חסר מזערי בזרוע הקצרה של כרומוזום 11p13

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 13:29, 30 בינואר 2021 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה נוכחית (13:31, 30 בינואר 2021) (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

 
שורה 1: שורה 1:
שמות נרדפים: ''שינויים כמותיים (חסר או תוספת) מזעריים בזרוע קצרה של כרומוזום 11p13. תסמונת WAGR אנאירידיה aniridia, גידולים ע"ש ווילמס = wilm's tumor שמות נרדפים: ''שינויים כמותיים (חסר או תוספת) מזעריים בזרוע קצרה של כרומוזום 11p13. תסמונת WAGR אנאירידיה aniridia, גידולים ע"ש ווילמס = wilm's tumor
- 
- 
-מתבטא ב: 1. בעיניים: חוסר עדשה (אנאירידיה), 2. נטייה לגידולים: במיוחד גידול בכליה מסוג ווילמס, וגם לגידול מסוג גונדובלסטומה. 3. אברי מין: היפוגניטליזם בזכרים. 4. מוגבלות שיכלית. 
- הקשורים בפיגור שכלי, אוטיזם, פירכוסים ובעיות פסיכיאטריות".  
== שכיחותה בחולים ובאוכלוסייה הבריאה == == שכיחותה בחולים ובאוכלוסייה הבריאה ==
שורה 12: שורה 8:
== סימנים קליניים: == == סימנים קליניים: ==
 +
 +מתבטא ב: 1. בעיניים: חוסר עדשה (אנאירידיה), 2. נטייה לגידולים: במיוחד גידול בכליה מסוג ווילמס, וגם לגידול מסוג גונדובלסטומה. 3. אברי מין: היפוגניטליזם בזכרים. 4. מוגבלות שיכלית.
הגן הקובע את הופעת הבעייה העינית הוא PAX6 ולעיתים די בחסר גן סמוך לו הנקרא ELP4 בכדי לגרום לאנאירידיה (כנראה עקב השפעתו על איזור הבקרה של העתקת הגן PAX6). הגן שנקשר לבעיות ההתפתחות השכלית הוא הגן ELP4. חסרים נרחבים יותר יגרמו גם לסימנים של דרכי השתן, לנטייה לגידול ולפיגור השכלי. הגן הקובע את הופעת הבעייה העינית הוא PAX6 ולעיתים די בחסר גן סמוך לו הנקרא ELP4 בכדי לגרום לאנאירידיה (כנראה עקב השפעתו על איזור הבקרה של העתקת הגן PAX6). הגן שנקשר לבעיות ההתפתחות השכלית הוא הגן ELP4. חסרים נרחבים יותר יגרמו גם לסימנים של דרכי השתן, לנטייה לגידול ולפיגור השכלי.
שורה 48: שורה 46:
כמו בדיקה אבחנתית כמו בדיקה אבחנתית
-ספרות:+ 
 +'''ספרות:'''
ANDREAS SYRIMIS et al, Aniridia due to a novel microdeletion affecting PAX6 regulatory enhancers: case report and review of the literature, Journal of Genetics, Vol. 97, No. 2, June 2018, pp. 555–562 ANDREAS SYRIMIS et al, Aniridia due to a novel microdeletion affecting PAX6 regulatory enhancers: case report and review of the literature, Journal of Genetics, Vol. 97, No. 2, June 2018, pp. 555–562

גרסה נוכחית

שמות נרדפים: שינויים כמותיים (חסר או תוספת) מזעריים בזרוע קצרה של כרומוזום 11p13. תסמונת WAGR אנאירידיה aniridia, גידולים ע"ש ווילמס = wilm's tumor

תוכן עניינים

[עריכה] שכיחותה בחולים ובאוכלוסייה הבריאה

תסמונת זאת נתגלתה בזכות שימוש בבדיקת כרומוזומים בשיטת CMA (צ'יפ גנטי), המאפשר סקירת הגנום לשינויים מזעריים.

היא תוארה עד היום בעשרות בודדות של ילדים עם אנאירידיה (חוסר התפתחות הקשתית של העיין) והתפתחות לא תקינה של העיין, ושיכלה להיות מלווה במומים במערכת המין (גניטליה), נטייה לגידול כליתי בילדים המכונה WILM's פיגור שכלי ו/או אוטיזם. השילוב של המומים בחסר זה מוכר בשם WAGR.

[עריכה] סימנים קליניים:

מתבטא ב: 1. בעיניים: חוסר עדשה (אנאירידיה), 2. נטייה לגידולים: במיוחד גידול בכליה מסוג ווילמס, וגם לגידול מסוג גונדובלסטומה. 3. אברי מין: היפוגניטליזם בזכרים. 4. מוגבלות שיכלית.

הגן הקובע את הופעת הבעייה העינית הוא PAX6 ולעיתים די בחסר גן סמוך לו הנקרא ELP4 בכדי לגרום לאנאירידיה (כנראה עקב השפעתו על איזור הבקרה של העתקת הגן PAX6). הגן שנקשר לבעיות ההתפתחות השכלית הוא הגן ELP4. חסרים נרחבים יותר יגרמו גם לסימנים של דרכי השתן, לנטייה לגידול ולפיגור השכלי.

הבעייה העינית לא תהייה אם החסר נמצא לפני נוקלאוטיד 31,700,000 בכרומוזום 11p.

האיזור הקריטי לפיגור השכלי הוא בין נוקלאוטידים 31,345,000-31,700,000. ככל שהחסר נרחב יותר מגבולות אלו כך הסיכוי גדול יותר לפיגור הדכלי. ישנם מקרים תקינים עם חסר באיזור הקריטי הזה והם בעלי חסר קטן מ-200KB בין 31,345,000-31,650,000.

הייעוץ הגנטי במקרים של חסר באיזור זה מרכב בגלל החדירות הלא מלאה של הפיגור השכלי בחסרים קטנים באיזור זה.

[עריכה] צורת ההעברה התורשתית:

רוב מהמקרים הם מוטציה טרייה – לאלו סיכון הישנות קטן ביותר. כשזה מורש מההורים יתכן ולהורה יהיה הפרעה חלקית של סימני החסר הכרומוזומלי.

[עריכה] מידת ביטוי המחלה:

חדירות התסמונת לא נקבעה סופית אך היא די מלאה כשמדובר בחסרים גדולים או בחסרים המערבים PAX6 ו-ELP4. בחסרים קטנים צורת הביטוי (אוטיזם מול התפתחות שכלית וכד') וחומרתה משתנים.

[עריכה] המידע הגנטי המולקולרי:

הגן למחלה: פרט ל-PAX6 ו-ELP4 לא ידוע איזה מהגנים באיזור החסר אחראי לסימני המחלה השונים.

[עריכה] האמצעים לברור גנטי:

בדיקה אבחנתית:

בדיקת CMA. אחרי שזה אותר, ניתן לבדוק הורים בשיטת FISH על ידי שימוש בסמן פלורסנטי סגולי לאזור הספציפי. כאמור, בבדיקת כרומוזומים רגילה אי אפשר בד"כ לזהות את החסר הכרומוזומלי בתסמונת זו. בוודאי לא בבדיקת כרומוזומים של מי שפיר.

בדיקת נשאות:

כמו בדיקה אבחנתית.

בדיקת העובר:

כמו בדיקה אבחנתית


ספרות:

ANDREAS SYRIMIS et al, Aniridia due to a novel microdeletion affecting PAX6 regulatory enhancers: case report and review of the literature, Journal of Genetics, Vol. 97, No. 2, June 2018, pp. 555–562

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות