פרופ' מוטי שוחט

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 21:01, 22 באפריל 2022 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה נוכחית (18:01, 14 במאי 2022) (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)
(מקבץ חלקי של התייחסויות לפרופ' מוטי שוחט בתקשורת:)
 
(7 גרסאות אמצעיות לא מוצגות.)
שורה 2: שורה 2:
הקמה וניהול במשך 28 שנים את המכון הגנטי ע"ש רקנאטי במרכז רפואי רבין ומרכז רפואי שניידר - המכון העיקרי והמרכזי של כללית שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי של המכון הגנטי עצמו והיווה דוגמא והתפתחות צורת השירות והפעילות גם של מכונים גנטיים אחרים בשאר בתי החולים. הקמה וניהול במשך 28 שנים את המכון הגנטי ע"ש רקנאטי במרכז רפואי רבין ומרכז רפואי שניידר - המכון העיקרי והמרכזי של כללית שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי של המכון הגנטי עצמו והיווה דוגמא והתפתחות צורת השירות והפעילות גם של מכונים גנטיים אחרים בשאר בתי החולים.
-ראה פרטים באתר: http://www.clalit.org.il/rabin/Content/Content.asp?CID=420&u=2583 
מקים ומנהל השירות הגנטי של מכבי שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי הקהילתי המתקדם בארץ. מקים ומנהל השירות הגנטי של מכבי שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי הקהילתי המתקדם בארץ.
שורה 28: שורה 27:
פרופ' שוחט היציג עבודות מחקר רבות בכנסים בינלאומיים. כמו כן הוא זכה לקבל עשרות מענקי מחקר תחרותיים לביצוע מחקרים מדעיים. פרופ' שוחט היציג עבודות מחקר רבות בכנסים בינלאומיים. כמו כן הוא זכה לקבל עשרות מענקי מחקר תחרותיים לביצוע מחקרים מדעיים.
-פרופ' שוחט פירסם ספרים ברפואת ילדים וגנטיקה. הספר לרפאות ילדים משמש ספר לימוד של סטודנטים לרפואה בארץ וגם משמש לרופאים ואחיות בתחומים השונים.+פרופ' שוחט משמש מזה כ-10 שנים חבר בוועדת מינויים של אונ' תל אביב.
-== פעילות אקדמיות בולטות: ==+== תרומה והישגים אקדמים בולטים: ==
-מלבד היותו מנהל מכון גנטי, פרופסור שוחט שימש כיועץ גנטי לרבבות זוגות ומטופלים. פרופ' שוחט פירסם מעל 350 מחקרים בתחום הגנטיקה, והיה שותף לגילויים של גנים הקשורים בפיגור שכלי ותסמונות גנטיות שונות, ביצוע בדיקות מי שפיר, בדיקות סקר למחלות גנטיות ועוד+מלבד היותו מנהל מכון גנטי, פרופסור שוחט שימש כיועץ גנטי לרבבות זוגות ומטופלים. פרופ' שוחט פירסם מ'''על 350 עבודות מחקר''' בתחום הגנטיקה הרפואית, והיה שותף לגילויים של גנים הקשורים בפיגור שכלי ותסמונות גנטיות שונות, ביצוע בדיקות מי שפיר, בדיקות סקר למחלות גנטיות ועוד. ראה [[רשימת פירסומים של פרופ' מוטי שוחט|רשימת פירסומים]].
-פרופ' מוטי שוחט עורך יחד עם פרופ' שי אשכנזי הינם העורכים והכותבים של '''ספר הלימוד "רפואת ילדים"''' שזה למעלה מ-25 שנים מהווה ספר הלימוד של רפואת ילדים לסטודנטים ורופאים כאחד. הספר עובר עידכון כל 4 שנים וכעת יצאה מהדורה מס' 9:+פרופ' מוטי שוחט יחד עם פרופ' שי אשכנזי הינם העורכים והכותבים של '''ספר הלימוד "רפואת ילדים"''' שזה למעלה מ-25 שנים מהווה ספר הלימוד של רפואת ילדים לכל הסטודנטים לרפואה בארץ, וגם משמש רופאים ואחיות במקצועות השונים. המהדורה הראשונה נכתבה כולה על ידי פרופ' שוחט ואשכנזי, ומאז העידכונים של הספר נערכים אחת ל-4 שנים - העידכונים של כל פרק נערכים על ידי המובילים באותו תחום בארץ. כל עידכון הינו מהדורה חדשה וכעת יצאה מהדורה מס' 9:
פרופ' שוחט גם עורך את הספר '''"הכל גנטיקה"''' – המיועד לכלל האוכלוסייה. הספר מספק מידע על סוגיות שכיחות בתחום הגנטיקה השימושית: פרופ' שוחט גם עורך את הספר '''"הכל גנטיקה"''' – המיועד לכלל האוכלוסייה. הספר מספק מידע על סוגיות שכיחות בתחום הגנטיקה השימושית:
 +
 +== הובלה בינלאומית של יישום טכנולוגיות מתקדמות בגנטיקה ==
 +
 +כמנהל המכון הגנטי המוביל של קופת חולים כללית, ובו זמנית גם של שירותים גנטים במכבי ואסותא, פרופ' שוחט הוביל את החדרתם של הטכנולוגיות החדשות בכל תחומי הגנטיקה. החדרת הטכנולוגיות לשימוש קליני היה חלוץ גם בעולם בהיות ישראל מובילה בבדיקות גנטיות טרום לידתיות. החדרת הבדיקות בצורה חלוצית כזו דורשת תכנון, הבנה מעמיקה באספקטים הרפואיים והטכנולוגים (עד לפרט האחרון), אחריות וזהירות רבה שלא לגרום לנזק מיותר, ועבודה קשה להתמסר לכל מקרה ומקרה ולפתירת כל בעיה חדשה המתעוררת בכל פרויקט תקדימי כזה. להלן דוגמאות:
 +
 +- בישראל במכון הגנטי במרכז רפואי רבין נבנה לראשונה שירות מוביל לבדיקות מולקולריות לסקר של מחלות תורשתיות. תחילה ב-1992 לסיסטיק פיברוזיס ותסמונת X שביר ובהדרגה עשרות מחלות נוספות. ישראל היתה בזכות פעילות מתקדמת זו המובילה העולמית של תכנית סקר זו למניעת מחלות תורשתיות טרום לידתית. שנים קודם לביצוע הבדיקות האלה בארצות אחרות נהנתה ישראל ממניעת מחלות גנטיות קשות בזכות פעילות זו. הפעילות הזו הועברה לקופות בזכות פיתוח של אפליקצית גנומטר-1 שפותחה על ידי פרופ' שוחט וכך יכלה לשמש את כל המבוטחים בארץ.
 +
 +- בדיקות ציפ גנטי במי שפיר - טכנולוגיה זו הוחדרה בישראל לפני מקומות אחרים בעולם לטובת שיפור הגילוי של מחלות גנטיות קשות במי שפיר. היא החלה במרכז רפואי רבין ובמכבי (לטובת בדיקות של אסותא) שנים לפני שהחלו בעולם לבצע בדיקות כאלה כשיגרה במי שפיר. עבודות מחקר ראשונות שהידגימו את יעילות הציפ הגנטי במניעת מחלות גנטיות קשות באוכלוסיה הכללית (וגם באוכלוסיה עם מומים) פורסמה על ידי צוות המכון הגנטי בבלינסון בניהולו של פרופ' שוחט.
 +
 +- בדיקות ריצוף רקסומי במי שפיר- טכנולוגיה זו הוחדרה בישראל לפני מקומות אחרים בעולם לטובת שיפור נוסף בגילוי של מחלות גנטיות קשות במי שפיר. היא החלה במכבי (לטובת בדיקות של אסותא) שנים לפני שהחלו בעולם לבצע בדיקות כאלה כשיגרה במי שפיר. עבודות מחקר ראשונות שהידגימו את יעילות הריצוף האקסומי וצורת העבודה המומלצת באבחון מתקדם זה בעוברים למניעת מחלות גנטיות קשות באוכלוסיה הכללית (ולא רק באוכלוסיה עם מומים) פורסמה על ידי סטודנטים לרפואה בהנחייה של פרופ' מוטי שוחט.
 +
 +בניהולו של פרופ' שוחט הוחדרו בצורה המונית בדיקות גנטיות גם בתחומים אחרים, אונקוגנטיקה, ופאנלים של גנים הקשורים במחלות גנטיות שונות.
== פעילויות פורצות דרך: == == פעילויות פורצות דרך: ==
-פרופ' שוחט הצליח במקביל לעבודתו ליזום וליצר מערכים מתקדמים של אפליקציות פורצי דרך להנגשת השירות הגנטי בישראל ובעולם:+פרופ' שוחט הצליח במקביל לעבודתו ליזום וליצר מערכים מתקדמים של אפליקציות פורצי דרך ל'''הנגשת השירות הגנטי בישראל ובעולם''':
-1. האפליקציה הראשונה המוכרת והנפוצה היא תכנת '''"גנומטר 1"''' - תוכנה זו מתאימה אישית את הבדיקות הגנטיות שיש לבצע לכל זוג לפי הסיפור המשפחתי והמוצא. תוכנה זו פועלת בקופות בארץ משמנת 2004 ועד היום. היא אפשרה ביצוע הבדיקות על ידי צוות רפואי שאינו יועצים גנטיים. ללא תוכנה זו נדרש היה להפנות כל זוג לייעוץ גנטי, מצב שלא היה אפשרי כלל בגלל מחסור ביועצים. התוכנה איפשרה מתן הייעוץ לכל זוג בכל מקום בארץ. לא רק זאת, היא איפשרה אחידות בין המכונים הגנטיים. כולם עשו לפי הגנומטר. נוצר כלי לסטנדרטיזציה. +1. האפליקציה הראשונה המוכרת והנפוצה היא תכנת '''"גנומטר 1"''' - תוכנה זו מתאימה אישית את הבדיקות הגנטיות שיש לבצע לכל זוג לפי הסיפור המשפחתי והמוצא. תוכנה זו פועלת בקופות בארץ משנת 2004 ועד היום. היא אפשרה ביצוע הבדיקות על ידי צוות רפואי שאינו יועצים גנטיים. ללא תוכנה זו נדרש היה להפנות כל זוג לייעוץ גנטי, מצב שלא היה אפשרי כלל בגלל מחסור ביועצים. התוכנה איפשרה מתן הייעוץ לכל זוג בכל מקום בארץ. לא רק זאת, היא איפשרה אחידות בין המכונים הגנטיים. כולם עשו לפי הגנומטר. נוצר כלי לסטנדרטיזציה.
-2. האפליקציה השנייה הייתה תכנת '''"גנומטר 2"''' - תוכנה זו משמשת את כל הנשים ורופאי הנשים של קופת חולים מכבי ומאוחדת. היא משקללת בשבוע 17, בעת השלמת בדיקת החלבון העוברי, את כל התוצאות הקודמות, כולל הממצאים בסקירה ראשונה, שקיפות, סקר ביוכימי ראשון ועוד. שיקלול כל הממצאים מסכם לאישה ולךרופא הנשים את הסיכונים של האישה בהיריון זה למחלות גנטיות ולא גנטיות שונות. הסיכון מוצג בצורה גרפית ומאפשרת לרופא הנשים והמטופלת לקבל החלטות לגבי ביצוע בדיקת מי שפיר ובדיקות אחרות. תוכנה זו כה חשובה לרופאי הנשים המשתמשים בה שברגע שחברה ביקה להפסיק את השירות הם יצטרכו להפנות כל אישה לייעוץ גנטי - שירות בחסר שאינו מספיק לאפשר שירות נוסף.+2. האפליקציה השנייה הייתה תכנת '''"גנומטר 2"''' - תוכנה זו משמשת משנת 2016 את כל הנשים ורופאי הנשים של קופת חולים מכבי ומאוחדת (במאוחדת התכנה נקראת [https://www.meuhedet.co.il/%D7%91%D7%99%D7%98%D7%95%D7%97%D7%99%D7%9D/%D7%94%D7%A8%D7%99%D7%95%D7%9F/| "מגן להיריון"]). היא משקללת בשבוע 18, בעת השלמת בדיקת החלבון העוברי, את כל התוצאות הקודמות, כולל הממצאים בסקירה ראשונה, שקיפות, סקר ביוכימי ראשון ועוד. שיקלול כל הממצאים מסכם לאישה ולרופא הנשים את הסיכונים של האישה בהיריון זה למחלות גנטיות ולא גנטיות שונות. הסיכון מוצג בצורה גרפית ומאפשרת לרופא הנשים והמטופלת לקבל החלטות לגבי ביצוע בדיקת מי שפיר ובדיקות אחרות. תוכנה זו כה חשובה לרופאי הנשים המשתמשים בה שהם הצהירו שאם תופסק הם יצטרכו להפנות כל אישה לייעוץ גנטי - שירות בחסר שאינו מספיק לאפשר מתן ייעוץ גנטי לכל אישה הרה.
3. הנגשת המידע באנציקלופדיה זו הנקראת '''"גנופדיה"''' - אנציקלופדיה עם מעל אלף ערכים בעברית על מצבים שונים בתחום הגנטיקה והמצבים שנתקלים בהם בהיריון. פרופ' שוחט הינו הכותב והעורך והמעדכן של כל הפרקים באנציקלופדיה הזו (גנופדיה). בכך עשרות אלפי ואף מאות אלפי נזקקים למידע זה בארץ הצליחו למצוא מענה למידע שך לא נמצא קודם. 3. הנגשת המידע באנציקלופדיה זו הנקראת '''"גנופדיה"''' - אנציקלופדיה עם מעל אלף ערכים בעברית על מצבים שונים בתחום הגנטיקה והמצבים שנתקלים בהם בהיריון. פרופ' שוחט הינו הכותב והעורך והמעדכן של כל הפרקים באנציקלופדיה הזו (גנופדיה). בכך עשרות אלפי ואף מאות אלפי נזקקים למידע זה בארץ הצליחו למצוא מענה למידע שך לא נמצא קודם.
שורה 53: שורה 64:
ו- https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3773534,00.html ו- https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3773534,00.html
וגם https://en.globes.co.il/en/article-invitea-buys-clear-genetics-for-50m-1001307274 וגם https://en.globes.co.il/en/article-invitea-buys-clear-genetics-for-50m-1001307274
 +
 +ראה GIA בעמוד השער של העיתון המדעי הקליני העיקרי בגנטיקה american Journal Medical Genetics בלינק: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajmg.c.31811
5. אפליקציה המכונה '''"CV-METER"''' שפותחה על ידי פרופ' שוחט והמשמשת זה מעל 10 שנים את בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר להערכה אוביקטיבית והשוואה הוגנת של המועמדים לעלייה בדרגה בפקולטה לרפואה. 5. אפליקציה המכונה '''"CV-METER"''' שפותחה על ידי פרופ' שוחט והמשמשת זה מעל 10 שנים את בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר להערכה אוביקטיבית והשוואה הוגנת של המועמדים לעלייה בדרגה בפקולטה לרפואה.
שורה 114: שורה 127:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3576520,00.html http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3576520,00.html
 +
 +
 +== פעילות התנדבותית - תרומה לקהילה: ==
 +
 +1. משנת 2015 עובד באופן סדיר 2-3 ימי עבודה כל שבוע בלא תמורה כאחראי רפואי על ניתוח אקסומים קלינים ביחידה לביואינפורמטיקה גנטית בשיבא. עבודה המאפשרת מתן בצורה כזו הם יכולים לתת שירות מתקדם למטופלי שיבא.
 +
 +2. יועץ ללא תמורה לענף שר"פ של חיל רפואה בצה"ל ללא תמורה בכל העשור האחרון. על כך ניתנה הכרת תודה מחיל רפואה. עבודה זו מסייעת לחיל רפואה קביעת זכאותם של חיילים לבצוע בדיקות גנטיות במסגרת סל השירותים המתבקשים לבצע בדיקות גנטיות מרופאים ברחבי הארץ.
 +
 +3. אני יועץ גנטי ללא תמורה לעמותות חרדיות המספקות שירותים לחרדים בבני ברק. מדי פעם מוזמן לעשות מרפאה יומית למקרים מיוחדים שהם אוספים לי לראות. רבנים רבים נעזרים לסיוע בשידוכים של בעלי מחלות גנטיות. כל השירות הזה הינו שירות לקהילה ללא תמורה.
 +
 +4. פיתוח בכסף אישי לטובת הקהילה תוכנות לניתוח מועמדים להעלאה בדרגה אקדמית באוניברסיטת תל אביב בפקולטה לרפואה. כל התכנון של התוכנה ומרכיביה, כתיבת התוכנה, העמדת השרתים, תמיכה מקצועית, עידכונים וכדומה נעשים בהתנדבות מלאה על אף העלות לפיתוח ואחזקת התוכנה הממומן במימון עצמי.השירות מסייע לוועדת המינויים להשוות בין מועמדים לעליה בדגות השונות בסולם האקמי על פי מספר מאמרים מהמינוי הקודם, ה-impact factor של העיתונים ומקום המחבר ברשימת החוקרים במאמר. שירות זה נמשך כבר מעל 10 שנים, תרם ותורם אבות לקהילת אלפי הרופאים של אוניברסיטת תל אביב.
 +
 +5. משנת 2018 משמש כגורם הרפואי האחראי על למודי גנטיקה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל – פעילות זאת איפשרה הכרה בבית הספר לרפואה וכוללת גם מתן הרצאות ללא תמורה לסטודנטים לרפואה בשנה שנייה. זאת למרות שפרופ' שוחט ממונה לפרופ' ומחוייב רק לאוניברסיטאת תל אביב. עבודה זו הינה ללא תנאים המקובלים לרופאים מלמדים באוניברסיטה (שבתון, קרן קשרי מדע וכדומה).
 +
 +6. סיוע תמורה לעורכי דין בהחלטות על מקרי תביעה גנטיים.
 +
 +7. כתיבת ספר רפואת ילדים יחד עם פרופסור שי אשכנזי. הספר מתעדכן כל 4 שנים. הוא משמש ספר הלימוד לכל הסטודנטים לרפואה, רופאי מחלקות הילדים, רופאי משפחה, אחיות ועוד. העבודה בעידכון ההוצאות של ספר זה לוקחות זמן רב ויקר אבל אני רואה בזה שליחות לטובת הקהילה הרפואית בארץ.
 +
 +8. כתיבת אנציקלופדיה גנטית (וגם ספר "הכל גנטיקה") שנועד לשרת את קהל הרופאים והציבור הרחב בהבנת מצבים רפואיים גנטים. האנציקלופדיה מכונה "גנופדיה". כולל כתיבה ועידכון שוטף כבר מעל 10 שנים. אנציקלופדיה זו הינה תרומה ללא כל רווח, ללא פירסומות באתר. https://genopedia.co.il/index.php/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99

גרסה נוכחית

תוכן עניינים

[עריכה] תפקידים מקצועיים ציבוריים של פרופ' מוטי שוחט:

הקמה וניהול במשך 28 שנים את המכון הגנטי ע"ש רקנאטי במרכז רפואי רבין ומרכז רפואי שניידר - המכון העיקרי והמרכזי של כללית שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי של המכון הגנטי עצמו והיווה דוגמא והתפתחות צורת השירות והפעילות גם של מכונים גנטיים אחרים בשאר בתי החולים.

מקים ומנהל השירות הגנטי של מכבי שירותי בריאות. בתפקיד זה עוצב השירות הגנטי הקהילתי המתקדם בארץ.

מנהל המכון הגנטי של מכבי שירותי בריאות

פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א. ניהול הקתדרה ע"ש אדלר ברפואת ילדים בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר.

מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר.

מומחה בגנטיקה רפואית - התמחות בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני ואונ' UCLA בבלוס אנג'לס.

סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה – באוניברסיטת ת"א.

[עריכה] פעילות אקדמית:

פרופ' שוחט ערך מחקרים רבים ופירסם מעל 350 מאמרים מדעיים שהתפרסמו בעיתונות המדעית הרפואית המובילה בגנטיקה רפואית. ובגיל 38 כבר קיבל תואר פרופסור באוניברסיטת תל אביב.

פרופ' שוחט לימד דורות של סטודנטים לרפואה, רופאי ילדים ומתמחים בגנטיקה רפואית. הן במסלול הישראלי והן המסלול האמריקאי של בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר

פרופ' שוחט הנחה תלמידי מחקר בדרגות השונות, עבודות גמר של סטודנטים לרפואה, עתלמידי תואר שני, ותלמידי PHD.

פרופ' שוחט מופקד על הקאטדרה לרפואת ילדים (בתחום קרדיולוגיה) ע"ש אדלר, בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר.

פרופ' שוחט היציג עבודות מחקר רבות בכנסים בינלאומיים. כמו כן הוא זכה לקבל עשרות מענקי מחקר תחרותיים לביצוע מחקרים מדעיים.

פרופ' שוחט משמש מזה כ-10 שנים חבר בוועדת מינויים של אונ' תל אביב.

[עריכה] תרומה והישגים אקדמים בולטים:

מלבד היותו מנהל מכון גנטי, פרופסור שוחט שימש כיועץ גנטי לרבבות זוגות ומטופלים. פרופ' שוחט פירסם מעל 350 עבודות מחקר בתחום הגנטיקה הרפואית, והיה שותף לגילויים של גנים הקשורים בפיגור שכלי ותסמונות גנטיות שונות, ביצוע בדיקות מי שפיר, בדיקות סקר למחלות גנטיות ועוד. ראה רשימת פירסומים.

פרופ' מוטי שוחט יחד עם פרופ' שי אשכנזי הינם העורכים והכותבים של ספר הלימוד "רפואת ילדים" שזה למעלה מ-25 שנים מהווה ספר הלימוד של רפואת ילדים לכל הסטודנטים לרפואה בארץ, וגם משמש רופאים ואחיות במקצועות השונים. המהדורה הראשונה נכתבה כולה על ידי פרופ' שוחט ואשכנזי, ומאז העידכונים של הספר נערכים אחת ל-4 שנים - העידכונים של כל פרק נערכים על ידי המובילים באותו תחום בארץ. כל עידכון הינו מהדורה חדשה וכעת יצאה מהדורה מס' 9:

פרופ' שוחט גם עורך את הספר "הכל גנטיקה" – המיועד לכלל האוכלוסייה. הספר מספק מידע על סוגיות שכיחות בתחום הגנטיקה השימושית:

[עריכה] הובלה בינלאומית של יישום טכנולוגיות מתקדמות בגנטיקה

כמנהל המכון הגנטי המוביל של קופת חולים כללית, ובו זמנית גם של שירותים גנטים במכבי ואסותא, פרופ' שוחט הוביל את החדרתם של הטכנולוגיות החדשות בכל תחומי הגנטיקה. החדרת הטכנולוגיות לשימוש קליני היה חלוץ גם בעולם בהיות ישראל מובילה בבדיקות גנטיות טרום לידתיות. החדרת הבדיקות בצורה חלוצית כזו דורשת תכנון, הבנה מעמיקה באספקטים הרפואיים והטכנולוגים (עד לפרט האחרון), אחריות וזהירות רבה שלא לגרום לנזק מיותר, ועבודה קשה להתמסר לכל מקרה ומקרה ולפתירת כל בעיה חדשה המתעוררת בכל פרויקט תקדימי כזה. להלן דוגמאות:

- בישראל במכון הגנטי במרכז רפואי רבין נבנה לראשונה שירות מוביל לבדיקות מולקולריות לסקר של מחלות תורשתיות. תחילה ב-1992 לסיסטיק פיברוזיס ותסמונת X שביר ובהדרגה עשרות מחלות נוספות. ישראל היתה בזכות פעילות מתקדמת זו המובילה העולמית של תכנית סקר זו למניעת מחלות תורשתיות טרום לידתית. שנים קודם לביצוע הבדיקות האלה בארצות אחרות נהנתה ישראל ממניעת מחלות גנטיות קשות בזכות פעילות זו. הפעילות הזו הועברה לקופות בזכות פיתוח של אפליקצית גנומטר-1 שפותחה על ידי פרופ' שוחט וכך יכלה לשמש את כל המבוטחים בארץ.

- בדיקות ציפ גנטי במי שפיר - טכנולוגיה זו הוחדרה בישראל לפני מקומות אחרים בעולם לטובת שיפור הגילוי של מחלות גנטיות קשות במי שפיר. היא החלה במרכז רפואי רבין ובמכבי (לטובת בדיקות של אסותא) שנים לפני שהחלו בעולם לבצע בדיקות כאלה כשיגרה במי שפיר. עבודות מחקר ראשונות שהידגימו את יעילות הציפ הגנטי במניעת מחלות גנטיות קשות באוכלוסיה הכללית (וגם באוכלוסיה עם מומים) פורסמה על ידי צוות המכון הגנטי בבלינסון בניהולו של פרופ' שוחט.

- בדיקות ריצוף רקסומי במי שפיר- טכנולוגיה זו הוחדרה בישראל לפני מקומות אחרים בעולם לטובת שיפור נוסף בגילוי של מחלות גנטיות קשות במי שפיר. היא החלה במכבי (לטובת בדיקות של אסותא) שנים לפני שהחלו בעולם לבצע בדיקות כאלה כשיגרה במי שפיר. עבודות מחקר ראשונות שהידגימו את יעילות הריצוף האקסומי וצורת העבודה המומלצת באבחון מתקדם זה בעוברים למניעת מחלות גנטיות קשות באוכלוסיה הכללית (ולא רק באוכלוסיה עם מומים) פורסמה על ידי סטודנטים לרפואה בהנחייה של פרופ' מוטי שוחט.

בניהולו של פרופ' שוחט הוחדרו בצורה המונית בדיקות גנטיות גם בתחומים אחרים, אונקוגנטיקה, ופאנלים של גנים הקשורים במחלות גנטיות שונות.

[עריכה] פעילויות פורצות דרך:

פרופ' שוחט הצליח במקביל לעבודתו ליזום וליצר מערכים מתקדמים של אפליקציות פורצי דרך להנגשת השירות הגנטי בישראל ובעולם:

1. האפליקציה הראשונה המוכרת והנפוצה היא תכנת "גנומטר 1" - תוכנה זו מתאימה אישית את הבדיקות הגנטיות שיש לבצע לכל זוג לפי הסיפור המשפחתי והמוצא. תוכנה זו פועלת בקופות בארץ משנת 2004 ועד היום. היא אפשרה ביצוע הבדיקות על ידי צוות רפואי שאינו יועצים גנטיים. ללא תוכנה זו נדרש היה להפנות כל זוג לייעוץ גנטי, מצב שלא היה אפשרי כלל בגלל מחסור ביועצים. התוכנה איפשרה מתן הייעוץ לכל זוג בכל מקום בארץ. לא רק זאת, היא איפשרה אחידות בין המכונים הגנטיים. כולם עשו לפי הגנומטר. נוצר כלי לסטנדרטיזציה.

2. האפליקציה השנייה הייתה תכנת "גנומטר 2" - תוכנה זו משמשת משנת 2016 את כל הנשים ורופאי הנשים של קופת חולים מכבי ומאוחדת (במאוחדת התכנה נקראת "מגן להיריון"). היא משקללת בשבוע 18, בעת השלמת בדיקת החלבון העוברי, את כל התוצאות הקודמות, כולל הממצאים בסקירה ראשונה, שקיפות, סקר ביוכימי ראשון ועוד. שיקלול כל הממצאים מסכם לאישה ולרופא הנשים את הסיכונים של האישה בהיריון זה למחלות גנטיות ולא גנטיות שונות. הסיכון מוצג בצורה גרפית ומאפשרת לרופא הנשים והמטופלת לקבל החלטות לגבי ביצוע בדיקת מי שפיר ובדיקות אחרות. תוכנה זו כה חשובה לרופאי הנשים המשתמשים בה שהם הצהירו שאם תופסק הם יצטרכו להפנות כל אישה לייעוץ גנטי - שירות בחסר שאינו מספיק לאפשר מתן ייעוץ גנטי לכל אישה הרה.

3. הנגשת המידע באנציקלופדיה זו הנקראת "גנופדיה" - אנציקלופדיה עם מעל אלף ערכים בעברית על מצבים שונים בתחום הגנטיקה והמצבים שנתקלים בהם בהיריון. פרופ' שוחט הינו הכותב והעורך והמעדכן של כל הפרקים באנציקלופדיה הזו (גנופדיה). בכך עשרות אלפי ואף מאות אלפי נזקקים למידע זה בארץ הצליחו למצוא מענה למידע שך לא נמצא קודם.

4. הנגשת השירות הגנטי בעולם - אפליקציה המכונה "GIA". הרצון והשאיפה לאפשר נגישות של הבדיקות הגנטיות, שהיא משימה כלל עולמית, באה לידי ביטוי לאחרונה באפליקציה הכי בולטת שפותחה על ידי הבת והחתן של פרופ' שוחט בארה"ב. אפליקצית chatbot זו המכונה GIA מלווה כל נבדק לבדיקות גנטיות, בעיקר אונקוגנטיות. אפליקציה זו פותחה, נבדקה, ועובדת בארצות הברית, ומאפשרת לכל המעוניין בבדיקה גנטית לקבל ייעוץ מקדים לבדיקה באפליקציה חכמה ב-chatbot הנותן לו מידע מותאם אישית בתחום הגנטיקה, מעביר אותו לבדיקה, ומוסר לו את התשובה עם הסבר מתאים. עבודות מחקר הראו שהייעוץ ב-GIA לא נופל מייעוץ על ידי יועצים גנטיים ובכך מאפשר לחברות ענק לתת שירותי מעבדה ללא מגבלת צוואר הבקבוק החמור של יועצים גנטיים חסרים. ביתו של פרופ' שוחט, מורן שניר, יחד עם בעלה, גיא שניר, ופרופ' מוטי שוחט, הקימה את חברת cleargenetics, אשר פיתחה אפליקציות אלו המנגישות את השירות הגנטי לאוכלוסיה הרחבה. חברה זו נמכרה לחברת INVITAE - להלן קישורים: https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001307215 ו- https://www.calcalist.co.il/internet/articles/0,7340,L-3773534,00.html וגם https://en.globes.co.il/en/article-invitea-buys-clear-genetics-for-50m-1001307274

ראה GIA בעמוד השער של העיתון המדעי הקליני העיקרי בגנטיקה american Journal Medical Genetics בלינק: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajmg.c.31811

5. אפליקציה המכונה "CV-METER" שפותחה על ידי פרופ' שוחט והמשמשת זה מעל 10 שנים את בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר להערכה אוביקטיבית והשוואה הוגנת של המועמדים לעלייה בדרגה בפקולטה לרפואה.

[עריכה] פעילות במרפאה הפרטית לייעוץ ובדיקות בתחום הגנטיקה הרפואית:

לאתר המרפאה: http://prof.mshohat.com/

לאתר בדיקות גנטיות של המרפאה: לחץ כאן

- ייעוץ גנטי ובדיקות בהריון ואבחון טרום לידתי

- נטייה למחלות גנטיות של גיל מבוגר וייעוץ אונקוגנטי

- אבחון ילדים עם חשד לתסמונת גנטית

- בדיקות להתאמת טיפול לפי המבנה הגנטי

- ביצוע ושליחה של בדיקות גנטיות - לחץ כאן

[עריכה] מקבץ חלקי של התייחסויות לפרופ' מוטי שוחט בתקשורת:

בטלוויזיה:

http://lifestyle.nana10.co.il/Article/?ArticleID=601484

http://boker.nana10.co.il/Article/?ArticleID=598215


בעיתונות:

http://celebs.nana10.co.il/Article/?ArticleID=395530&TypeID=1&sid=216&pid=54

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3092215,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2496353,00.html

http://health.walla.co.il/?w=/5089/1062136

http://www.mako.co.il/home-family-pregnancy/healthcare/Article-8487a7d59fff621006.htm

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3892942,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3881274,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3866939,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3821162,00.html

http://lifestyle.nana10.co.il/Article/?ArticleID=549589

http://www.nrg.co.il/online/12/ART/786/884.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-2888545,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3016183,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3448434,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3232283,00.html

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3576520,00.html


[עריכה] פעילות התנדבותית - תרומה לקהילה:

1. משנת 2015 עובד באופן סדיר 2-3 ימי עבודה כל שבוע בלא תמורה כאחראי רפואי על ניתוח אקסומים קלינים ביחידה לביואינפורמטיקה גנטית בשיבא. עבודה המאפשרת מתן בצורה כזו הם יכולים לתת שירות מתקדם למטופלי שיבא.

2. יועץ ללא תמורה לענף שר"פ של חיל רפואה בצה"ל ללא תמורה בכל העשור האחרון. על כך ניתנה הכרת תודה מחיל רפואה. עבודה זו מסייעת לחיל רפואה קביעת זכאותם של חיילים לבצוע בדיקות גנטיות במסגרת סל השירותים המתבקשים לבצע בדיקות גנטיות מרופאים ברחבי הארץ.

3. אני יועץ גנטי ללא תמורה לעמותות חרדיות המספקות שירותים לחרדים בבני ברק. מדי פעם מוזמן לעשות מרפאה יומית למקרים מיוחדים שהם אוספים לי לראות. רבנים רבים נעזרים לסיוע בשידוכים של בעלי מחלות גנטיות. כל השירות הזה הינו שירות לקהילה ללא תמורה.

4. פיתוח בכסף אישי לטובת הקהילה תוכנות לניתוח מועמדים להעלאה בדרגה אקדמית באוניברסיטת תל אביב בפקולטה לרפואה. כל התכנון של התוכנה ומרכיביה, כתיבת התוכנה, העמדת השרתים, תמיכה מקצועית, עידכונים וכדומה נעשים בהתנדבות מלאה על אף העלות לפיתוח ואחזקת התוכנה הממומן במימון עצמי.השירות מסייע לוועדת המינויים להשוות בין מועמדים לעליה בדגות השונות בסולם האקמי על פי מספר מאמרים מהמינוי הקודם, ה-impact factor של העיתונים ומקום המחבר ברשימת החוקרים במאמר. שירות זה נמשך כבר מעל 10 שנים, תרם ותורם אבות לקהילת אלפי הרופאים של אוניברסיטת תל אביב.

5. משנת 2018 משמש כגורם הרפואי האחראי על למודי גנטיקה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל – פעילות זאת איפשרה הכרה בבית הספר לרפואה וכוללת גם מתן הרצאות ללא תמורה לסטודנטים לרפואה בשנה שנייה. זאת למרות שפרופ' שוחט ממונה לפרופ' ומחוייב רק לאוניברסיטאת תל אביב. עבודה זו הינה ללא תנאים המקובלים לרופאים מלמדים באוניברסיטה (שבתון, קרן קשרי מדע וכדומה).

6. סיוע תמורה לעורכי דין בהחלטות על מקרי תביעה גנטיים.

7. כתיבת ספר רפואת ילדים יחד עם פרופסור שי אשכנזי. הספר מתעדכן כל 4 שנים. הוא משמש ספר הלימוד לכל הסטודנטים לרפואה, רופאי מחלקות הילדים, רופאי משפחה, אחיות ועוד. העבודה בעידכון ההוצאות של ספר זה לוקחות זמן רב ויקר אבל אני רואה בזה שליחות לטובת הקהילה הרפואית בארץ.

8. כתיבת אנציקלופדיה גנטית (וגם ספר "הכל גנטיקה") שנועד לשרת את קהל הרופאים והציבור הרחב בהבנת מצבים רפואיים גנטים. האנציקלופדיה מכונה "גנופדיה". כולל כתיבה ועידכון שוטף כבר מעל 10 שנים. אנציקלופדיה זו הינה תרומה ללא כל רווח, ללא פירסומות באתר. https://genopedia.co.il/index.php/%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93_%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%99

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות