טריזומיה 18

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

(הבדלים בין גרסאות)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
גרסה מתאריך 15:56, 12 בינואר 2007 (עריכה)
Motti (שיחה | תרומות)

→ עבור להשוואת הגרסאות הקודמת
גרסה מתאריך 16:02, 12 בינואר 2007 (עריכה) (ביטול)
Motti (שיחה | תרומות)

עבור להשוואת הגרסאות הבאה ←
שורה 1: שורה 1:
- +כאן מדובר בתסמונת הנובעת מתוספת של כרומוזום מספר 18 – כלומר מצויים 3 כרומוזומי 18 במקום זוג כרומוזומי 18 שמצויים באדם בריא. ראה רקע על [[בעיות כרומוזומליות]].
-כאן מדובר בתסמונת הנובעת מתוספת של כרומוזום מספר 18 – כלומר מצויים 3 כרומוזומי 18 במקום זוג כרומוזומי 18 שמצויים באדם בריא. ראה רקע על [[בעיות כרומוזומליות]].+
שכיחותה מוערכת כ- 1:5000 לידות חי. שכיחותה מוערכת כ- 1:5000 לידות חי.
שורה 11: שורה 10:
== מהו סיכון ההישנות? == == מהו סיכון ההישנות? ==
-אף שהבעיה היא בחומר הגנטי, היא לא תורשתית ולא נובעת מבעיה בהורים. לזוג שהיה לו כבר הריון עם טריזומיה 18 יש סיכון נוסף קטן (1% בלבד) להישנות בעיות כרומוזומליות בהריון נוסף. כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה. בני משפחה יותר רחוקים אינם בסיכון מוגבר באופן משמעותי.+אף שהבעיה היא בחומר הגנטי, היא לא תורשתית ולא נובעת מבעיה בהורים. לזוג שהיה לו כבר הריון עם טריזומיה 18 יש סיכון נוסף קטן (1% בלבד) להישנות בעיות כרומוזומליות בהריון נוסף. כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה.
 + 
 +כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה. בני משפחה יותר רחוקים אינם בסיכון מוגבר באופן משמעותי.
 +ניתן גם להעריך את הסיכון לטריזומיה 18 בכל הריון נוסף על ידי בדיקות סקר ביוכימיות, שקיפות עורפית ואולטרהסאונד (ראה [[בדיקות סקר לבעיות כרומוזומליות]]).

גרסה מתאריך 16:02, 12 בינואר 2007

כאן מדובר בתסמונת הנובעת מתוספת של כרומוזום מספר 18 – כלומר מצויים 3 כרומוזומי 18 במקום זוג כרומוזומי 18 שמצויים באדם בריא. ראה רקע על בעיות כרומוזומליות.

שכיחותה מוערכת כ- 1:5000 לידות חי.

כ- 90% מהתינוקות עם תסמונת זו נפטרים במהלך ההריון או עד גיל שנה. שכיחות הפרעה זו עולה עם גילה של האם וכן מתוארות פי 4 יותר נקבות מזכרים. העוברים עם תסמונת זו מראים ספקטרום רחב של ממצאים שהעיקריים בהם הם: איחור בגדילה תוך רחמי, ראש קטן, כפות ידיים מאוגרפות בצורה אופינית, מומי לב, מומי כליות ועוד רבים אחרים. עד היום תוארו כ- 130 מומים הנילווים לתסמונת זו.

במצב הרגיל, התנוקות עם תסמונת טריזומיה 18 מתים מוקדם אחרי הלידה (או אף ברחם). אולם ישנו מצב לא שכיח בו הטריזומיה מופיעה רק בחלק מהתאים (מוזאיקה)- אז לילודים יש סיכויי הישרדות טובים יותר ואז יתכן ליקוי התפתחותי/שכלי ניכר.

מהו סיכון ההישנות?

אף שהבעיה היא בחומר הגנטי, היא לא תורשתית ולא נובעת מבעיה בהורים. לזוג שהיה לו כבר הריון עם טריזומיה 18 יש סיכון נוסף קטן (1% בלבד) להישנות בעיות כרומוזומליות בהריון נוסף. כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה.

כל זוג כזה זכאי לבדיקת מי שפיר בכל הריון נוסף וכאמור רוב הסיכויים (99% בד"כ) שהבעיה לא תישנה. בני משפחה יותר רחוקים אינם בסיכון מוגבר באופן משמעותי. ניתן גם להעריך את הסיכון לטריזומיה 18 בכל הריון נוסף על ידי בדיקות סקר ביוכימיות, שקיפות עורפית ואולטרהסאונד (ראה בדיקות סקר לבעיות כרומוזומליות).

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות