חלבון עוברי גבוה בבדיקת סקר ביוכימי בשליש שני

מתוך Genopedia - פרופ' מוטי שוחט

גרסה מתאריך 22:01, 2 בינואר 2007 מאת Motti (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה הנוכחית (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

חלבון עוברי גבוה בדם האישה (יותר מפי 2.5 מעל לממוצע - בהריון תאומים רמת חלבון עוברי גבוה נחשבת כבר מעל פי 2 מהממוצע) יכל לנבוע ממספר סיבות:

• ברוב הגדול של המקרים (%98) מדובר בבעיה שלייתית חולפת – אז יתכן ומדובר בהפרדות קלה או דמום קטן בשלייה. זה מביא למעבר כמות יחסית מוגברת של דם עוברי לדם האם – עם הדם העוברי מגיע החלבון העוברי לרמות גבוהות בדם האם. המצב הזה בד"כ חולף מעצמו עם הריפוי של הממצא השלייתי. במקרה כזה רמת החלבון העוברי במי השפיר תהייה תקינה כמובן. באופן דומה ביצוע בדיקת החלבון העוברי בדם האישה 5-11 ימים לאחר דיקור מי שפיר יכל לגרום לממצא מוטעה של חלבון עוברי גבוה – שוב מאותה סיבה של מעבר דם עובר לדם האם.

• בחלק קטן מהמקרים נעשה החישוב של החלבון העוברי לפי תאריך שגוי של גיל ההריון – תיקון החישוב יכל להעיד על רמה תקינה.

• בחלק קטן מהמקרים (%2) יתכן מום בעובר הגורם לעליית חלבון עוברי תחילה בדם העובר ובמי השפיר, ובאופן משני גם בדם האישה. המומים השכיחים הם מומים בסגירת תעלת עמוד השדרה וחוסר התפתחות המוח (NTD), מומים בכליות (הפרשה מוגברת של חלבון בשתן – מחלה כיליתית נדירה וקשה אשר מתקדמת לאי ספיקת כליות בגיל ינקות), אי סגירת דופן הבטן, וליקויים אחרים בשלמות עור העובר (כמו במחלת עור מולדת).

• במקרים של הריון רב עוברי והיה עובר שהפסיק להתפתח (בד"כ רק אחרי שבוע 10) צפוי שהחלבון העוברי יהיה גבוה.

מה מומלץ לעשות כאשר מאבחנים ממצא זה?

(ראה פרוט בממצאי אולטרסאונד תחת NTD): יש צורך בסקירת מערכות מכוונת לאיתור מומים הקשורים בחלבון עוברי גבוה בשבוע 24-22 - ישנה אפשרות לדיקור מי שפיר ע"ח משרד הבריאות. בדיקת מי שפיר תיתן לא רק תשובה לחלבון העוברי כי אם גם למבנה הכרומוזומלי של העובר. ניתן לשקול באם לבצע את הדיקור בייעוץ גנטי תוך לקיחה בחשבון של כל הפרמטרים. לאור השיפור הרב ביכולת האולטרסאונד בשנים האחרונות לא חייבים לבצע דיקור מי שפיר אם הבעייה היחידה היא חלבון עוברי גבוה (בדם האישה בסקר הביוכימי).

• אם נמצא שרמת החלבון העוברי גבוה במי השפיר עצמם נהוג לשלוח את הנוזל של מי השפיר (הנוזל נישאר בפריזר של המעבדה לעת צורך כמו במקרה כזה) לבדיקת חומר נוסף הנקרא אצטיל-כולין-אסתרז. חומר זה מופרש למי השפיר רק מתעלת העצבים ולכן נוכחותו מעידה על פגם בסגירת התעלה העצבית. העדרו משאיר אז את שאר הסיבות באבחנה המבדלת הקיימת במקרי חלבון עוברי גבוה. אלו יידונו במסגרת הייעוץ הגנטי.

כלים אישיים
אודות העורך
פרופ' מוטי שוחט
- מנהל מכון גנטי במרכז רפואי רבין ושניידר
- פרופסור לרפואת ילדים וגנטיקה רפואית באונ' ת"א
- מומחה ברפואת ילדים במרכז רפואי שניידר
- התמחה בגנטיקה רפואית בסידרס-סיני בלוס אנג'לס
- סיים בהצטיינות לימודי רפואה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת ת"א

ניתן לקבל מידע נוסף אודות ייעוץ גנטי ובדיקות גנטיות
מרפאת פרופ׳ מוטי שוחט - בדיקות גנטיות
- אנו מציעים מגוון בדיקות גנטיות לכל שלבי החיים
- בדיקות סקר מורחב לפני ובתחילת הריון
- בדיקות גנים הקושרים בסיכון לסרטן
- בדיקות גנים הקשורים במחלות של גיל הילדות (אפילפסיה, מחלות שלד)
- ליווי צמוד של פרופ' שוחט במתן התוצאות וייעוץ ללא עלות במקרה של ממצא

כניסה לאתר הבדיקות הגנטיות