצלה?
באישה שחלתה באבעבועות רוח בהיריון ניתן לבדוק באם העובר נידבק ע"י בדיקת הוירוס במי שפיר (תרבית) או/ו או בבדיקת דם עובר (קביעת רמת נוגדנים מסוג IgM לווריצלה). לרוב זה לא דרוש, שכן במילא רוב אלו שנדבקו בוירוס זה יהיו בריאים. זה נעשה במסגרת הייעוץ הגנטי.
בכל מקרה מומלצת בדיקת אולטרסאונד מכוונת לאורך כל 4 הגפיים, לראש ולמידות חדרי המוח, לכליות, ללב, ולגודל גלגלי העיניים.
[עריכה] מה הסיכון שלעובר נגרם נזק מהווריצלה למרות שלא נמצאו בבדיקות העובר סימני מחלה?
אם בבדיקת האולטרסאונד לא יודגמו ליקויים באיברים המוזכרים לעיל, ניתן לומר שתוספת הסיכון למומים הינה פחות מ-1/2% מעבר לסיכון הרגיל בכל הריון ( שהוא 3%-5%).