תאחיזה גנטית לגן שמיקומו כבר ידוע במחלה רצסיבית

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

קפיצה אל: ניווט, חיפוש

בדיקה עקיפה והתחקות אחרי תבנית הגן המשותפת לחולים במשפחה (תאחיזה גנטית). כשלמחלה יש רק גן אחד שיכל לגרום לה. ידוע מקומו של הגן בחומר גנטי (כלומר הגן מופה):


זוהי בדיקה לא ישירה אלא השוואתית. משווים בין תבנית הגן המשותפת לחולים באותה משפחה והשונה מהתבנית המצויה בבריאים שבמשפחה. תבנית זו נקבעת על סמך בחינת אתרים בעלי שונות גדולה מאדם לאדם (פולימורפים) הנמצאים מבחינה פיזית סמוך לגן. כאמור, סימנים אלו מצטיינים ב"שונות נורמלית". שונות זו ניתנת לבחינה ולהדגמה בשיטות מולקולריות (תוך שימוש ב"סמנים גנטיים") – התבנית הגנטית המשותפת לחולים (מכונה גם "אלל (גן) שמשותף" לחולים) "נודדת" לצאצאים עם הגן שבו נמצאת המוטציה האחראית למחלה. וכך בלי איתור המוטציה עצמה ניתן לאפשר בדיקת בני משפחה נוספים (ואף אבחון טרום לידתי בבדיקת סיסי שלייה או מי שפיר) ע"י חיפוש אותה תבנית מולקולרית (אותו "אלל משותף" לחולים) בחומר הגנטי של קרוב באותה משפחה. בדיקה זו אמינה רק בתנאי שיש כבר, או שניתן לקבל דנ"א (מדגימת דם) של בני משפחה שכבר אובחנו כסובלים מהמחלה.


– במחלה המועברת בתורשה אוטוזומלית רצסיבית:

כאמור, זוהי בדיקה לא ישירה אלא השוואתית. הפעם משווים בין האללים (הגנים) שעברו מההורים לילד חולה. להורים כאלה (שהם נשאים – לכל אחד גן אחד חולה וגן אחד תקין) קיים סיכוי של 25% להעביר אותם 2 אללים (כל אחד מעביר את הגן החולה והולד מקבל 2 אללים בלתי תקינים) בכל הריון נוסף ואז הוא אמור להיות חולה גם כן. וכך בלי איתור המוטציה עצמה ניתן לאפשר בדיקת אחים נוספים של החולה (ואף אבחון טרום לידתי בבדיקת סיסי שלייה או מי שפיר) ע"י חיפוש אותם "אללים משותפים" בחומר הגנטי אצל קרוב משפחה הנבדק באותה משפחה. בדיקה זו אמינה רק בתנאי שיש כבר, או שניתן לקבל דנ"א (מדגימת דם) של החולה במשפחה. ניתן לקבוע גם מצב של נשאות של בני משפחה (גם רחוקים בתנאי שכל בני המשפחה המגשרים בין הנבדק לבין החולה יתנו דגימת דם). ניתן לבצע את הבדיקה אם קיים דנ"א מחולה אחד לפחות (או אם ישנם הרבה אחים בריאים לחולה). הבדיקה הזו דורשת שיתוף פעולה של בני המשפחה – הם צריכים להיבדק ע"י הרופא בכדי לדעת אם יש להם סימני מחלה והם צריכים להסכים לתת דגימת דם. הבדיקה יחסית פשוטה ומהירה לקריאת הרצף המלא של האותיות המרכיבות את הגן. הבדיקה אמינה אם כי כמעט תמיד בשיטה עקיפה זו קיים סיכוי קטן לטעות (כ- 1% - לפי הייעוץ הגנטי שינתן).


לאחר שנקבע שבן הזוג שבמשפחתו יש חולים הינו נשא של פגם גנטי מסוים, לא ניתן בשיטה זו לקבוע מצב נשאות של בן הזוג השני. לשם כך יהיה צורך לקרוא את רצף האותיות המלא של גן זה בבן הזוג.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות